Primarii, consultaţi după ce decizia a fost luată

Primarii, consultaţi după ce decizia a fost luată
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Abia după şase luni se vor mai opera ceva modificări

Primarii din judeţul Galaţi au fost convocaţi, ieri, la Prefectură, pentru a-şi spune propriile păreri în legătură cu reorganizarea secţiilor de poliţie din mediul rural.

Şedinţa de informare, convocată de prefectul Paul Florea, a fost făcută în condiţiile în care reorganizarea posturilor de poliţie a fost operată deja, iar eventualele schimbări vor fi făcute abia  după şase luni.

Venit din concediu pentru a participa la şedinţă, comandantul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Galaţi, Dănuţ Lefter, le-a explicat edililor principiile care au stat la baza transformării posturilor de poliţie în secţii: asigurarea permanenţei în patrulare, reducerea timpilor de intervenţie, o eficienţă mai mare în prinderea infractorilor.

După ce le-a expus, pe scurt, în ce constau modificările – pe care "Viaţa liberă" deja le-a prezentat - , comandantul Dănuţ Lefter a trebuit să dea explicaţii cu privire la autovehiculele poliţiştilor, dar şi a cotelor de benzină necesare.

Astfel, unii primari au obiectat că maşinile de poliţie de la fostele posturi au fost luate din localitate, moment în care şeful IJP Galaţi a explicat că „maşinile care au avut mai puţini kilometri, care sunt într-o stare mai bună, au fost transferate către secţiile de poliţie, pentru a fi folosite în permanenţă, la patrulare…

Celelalte maşini le vor rămâne comunelor, pentru a fi utilizate de către poliţişti de proximitate. Aceştia ar putea folosi aceeaşi maşină chiar dacă sunt din comune diferite”. După ce Dănuţ Lefter a nominalizat cele 36 de comune cărora li s-au repartizat maşini pentru poliţiştii de proximitate, primarul comunei Smulţi, Costică Gafton, a intervenit: „Comuna noastră a fost nominalizată ca având maşină de poliţie, dar în realitate maşina a fost dusă la Bujoru…

De aceea noi, în CL nici nu mai avem cadru legal pentru a acorda cotă de benzină”. După un moment de surprindere faţă de informaţia adusă de primar, comandantul IJP a precizat că va analiza situaţia, acesta fiind şi scopul întâlnirii de ieri – comunicarea problemelor din teritoriu.

Localnicii încă nu au aflat de modificări

Primarul comunei Iveşti, Ion Corpaci, a anunţat că „oamenii încă nu ştiu de modificările făcute şi azi dimineaţă erau  la uşa postului de poliţie şi nu ştiau ce să facă: să se ducă la Lieşti sau să aştepte acolo?”.

Şeful IJP Galaţi a precizat că, din contră poliţiştii de proximitate care au rămas în fiecare fost post de poliţie „trebuie să primească plângerile oamenilor şi să le dea curs, nu să-i trimită pe cetăţeni pe drumuri sau să trimită plângerile la secţii”.  

O altă problemă cu care se confruntă toţi primarii a fost cea privind legislaţia referitoare la subvenţionarea, de la bugetele locale, a  cotelor de benzină pentru maşinile poliţiştilor, lucru care va fi perfectat printr-un protocol încheiat la nivelul MAI, a lămurit Dănuţ Lefter.

Discuţiile au continuat apoi, deşi toţi primarii au dat de înţeles că sunt conştienţi că modificările operate la nivelul fostelor posturi de poliţie nu vor fi schimbate prea iute: „Noi acum vorbim aşa, pentru că se ştie că abia după şase luni se vor mai face ceva modificări, pe unde o fi cazul”.

Citit 674 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.