Credit de 15 milioane de euro pentru finalizarea Sistemului de management integrat al deşeurilor

Credit de 15 milioane de euro pentru finalizarea Sistemului de management integrat al deşeurilor
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Consiliul Judeţean (CJ) Galaţi a anunțat, la finele săptămânii recent încheiate, deschiderea procedurii de transparenţă decizională în vederea elaborării unui proiect de hotărâre privind aprobarea contractării unei finanţări rambursabile externe în baza garanţiilor proprii, în valoare de până la 15 milioane de euro, de la Banca Europeană de Investiţii (BEI).

Împrumutul ar urma să fie contractat la o dobândă de EURIBOR 6M + marja fixă 1,362%, aceeaşi pe întreaga perioadă a creditului, şi a unei structuri de finanţare ce are ca ipoteze o perioadă de graţie de trei ani, la care se adaugă o perioadă de rambursare de 13 ani. Acest credit de la BEI are ca scop principal finanţarea celui mai mare proiect de investiţii din judeţ, "Sistemul de management integrat al deşeurilor (SMID) în judeţul Galaţi", care beneficiază și de fonduri europene nerambursabile.

În fapt, conform documentației anexate, conform unei estimări a BEI, proiectul SMID ar ajunge la 121,6 milioane de euro, iar banii europeni, atrași de Consiliul Județean Galați, în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020, sunt de peste 106 milioane de euro.

Până la această dată, pe lângă finalizarea depozitului de deșeuri de la Valea Mărului, investițiile au evoluat și în alte direcții: închiderea gropii de gunoi de la Rateș - Tecuci, concomitent cu lucrări la stațiile de transfer și de compostare, dar și la Târgu Bujor, unde a fost finalizată stația de transfer și retehnologizarea stației de compostare. Totuși, "cheia de boltă" a proiectului o reprezintă complexa investiție din zona Galați - Tirighina, acolo unde va fi construită o stație de tratare mecano-biologică cu operare în sistem DBO.

"Acest credit reprezintă doar o plasă de siguranță, o soluție de back-up, dacă vreți", ne-a explicat președintele CJ, Costel Fotea. "Oricum, instituția noastră deține, după cum știți, un excedent financiar și este foarte posibil să nu tragem niciun euro din acest credit, însă el este extrem de util, având în vedere atât condițiile contractuale favorabile, dar și prestigiul instituției creditoare. Mai clar, un proiect cu finanțare BEI este unul care se finalizează fără doar și poate", ne-a mai declarat președintele CJ.

Cel mai probabil după expirarea perioadei de transparență decizională, timp în care cei interesați pot formula propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare, până pe data de 23 iulie, proiectul de hotărâre va ajunge pe masa aleșilor județeni în proxima ședință a instituției.

Citit 1584 ori Ultima modificare Marți, 18 Iulie 2023 08:00

2 comentarii

  • postat de Nicusor
    Duminică, 16 Iulie 2023 20:28
    5.13.159.***
    NOI facem credit la EI, NOI platim creditul si dobanda, iar EI vin cu DESEURILE EUROPEI la statia de compostare si viitoarea "stație de tratare mecano-biologică cu operare în sistem DBO" ??? Cum era pana in anii 1990 la coproductiile cinematografice internationale, ei cu actorii, noi cu caii.
    0
    0
  • postat de a plecatu
    Duminică, 16 Iulie 2023 19:19
    82.76.59.***
    Bravo diriguitori ce de 30 de ani ati adus orasul la statut de targ, din care zeci de mii de locuri de munca au disparut, trimitand tinerii sa cerseasca pe la porti straine un loc de munca, acum otraviti orasul cu inceneratorul de deseuri, si constructia de baterii cu ioni de litiu, extrem de poluan
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.