Săracii bogaţi ai Galaţiului

Săracii bogaţi ai Galaţiului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Majorarea impozitului pentru clădirile deţinute în proprietate sau a taxei auto scoate la iveală cifrele „avuţilor” din municipiu * Surprinzător sau nu, peste 11 la sută dintre gălăţenii contribuabili au cel puţin două clădiri în proprietate * Aproape patru la sută dintre posesorii de maşini au autovehicule considerate „de lux” * Peste 2.300 de gălăţeni s-au îngrămădit să îşi achite noile obligaţii băneşti pe 30 septembrie * Asta, pentru că până la acest termen au beneficiat de bonificaţie, sau, după caz, au scăpat de majorări * Concluzia: bogaţi, bogaţi, dar o economie oricând e binevenită!

Dacă v-aţi întrebat vreodată câţi din concitadinii dumneavoastră deţin în proprietate măcar încă o clădire decât cea în care locuiesc, ei bine, acum a venit momentul să aflaţi. Ocazia este dată de noile prevederi guvernamentale, privind plata majorată a impozitelor pe clădirile deţinute de persoane, adică, alte clădiri decât cele în care locuiesc.

La fel, puteţi afla şi câţi gălăţeni au autovehicule considerate „de lux”, adică au o capacitate cilindrică de peste 2.000 de cmc – limită pe care a stabilit-o Guvernul pentru a dubla impozitele auto.     

Pe scurt, vă putem spune că peste 11 la sută din gălăţeni deţin mai mult de o clădire, dar şi că aproape patru la sută din gălăţenii posesori de autovehicule au maşini de lux. Cât priveşte procentul firmelor care au maşini de lux – adică au o capacitate cilindrică de peste 2.000 de cmc -, aici ponderea este dublă. Astfel, 8,2 la sută din maşinile deţinute pe firmă reprezintă autoturisme de lux.

Bogaţi, dar economi!

„Conform OUG 59/2010, contribuabilii sunt obligaţi să depună o declaraţie specială [ce poate fi descărcată şi de pe site-ul Primăriei], prin care arată câte clădiri au în proprietate în afara celei de domiciliu, deci vorbim de clădiri, nemaifiind de clădiri cu destinaţia de locuinţă. Aceste date există în evidenţa noastră, dar au mai intervenit, poate, modificări – dobândiri recente, poate înstrăinări de clădiri”, a declarat directoarea Direcţiei  de Fiscalitate, Impozite şi Taxe Locale din cadrul primăriei municipiului Galaţi, Elena Lovin (FOTO 2).

Iar înstrăinarea de clădiri, în condiţiile impozitelor majorate, nu este o noutate. O persoană cu trei clădiri şi doi copii majori cu siguranţă că se va gândi să treacă proprietăţile pe numele lor, pentru a nu mai plăti impozitul majorat.

Însă şi aici ar trebui făcută, înainte, o socoteală, spune directoarea Lovin: „Fiecare cetăţean este liber să facă ce vrea cu proprietăţile sale, nimeni nu îl împiedică să o treacă pe numele copilului sau altor rude. Însă, la un apartament cu un impozit anual de 90 de lei, dacă respectiva clădire figurează la poziţia a treia, deci ar trebui plătit un impozit de 300 la sută, ar putea fi transferată pe numele altei rude”.

„Totuşi, ar trebui să se facă socoteala şi la taxele notariale care nu sunt chiar atât de mici şi s-ar putea să ajungi la concluzia că mai degrabă plăteşti impozit majorat decât taxe notariale… Dar fiecare face ce gândeşte”.

Şi, apropo de economii; să nu credeţi că avuţii Galaţiului, adică cei care au mai mult de o clădire în proprietate nu sunt dispuşi să facă economii, acum, pe vreme de criză: ei au încercat să îşi achite diferenţele de bani până pe 30 septembrie, beneficiind, astfel de bonificaţia de zece la sută din suma datorată. Vorbim în cazul celor care îşi achitaseră, integral, dările, de la începutul anului.

Cei care au ales să plătească în tranşe impozitul (31 martie şi 30 septembrie), oricum s-au grăbit să achite a doua tranşă, pentru a nu li se aplica apoi, majorări. Ceea ce trebuie să ştie oamenii este însă că majorările nu se aplică sumelor datorate conform OUG 59/2010, dacă acestea se plătesc până pe 31 decembrie.        

„În ziua de 30 septembrie, s-au emis la ghişee 2.324 de chitanţe, însă aici vorbim în general de persoane fizice, deoarece persoanele juridice aleg să plătească electronic, sau prin virament bancar. Oricum, comparativ cu 30 septembrie 2009, am înregistrat în acest an o creştere cu 50 la sută a numărului de încasări. Deci, lumea s-a grăbit să achite”, a mai spus directoarea Elena Lovin.

Concluzia: chiar şi avuţi, gălăţenii cu mai multe proprietăţi sau maşini de lux au vrut să beneficieze de scutirile legale – fie să primească bonificaţia, fie, după caz, să nu li se aplice penalităţi.

Zeci de mii de contribuabili, siliţi să plătească în plus

Cât priveşte numărul contribuabililor, directoarea Elena Lovin spune că „Din datele noastre, avem înregistrate 12.800 de rol-uri (persoane) care figurează în datele noastre că deţin în proprietate mai mult de o clădire, din totalul de 110.300 de rol-uri. Iar ca număr de clădiri pentru care se plăteşte impozit, acestea sunt în total, la nivelul municipiului Galaţi, 123.997”.

La un calcul simplu, reiese că 11,6 la sută din gălăţenii care au o clădire în proprietate mai au cel puţin încă una.

Cât priveşte impozitul pe mijloacele de transport cu o capacitate de peste 2.000 de cmc, directoarea Elena Lovin spune că „pentru persoane fizice, avem înscrise 2.365 de autovehicule cu o capacitate de peste 2.000 de mc, ceea ce înseamnă 2.243 de rol-uri [contribuabili]. În total, în municipiul Galaţi sunt 61.339 de mijloace auto pentru care se datorează impozit din partea persoanelor fizice”.

Acest lucru înseamnă că 3,8 la sută din gălăţenii care au maşină deţin un autovehicul considerat „de lux”. La persoanele juridice, procentul este mai mare. Astfel, în total, la nivelul municipiului Galaţi sunt înregistrate 19.040 de mijloace de transport pentru care se datorează impozit, iar din acestea, 1.571 sunt autovehicule cu o capacitate de peste 2.000 de cmc (aferente unui număr de 987 de rol-uri, adică societăţi comerciale). Acest lucru înseamnă că 8,2 la sută din maşinile pe firmă sunt „de lux”.

Dacă procentajul arată sau nu gradul de bunăstare al oraşului este greu de spus. O dată, pentru că numărul de contribuabili nu înseamnă numărul total de gălăţeni, a doua, pentru că multe firme din Galaţi au sediul în alte locuri din ţară, deci nu datorează impozit aici şi în al treilea rând – dar nu în cele din urmă – nu ştim cu exactitate câţi din proprietarii mai multor clădiri au decis să treacă bunurile pe numele rudelor lor.

Un lucru este sigur: zeci de mii de contribuabili gălăţeni au fost obligaţi, de stat, să scoată mai mulţi bani din buzunare. Cât anume, vom vedea când se va trage linie şi se vor socoti încasările…

Bogăţia, o chestie relativă

Am folosit des sintagma „maşini de lux” şi i-am numit „avuţi” sau bogaţi pe gălăţenii cu mai mult de o clădire în proprietate, însă temenii trebuie luaţi în seamă cu ghilimelele de rigoare.

Şi asta pentru că, onor Guvernului, te consideră bogat şi dacă ai, în proprietate, de pildă, un garaj, sau un chioşc (în afară de casa în care locuieşti), pentru care vei plăti impozite majorate. La fel, eşti considerat bogătaş dacă ai, în afară de casa în care locuieşti, o moştenire – pentru care, din fericire, nu se plăteşte impozitul majorat, ci acelaşi ca şi până acum.

Cât priveşte autovehiculele, am nuanţat deja: sunt cazuri în care maşini „de lux” sunt, de fapt, nişte hârburi luate la mâna a doua. Desigur, există şi contraexemple, realii bogaţi ai oraşului, cu vile la munte, la mare, în străinătate şi maşini de mii de cai putere…

Citit 1614 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.