Umbra lui Buţurcă la Schela

Umbra lui Buţurcă la Schela
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „Stâlpii de pe marginea străzilor, lăsaţi opoziţiei, să se înece în propriile afişe” *

În 2008, la „Sărbătoarea Salcâmului”, în Bereşti, într-o ambianţă dominată de mici sănătoşi şi bere de la „Dubăsari”, Octav Buţurcă, după o staţionare de trei săptămâni la PD-L, bătea palma cu deputatul Dan Nica, trecând, cu pieptul deschis, la PSD, partid pe care, cu umărul său încercat, îl sprijină şi astăzi.

Cum pe Buţurcă nu te poţi preface că nu-l vezi, s-a apelat, luna trecută, şi la serviciile sale, repartizându-i-se, în campania pentru alegerea primarului la Schela, o „porţie” din această comună. Întâmplător, una cu asperităţi politice incomode.

Luându-şi sectorul în primire, Octav Buţurcă nu se aruncă în masa de alegători cu capul înainte, rezervându-şi dreptul de a „studia” terenul. Observaţiile, notate în bloc-notes. Cifre, numele a diverşi cetăţeni pe care trebuia să-i injecteze cu vaccinul PSD, în doze de impact stabilite de el însuşi, diferenţiate de la caz la caz. S-a documentat inclusiv asupra istoricului alegerilor de la Schela, din anul 1990 încoace, să-şi dea seama către ce direcţie politică „bate” comuna.

Regulă autoimpusă: n-a intrat la nimeni în casă, declinând cu politeţe invitaţiile. A bătut la nenumărate porţi, cum au venit la rând, neomiţând pe nimeni. Seara, bilanţul zilei.

Instinctul său de fabricant de primari – beculeţ ce a pâlpâit tot timpul: „Ăsta îl va vota sigur pe Maricel Petrea!”, „Cutare e cu două feţe!” ş.a.m.d. Metoda de lucru utilizată, „gură la gură”. Pe timpul deplasărilor, însoţit de un localnic.

Stâlpii de pe marginea străzilor, lăsaţi, din calcul, opoziţiei, să se înece în propriile afişe. Poze made in PSD, dispuse în dispozitiv de atac? Puţine. S-a renunţat la o bună parte la ele şi dintr-un alt motiv: bani puţini.

„Ceva fonduri au existat totuşi, ne-a explicat Octav Buţurcă, doar că nu s-au mai folosit ca la alegerile precedente. Decizia luată la nivel de Galaţi: decât postere şi banere, mai bine să punem parchet, la şcoală, în câteva clase. Raţionamentul, cu efect. Parchetul a contat mai mult în ochii alegătorilor decât pozele pe suport de hârtie cerată. Nu s-a sunat din goarne, nu s-a recurs la convoiul auto electoral, cu autoturisme «programate» să claxoneze strident. S-a mizat pe decenţă”.

„Ca să fiu cinstit, de un real ajutor ne-au fost afişele cu fotografia celui mai important contracandidat al lui Maricel Petrea – sigla partidului care l-a susţinut pe respectivul, micşorată mult, a fost plasată într-un colţ, ca şi cum nu s-ar fi dorit să fie remarcată de alegători. Greşeala lor, speculată de PSD”. 

În duminica alegerilor, binoclul la purtător. Ducându-l la ochi, Octav Buţurcă îşi monitorizează sectorul. „Pe la ora 14, şi-a reamintit, ce credeţi că am văzut? Cineva, cu maşina, transporta alegători la secţia de votare. Figură cunoscută. Sesizând că îl reperasem, face o prostie: lasă baltă autovehiculul, venind glonţ către mine, agitat. Îl ştiam: se afla în serviciul opoziţiei”.

„Greşeala sa: m-a agresat verbal, cerându-mi să plec imediat din locul respectiv, cu tot cu binoclu. Mai mult: a încercat să mă atingă. Habar n-avea că «ieşirile» sale erau în avantajul meu. Îndreptăţit să mă plâng Poliţiei, este chemat la post pentru audiere. Sancţionat contravenţional, abandonează cărăuşia, lăsând alegătorii pe jos... Aş fi putut să-l dau în judecată, dar cum nu mă interesa decât «suprimarea» sa ca agent electoral, l-am lăsat în plata Domnului”.

„Toată duminica, în stradă. Au primit salutul meu toţi cei cu care discutasem de-a lungul a două săptămâni de foc, având însă grijă să nu-mi iasă din gură niciun cuvânt referitor la alegeri. L-am privit pe fiecare în parte în ochi şi atât, ca garanţie că «jucasem» cinstit”.   

„Noaptea, pe la ora 22.30, senatorul Gheorghe Saghian, coordonatorul campaniei, ne-a anunţat că PSD a ieşit învingător din turul întâi. Peste 1.000 de voturi obţinute! Deşi victoria ar fi meritat stropită cu şampanie, nu s-a băut nimic. Fără mese întinse, fără pupături. Ne-am felicitat noi între noi, plecând obosiţi, către miezul nopţii, spre casele noastre”.

Citit 1941 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.