S-a aprobat cumpărarea unui imobil pentru Consiliul Judeţului

S-a aprobat cumpărarea unui imobil pentru Consiliul Judeţului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Durbacă a trimis soli de pace * Preşedintele Chebac n-a acceptat „coroana”  * Direcţia de Dezvoltare lucrează… şi în pod! *

Scandalul blocării achiziţiei unui imobil pentru Consiliul Judeţului (CJ), care este posibil să părăsească în viitor birourile de la blocul Cristal al Prefecturii, s-a stins ieri într-un spectacol de bune maniere: şedinţa extraordinară a Consiliului.

Cumpărarea efectivă a unui imobil anume va fi adoptată în altă şedinţă, după ce comisia de specialitate, votată tot ieri, din specialişti ai CJ, va prezenta ofertele.

Deci, tot scandalul a fost pentru un biet vot de principiu. Toată tevatura l-a făcut însă pe preşedintele CJ să facă ieri un fel de grevă de putere, respingând oferta PC de a decide singur ce imobil să cumpere. Ca să fim exacţi, pe fondul unei majorităţi politice confortabile din Consiliu.

Ultima zi!

Prezenţa destul de slabă a consilierilor (24 din cei 35 aleşi) putea pune în pericol adoptarea hotărârii în lipsa unui consens, fiind necesare două treimi din voturile tuturor consilierilor aleşi. 

Dar sabia lui Damocles a fost ideea că banii  pentru achiziţionarea unui imobil vor fi daţi bugetului de stat, dacă imobilul nu va fi cumpărat, astfel încât toţi consilierii prezenţi, inclusiv cei de la PC, care s-au opus, şi PDL, care s-au abţinut data trecută, au votat ieri „da”. 

Din start, Chebac precizase:  „Este ultima zi când se pot face modificări în lista de investiţii şi în programele de finanţare a investiţiilor Consiliului Judeţului Galaţi!

Ca să se înţeleagă de ce avem şedinţă extraordinară la numai trei zile de şedinţa ordinară: de votul dumneavoastră depinde, mai departe, dacă procedura e dusă până la capăt sau suma prevăzută în buget  şi aprobată de dumneavoastră se duce la bugetul de stat”. 

Precizia, mama consensului

Preşedintele Chebac a precizat însă abia ieri public pentru ce este nevoie de spaţiu: Direcţia de Dezvoltare Regională este deja înghesuită, chiar şi fără pierderea spaţiului din blocul Cristal.

Activitatea Direcţiei se desfăşoară în mai multe imobile, şi mărirea spaţiului alocat „se impune cu atât mai mult cu cât volumul de activitate este în continuă creştere”, a precizat Chebac.

Direcţia „stă în patru birouri, cu câte şase oameni în birou; o parte stau în mansarda Direcţiei de Economie şi Finanţe – în pod! Gândiţi-vă că este structura care până acum a lucrat proiecte eligibile pentru absorbţia de fonduri europene.

Vă reamintesc că, pentru anul 2009, gradul de absorbţie a fost maxim la nivelul judeţului Galaţi, fondurile atrase au fost de 120 milioane de euro!” Chiar consilierii judeţeni au aprobat cofinanţări de 20 de milioane de euro şi investiţii proprii ale judeţului, de 27 milioane euro, le-a mai amintit preşedintele CJ. Cum ar veni, găina cu ouă de aur, este ţinută în pod! 

Război şi pace…

PC a atacat data trecută proiectul la baionetă, votând împotrivă într-un puseu de frondă pe care partenerul PSD din consiliu nu l-a avut de foarte multă vreme. Ieri însă, vicepreşedintele Durbacă a lipsit… împăciutor, iar consiliera Genica Totolici (PC) a prezentat  un amendament la proiectul de hotărâre, care îi dădea toată puterea de decizie… preşedintelui Chebac. 

„Noi, consilierii judeţeni, consider că nu cunoaştem toate detaliile referitor la aceste criterii”, şi-a pus chiar niţică cenuşă retorică în cap consiliera PC. Conservatorul Eduard Grosu a insistat: nu consilierii trebuie să stabilească criteriile, ci aceia „care au nevoie de acest imobil”.

Chebac nu a muşcat însă acadeaua împăciuirii şi a urmat: „Nu pot să iau eu o decizie în numele iniţiatorilor”. Şi i-a rugat pe iniţiatori să spună dacă acceptă amendamentul.

Iniţiatorii au cerut pauză de consultări  (numai două minute) care părea mai mult un fel de „grevă de exces de zel”.  Amendamentul a căzut. Comisia votată caută imobil.  Pe aproape.

Citit 719 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.