* Liderul PNL spune că Legea educaţiei vizează politizarea la vârf a universităţilor *
Înainte de a participa la şedinţele birourilor municipal şi teritorial PNL Galaţi, preşedintele liberalilor, Crin Antonescu, a făcut scurte declaraţii presei, pe tema celei de-a doua moţiuni de cenzură depuse, ieri, de opoziţie.
Împărtăşind părerea colegului său de opoziţie, liderul PSD Galaţi, Dan Nica, Crin Antonescu a spus că nu este „foarte optimist” în privinţa moţiunii de cenzură, însă a precizat că susţinerea pe care o va avea acest al doilea vot de blam la adresa Guvernului Boc va constitui „o probă de conştiinţă” nu doar pentru parlamentarii din Ardeal, ci şi pentru toţi aleşii care provin din învăţământ.
În acest context, Crin Antonescu a precizat că Legea educaţiei pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea vizează politizarea la vârf a universităţilor din România, lucru care nu s-a mai întâmplat până acum.
În acest context, Crin Antonescu a exemplificat cu perioada 1992-1996, când preşedintele ţării era Ion Iliescu, iar adversarul său politic, Emil Constantinescu, era rectorul Universităţii Bucureşti, dar şi cu perioada 1996-2000, când preşedintele statului era Emil Constantinescu, în timp ce un exponent al partidului de opoziţie, Ecaterina Andronescu, era rectorul Politehnicii Bucureşti.
„Este o probă pe care o dau parlamentarii care provin din învăţământ, din mediul universitar, o dau parlamentarii care în atâţia ani, totuşi, au făcut ca în România să existe autonomie universitară şi care acum va dispărea”.
„Practic, una din ţintele acestei legi este politizarea la vârf a universităţilor din România. Evident că astăzi, pentru puterea actuală, nu mai e de suportat ca oameni de talia unui Andrei Marga sau Ecaterinei Andronescu sau a lui Nicolae Robu să mai fie rectori”.
„Or această libertate, această autonomie reală a învăţământului universitar trebuie apărată”, a declarat Crin Antonescu.
Fără să pară prea surprins de decizia PDL – deja anunţată vineri – de a proceda ca la prima moţiune de cenzură (să stea în sală, dar să nu voteze), Antonescu a spus că „probabil începutul este mai greu.
Probabil că de acum înainte, parlamentarilor PDL li se va impune în orice astfel de situaţie să nu mai voteze”, rezolvându-şi, în schimb, interesele de grup şi cele clientelare.