Pierre Macri vrea chirie şi daune pentru clădirea Primăriei

Pierre Macri vrea chirie şi daune pentru clădirea Primăriei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Proprietarul solicită bani pentru chirie, lipsirea de folosinţă şi onorariul expertului, plus dobânzile aferente  *  Vrea să dărâme Lupoaica * Au fost oferte şi de la Hotel Dunărea   pentru sediul Primăriei? *

Toţi gălăţenii ştiu despre problema clădirii în care îşi are sediul Primăria Galaţi. După nouă ani de procese, Pierre Macri a intrat în posesia clădirii, anul acesta, în martie. La două luni după ce decizia instanţei a rămas definitivă, moştenitorul a primit din partea primarului o înştiinţare prin care susţinea că doreşte să cumpere clădirea.

„Pe 5 mai, primarul ne-a comunicat în scris că vrea să cumpere, asta fără a avea mandat din partea Consiliului Local”, susţine Didel Bujeniţă, avocatul lui Pierre Macri. Clădirea nu a fost cumpărată de municipalitate, motiv pentru care problemele au reînceput. „Am deschis proces în instanţă”. 

„Am dat în judecată atât Municipiul Galaţi prin reprezentantul legal, cât şi pe primar, ca parte în cauză. Dorim să se constate legal lipsirea de folosinţă/chirie asupra imobilului şi să fie plătită  lipsirea de folosinţă, începând cu martie 2007 (NR când Macri a câştigat primul proces) şi până în martie 2010”.

„De asemenea, am cerut instanţei să îi oblige pe cei din Primărie să ne achite chiria începând cu data de 31 martie 2010 până în prezent şi, ulterior, până la momentul în care vor elibera sediul.  Am mai deschis o dată acest proces, dar l-am suspendat atunci când am primit hârtia de la Primărie prin care îşi exprimau dorinţa de a cumpăra clădirea”, explică Didel Bujeniţă.

Prin aceeaşi acţiune, reprezentantul lui Pierre Macri solicită şi plata sumei de 6.000 de lei, actualizată, reprezentând contravaloarea onorariului expertului.

„Am solicitat şi daune  interese aferente lipsirii de folosinţă, chiriei şi onorariului expertului. Solicităm şi plata dobânzii aferente sumei de 5.186.000 euro ce urma să constituie preţul de vânzare-cumpărare al imobilului”.

„Mai mult decât atât, vrem ca Primăria, pe banii săi, să desfiinţeze de pe terenul nostru toate construcţiile făcute fără autorizaţie – garaje, punctul de control şi anexele, statuia şi băncile. Dacă nu vor face ei asta, o să le desfiinţăm noi, dar tot pe banii lor. Se pare că tocmai ei, care ar trebui să respecte legea, o încalcă”, explică avocatul.

Variante pentru Primărie

Nu este prima dată când reprezentantul lui Pierre Macri ne spune că primarul nu a avut mandatul Consiliului Local pentru a-şi exprima opţiunea de cumpărare.

„Primarul a luat această decizie de unul singur. Nu a avut mandat de la CL. A ştiut că avem şi alţi cumpărători, aşa că ne-a spus că vor ei clădirea. După ce ceilalţi cumpărători au aflat de această intenţie, şi-au retras ofertele. La fel a făcut şi Primăria”.

„Au spus că vor să cumpere, după care s-au răzgândit. Au cerut expertiză, au făcut la rândul lor o expertiză (s-a făcut licitaţie şi a câştigat o firmă din Iaşi), iar acum spun că preţul e prea mare. A fost pur şi simplu un joc”.

„Noi nu ne jucăm. Acum au venit cu ideea că vor să cumpere Hotelul Faleza. Mă îndoiesc că vor reuşi să-l cumpere la acel preţ. În zona respectivă, terenul se vinde cu 200-250 de euro metrul pătrat şi ei vor să cumpere de la stat cu 1 euro?”

„Va pierde oare statul? Varianta cu Hotelul Faleza a venit după ce au mai avut două propuneri de sediu: prima a venit din partea proprietarului celor două clădiri de la intersecţia străzilor George Coşbuc şi Tecuci, iar cea de-a doua de la proprietarul hotelurilor Dunărea şi Galaţi. Eu, unul, nu ştiu ce să mai cred”, susţine Didel Bujeniţă.

Fără contract…

Nepotul lui Pierre Macri, Cristian Moldoveanu, ne-a mai semnalat o problemă. „Nu am încheiat nici până acum contractul de închiriere. Probabil cred că dacă nu vor semna acest contract vor scăpa de plata chiriei, dar se înşeală. Legea spune că, dacă nu există contract de închiriere, data de 10 a fiecărei luni devine zi de plată a chiriei.

Noi îi aşteptăm în continuare să ne plătească, mai ales că noi trebuie să plătim şi impozitul pe clădire. Vă reamintesc că, la Finanţe, clădirea este evaluată la 4.444.324 euro. Mult mai mult decât am cerut pe ea”, susţine Cristian Moldoveanu.

Când, cum şi în ce fel se va rezolva această problemă sunt întrebări care, cel puţin pentru moment, rămân fără răspuns. Cert este că edilii noştri îşi doresc un sediu nou, poate chiar la Hotelul Faleza, dacă vor câştiga licitaţia care va avea loc pe 9 noiembrie.

Până una alta, însă, sperăm să apucăm şi noi finalizarea  acestui proces. Dacă durează încă nouă ani de zile,  Pierre Macri şi moştenitorii săi pierd timp, iar municipalitatea pierde bani. Bani din buzunarul nostru, al contribuabililor…  

Citit 2933 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.