Muzeul "Casa Cuza Vodă" își redeschide porțile de Ziua Unirii (FOTO și VIDEO)

Muzeul "Casa Cuza Vodă" își redeschide porțile de Ziua Unirii (FOTO și VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Împlinirea a 165 de ani de la Unirea Principatelor este marcată în acest an, la Galați, printr-un eveniment de excepție. În urma unui amplu proiect de restaurare și consolidare derulat de Consiliul Județean (CJ) Galați a fost redeschis publicului Muzeul "Casa Cuza Vodă", una dintre cele mai prețioase moșteniri ale istoriei naționale și a Galațiului!

Viața domnitorului Alexandru Ioan Cuza a fost strâns legată de Galați. Aici a fost casa părinților săi, aici a fost judecător și pârcălab de Covurlui, aici a fost unul dintre cele mai importante centre unioniste din țară. De la Galați, a plecat Cuza, în 1859, pentru a deveni domnitorul Principatelor Unite!

Astăzi, când pășești în Muzeul "Casa Cuza Vodă", ai impresia că te întorci în timp, în epoca marilor făuritori ai unirii dintre Moldova și Țara Românească: Costache Negri, Mihail Kogălniceanu, Cocuța Conachi, Vasile Alecsandri și, desigur, Elena și Alexandru Ioan Cuza.

"Ne bucurăm că am reușit să ducem la bun sfârșit acest proiect de restaurare și redare în circuitul muzeal a Casei Cuza Vodă. A fost un proiect care s-a întins pe o durată mai îndelungată, dat fiind faptul că vorbim despre o casă de patrimoniu, unde fiecare intervenție trebuie făcută cu mare atenție și cu obținerea unor avize speciale. Investițiile au fost de aproximativ patru milioane de lei, cu fonduri europene obținute prin Programul Operațional Regional. S-a consolidat fundația, s-a lucrat la tot ce înseamnă amenajarea interioară și exterioară a muzeului, s-au achiziționat inclusiv echipamentele ce permit expunerea și păstrarea pieselor muzeale în condiții optime", ne-a declarat președintele CJ Galați, Costel Fotea.

articol-296831_autor-61_img1.jpgarticol-296832_autor-61_img3.jpg

Istoria acestui imobil a fost ea însăși una tumultoasă. Casa Cuza, în prima ei variantă, a fost ridicată în perioada 1829-1830 și aici a locuit Ioan Cuza, tatăl domnitorului. Ulterior, aici au locuit Elena și Alexandru Ioan Cuza.  Decăderea imobilului a venit însă după schimbarea proprietarilor, în timpul și după Primul Război Mondial. Cea mai neagră perioadă a fost când, încăpută pe mâna unui negustor din Iași, imobilul a fost transformat în... casă de toleranță.

Abia în 1937, la inițiativa Asociației "Casa Cuza Vodă", constituită de gălățeni inimoși, imobilul a fost răscumpărat prin subscripție publică, prin donații și contribuții ale autorităților locale și centrale. Astfel, casa părintească a lui Al.I. Cuza, salvată de la ruină, avea să devină în 1939 Muzeul "Casa Cuza Vodă". Aici au fost aduse exponate adunate prin grija directorului școlar Paul Pașa, dar și din colecțiile donate de V.A. Urechia. S-au adăugat ulterior și alte piese cu valoare deosebită, întregind pentru vizitatori istoria Micii Uniri. "Printre piesele de valoare expuse aici se numără, la parter, bunuri care i-au aparținut lui Mihail Kogălniceanu, precum biblioteca, tablouri și piese de mobilier. De asemenea, tot aici se reconstituie un ambient de început de secol XIX. Regăsim și artefacte ce au fost găsite în urma ultimelor săpături arheologice, realizate cu ocazia restaurării clădiri.

La etaj, regăsim alte exponate care întregesc imaginea epocii în care s-a făurit Unirea. Avem obiecte personale ce au aparținut atât lui Al. Ioan Cuza, cât și Elenei Cuza, dar și alte piese interesante. De exemplu, este expus scaunul de pârcălab al lui Al. Ioan Cuza și piese de mobilier cu cifrul (monograma - n.r.) domnitorului. Aici putem vedea și mapa de diplomat a lui Costache Negri, dar și fracul lui Victor Place, eminent diplomat, consulul Franței în timpul lui Alexandru Ioan Cuza. Nu în ultimul rând, aș aminti de publicațiile apărute imediat după numirea ca domn a lui Al.I. Cuza, care ne transpun în atmosfera acelei perioade", ne-a explicat directorul Muzeului de Istorie Galați, Cristian Căldăraru.

articol-296831_autor-61_img2.jpgarticol-296832_autor-61_img2.jpg

Trebuie să mai amintim faptul că restaurarea Muzeului "Casa Cuza Vodă" face parte dintr-un program mai amplu al Consiliului Județean prin care se dorește punerea în valoare a moștenirii istorice și culturale a Galațiului. În prezent, se află în curs de restaurare Conacul lui Costache Negri de la Mânjina, iar recent a fost încheiat un parteneriat cu Academia Română pentru salvarea Conacului de la Țigănești, unde a locuit Costache Conachi, dar și Cocuța Conachi, care a avut un rol important în dejucarea unui complot prin care se urmărea zădărnicirea Unirii. Toate aceste obiective, alături de Biserica "Vovidenia" din Galați, unde este înmormântată Sultana Cuza, mama domnitorului Al.I. Cuza, sunt tot atâtea repere pe "Drumul Unirii", parcurs muzeal pe care CJ Galați dorește să-l pună în valoare.â

Gălățenii dornici să viziteze Muzeul "Casa Cuza Vodă" o vor putea face gratuit, din 24 ianuarie, Ziua Unirii, până la sfârșitul acestei săptămâni. Ulterior, muzeul va fi deschis între orele 9.00 - 17.00 (program de iarnă), prețul biletului fiind de 1 leu pentru copii și 4 lei pentru adulți.

Citit 7576 ori Ultima modificare Marți, 23 Ianuarie 2024 20:21

3 comentarii

  • postat de Vizitator
    Miercuri, 24 Ianuarie 2024 14:01
    86.124.189.***
    S-a anunțat în presa locală, pe afișe etc. că pt public astăzi accesul este ora 14.00 dar ... ți se inchide usa in nas la muzeu : ora 14.30 !
    Ca urmare, familii cu copii, persoane în vârstă etc. ... au plecat acasă, unde să mai stea în frig încă 1/2 ora !?
    Frumos, n-avem ce zice ... "ca la noi" !
    0
    5
  • postat de Paul
    Marți, 23 Ianuarie 2024 19:37
    82.79.152.***
    La Vovidenia din Galați este doar mormântul Soltanei Cuza. Trupul ei a fost dus la Ruginoasa din 1973.
    Spre știința copiatorului
    3
    8
  • postat de Zic și eu ...
    Marți, 23 Ianuarie 2024 08:39
    5.2.208.***
    EXCELENTĂ inițiativa și realizarea CJG !!!
    6
    7

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.