Proiectul aeroportului de la Galați, în evaluare la Ministerul Apărării. Infrastructură strategică de transport

Proiectul aeroportului de la Galați, în evaluare la Ministerul Apărării. Infrastructură strategică de transport
Evaluaţi acest articol
(64 voturi)

Proiectanții Aeroportului din zona Galați – Brăila se vor întâlni în această săptămână cu reprezentanții Ministerului Apărării (MApN) în vederea definitivării documentației tehnice privind acest important obiectiv de infrastructură regională, a declarat președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, în cadrul unei conferințe de presă la care au fost prezenți și europarlamentarul Dan Nica și primarul din Smârdan, Silviu Zinica.

Aceste consultări au loc într-un context mai amplu ce vizează proiecte ce țin deopotrivă de administrația publică gălățeană și Ministerul Apărării. Printre altele, chiar în vecinătatea viitorului aeroport, al cărui amplasament va fi zona Braniștea – Schela, se află și Poligonul militar de la Smârdan care, la rândul său, ar urma să fie extins și care va deveni unul dintre cele mai mari de acest fel din țară. Dată fiind natura sensibilă a unor categorii de informații, atât reprezentanții MApN, cât și cei ai administrației gălățene, s-au ferit până în prezent de la a face publice anumite date legate de amplasamentul poligonului sau caracteristici ale aeroportului, acestea urmând să fie prezentate, în conformitate cu legislația în vigoare, la momentul potrivit.

Ni s-a confirmat însă, atât de președintele CJ Galați, Costel Fotea, cât și de europarlamentarul Dan Nica, faptul că există un dialog cu MApN pe toate obiectivele care privesc județul Galați. ”În momentul de față sunt discuții cu MApN și după ce le vom clarifica și vom vedea care va fi exact perimetrul în care se vor extinde (cu poligonul – n.r.) și spațiul aerian de zbor pentru aeroport, atunci vom putea răspunde exact. Sunt date confidențiale, pe care nu le putem prezenta deocamdată (...) Dar este un subiect de interes maxim. Iar ca și concept, ca și proiectare, aeroportul este aproape gata”, a declarat președintele CJ Galați, Costel Fotea.

”Putem să mai spunem că ieri (joi, 1 februarie – n.r.) am fost la MApN împreună cu dl președinte Costel Fotea și am vorbit cu reprezentanții ministerului și conducerea Armatei pe tot ce înseamnă subiecte care țin de Galați. Deci lucrurile sunt într-un parteneriat și o abordare dinamică”, a declarat, la rândul său, Dan Nica. Această întâlnire o precede, astfel, pe cea pe care proiectanții aeroportului de la Galați o vor avea în aceste zile cu reprezentanții MApN.

Context general

După cum v-am informat în paginile ziarului ”Viața liberă”, în decembrie 2022, a fost semnat cu un consorțiu format din 17 firme de specialitate, contractul pentru realizarea studiului de fezabilitate al Aeroportului regional Galați-Brăila. Acest pas a fost făcut după ce aeroportul de la Galați a fost inclus în Master Planul General de Transport al României, iar Autoritatea Aeronautică din România (AAR) și-a dat acordul pentru construirea acestui obiectiv.

Pe de altă parte, în cursul anului 2023, MApN a anunțat că sunt analizate unele măsuri de extindere a unor centre de instruire pentru luptă (Cincu, Babadag și Smârdan – n.r.), în contextul regional de securitate generat de declanșarea războiului de agresiune de către Rusia împotriva Ucrainei. După cum se știe, prezența NATO în România a crescut, iar exercițiile comune, unele tot mai complexe, inclusiv cu folosirea muniției de război, au devenit tot mai numeroase.

Mai amintim că, în prezent, dat fiind acest context regional complicat, atât la nivelul NATO, cât și al Uniunii Europene, extinderea infrastructurii strategice de mobilitate rapidă pentru forţele alianței a devenit un obiectiv prioritar, mai ales pe flancul țărilor estice.

Complicații la poligon

Dată fiind natura lui, aeroportul din zona Galați – Brăila, chiar dacă este gândit ca un aeroport civil – transport cargo și de pasageri – are ”prin definiție” și o importanță strategică, transportul aerian oferind, până la urmă, cea mai mare mobilitate, inclusiv din punct de vedere militar. În mod particular, în cazul de față, importanța este și mai mare dată fiind și vecinătatea cu Poligonul de la Smârdan, în care prezența trupelor NATO este tot mai frecventă.

Pe de altă parte, dincolo de aceste considerente, lucrurile sunt ceva mai complicate decât par la prima vedere. De exemplu, intensificarea exercițiilor din Poligonul de la Smârdan a stârnit și nemulțumiri din partea localnicilor, care se plâng de zgomotul puternic făcut în timpul tragerilor cu armament de calibru mare. Unii spun chiar că, din cauza manevrelor militare, casele au început să se șubrezească, iar tragerile le induc o stare de stres permanentă. De asemenea, unii dintre cetățenii din comunele pe raza cărora ar urma să fie extins poligonul se tem că le vor fi afectate terenurile agricole sau ar fi periclitate o serie de investiții în zonă.

Prin urmare, este nevoie de niște soluții de compromis, iar unele dintre ele au fost deja identificate, după cum a declarat atât președintele CJ Galați, Costel Fotea, cât și primarul din Smârdan, Silviu Zinica, iar una dintre ele este modernizarea rețelei de drumuri județene, astfel încât să facă față inclusiv unor cerințe de ordin militar.

”Avem aceste echipamente grele, care folosesc infrastructura locală și care provoacă inclusiv stres. În discuțiile pe care le-am avut cu dl. președinte al CJ Galați s-a ținut cont de propunerile noastre la nivel local și județean și, de exemplu, va exista un sector modernizat pe DJ 255 A de la Greaca până în sat Traian care va permite ocolirea întregii zone a centurii Galațiului și a infrastructurii din Smârdan, iar descărcarea se va face direct în Poligon. De asemenea, am discutat și cu Poligonul – și oamenii au dat dovadă de înțelegere – sectorul de la Greaca până în Poligon – vorbim de 2,7 km – putem să-l facem compactat, cu piatră în primă fază pentru trailere de 80 de tone, iar ulterior să vedem ce soluții vom găsi și pentru asfaltarea acestuia”, a explicat primarul din Smârdan, Silviu Zinica.

El a precizat că se află în curs de definitivare și un parteneriat cu o organizație cu ajutorul căreia se va realiza o perdea forestieră, cu o lățime de 20 de metri, pe toată latura de sud a poligonului, pentru a atenua undele de șoc din timpul tragerilor și a reduce zgomotul în zonele locuite. În plus, dincolo de aceste măsuri, se caută soluții pentru acordarea unor eventuale bonificații financiare, în compensație pentru disconfortul pe care îl au unii cetățeni din zonă din cauza anumitor categorii de exerciții militare.

Citit 22532 ori Ultima modificare Marți, 06 Februarie 2024 13:10

27 comentarii

  • postat de Altul...
    Miercuri, 07 Februarie 2024 21:10
    86.124.200.***
    @Unul... daca aia tineri si cei care stiu ce vor au plecat si au ramas categoriile pe cale le enumeri ... tu in care din ele te incadrezi ?
    Doar nu ai plecat si comentezi pe aoci din diaspora. Eu m-am saturat de refrenul asta cu plecati-plecati !... Stiu eu unul mai potrivit :
    Lasa-ne, lasa-ne !..
    1
    4
  • postat de un cetetan
    Miercuri, 07 Februarie 2024 17:52
    84.232.168.***
    din comentarii se vede ca e plina tara de idioti ... de data asta complet inutili pentru toata lumea. Nu orice om ar trebui sa aibe dreptul sa voteze, retardatii sa aibe bulina rosie pe buletin. Sper sa vad si aeroportul in timpul vietii mele ... O sa apara cand romanii vor mai fi doar 10 milioane
    2
    4
  • postat de marr
    Luni, 05 Februarie 2024 20:05
    86.124.203.***
    De-ar fi Rusu' sa atace NATO ... prima si Prima data , orice ar fi , s'arunce Bomba Nucleara in cap la Politicienii din Parlament . La cat au distrus/furat ...chiar ca ne-ar face un mare bine .
    Perseverenta/insistenta asta de a ne Minti Incontinuu/non-stop ...
    5
    12
  • Luni, 05 Februarie 2024 19:48
    89.136.3.***
    pesdsipenele trebuie sa caute alti iepurasi electorali. Le pot sugera o baza de lansare SpaceX, o fabrica de drone Bayraktar, niste depozite TEMU si ALIBABA, care le pot creste considerabil sansele de a nu fi eliminati din zona de catre cei 60-70% din comozii care nu au iesit la vot pana acum
    4
    12
  • postat de dreagi tovarasi pacalici...
    Luni, 05 Februarie 2024 17:45
    78.31.205.***
    pe aeroportul asta al vostru are voi si porcul , daca vrea sa zboare ??!!!hi,hi,hi...
    6
    16
  • postat de Tudor
    Luni, 05 Februarie 2024 17:14
    162.251.5.***
    Americanii-s de vină, pupa-i-aș pe gură să-i pup
    6
    9
  • postat de Știu eu...
    Luni, 05 Februarie 2024 16:46
    86.124.200.***
    ......Mai ...Uitați în ce an suntem..2024...an electoral...Va pup!
    3
    27
  • postat de Unul…
    Luni, 05 Februarie 2024 14:17
    84.232.141.***
    Tot tineretu ce stie ce vrea, au sterso si o fac in continuare raman bagabonti, bombarderi si tarfele, la capitolul tineret, in rest prostime ce e pacalita din patru in patru ani, asta v ati propus si asta a ti facut din acest judet, ultimul din coada saraciei pe tara, asta arata statistica din ziar
    7
    29
  • Luni, 05 Februarie 2024 13:45
    5.2.209.***
    mai, va dati seama cat de nasol este pentru astia ca nu -si mai gasesc minciunile potrivite? Vin alegerile si nu au inca promisiunile in buzunar! Au adus acum MApN in fata ca sa dea credibilitate acestei minciuni pecare nici ei nu o cred. Auzi, aeroport langa poligon, o drona ratacita mai lipseste!
    5
    36
  • postat de Votant Galati, din pacate
    Luni, 05 Februarie 2024 13:06
    81.12.150.***
    E pentru campania din 2028 ???
    6
    27
  • postat de Aurica
    Luni, 05 Februarie 2024 12:17
    109.131.209.***
    Și marmotele? Unde sunt marmotele care să înțeleasă ciocolată electorală pe marginea pistei?
    Avem aeroport militar la Ianca dar l-am închis.
    Vom face aeroport la Galați când vom avea și tunel pe sub Dunăre.
    6
    53
  • postat de ro
    Luni, 05 Februarie 2024 10:40
    5.13.218.***
    Aeroport langa un poligon de arme grele si care urmeaza sa se extinda? MAPN nu are de facut decat sa spuna ca nu se poate. Si atunci cine si de ce a platit studiile facute pana acum? Tulcea are aeroport, practic nefolosit, iar un drum expres este in constructie. Va fi suficient pentru Galati-Braila.
    20
    40
  • postat de andrei
    Luni, 05 Februarie 2024 08:59
    217.63.67.***
    ministerul care nu a fost in stare 10 ani sa faca 3 nave??? ahahahaha
    6
    49
  • postat de Nicusor
    Luni, 05 Februarie 2024 08:54
    5.13.202.***
    "Aeroport civil – transport cargo și de pasageri" în vecinătate se află și Poligonul militar de la Smârdan care, la rândul său, ar urma să fie extins. Chiar aeroport civil ?
    11
    42
  • postat de Nicusor
    Luni, 05 Februarie 2024 08:47
    5.13.202.***
    Daca Consiliul Judetean Galati și Ministerul Apărării bat palma pentru aeroport Consiliul Municipal Galati si Ministerul de Interne NU bat palma pentru “Artera de legătură între B-dul Dunărea şi B-dul Marii Uniri”, drumul prin curtea Poliţiei de Frontieră ?
    11
    70
  • postat de puie MSD
    Luni, 05 Februarie 2024 08:36
    5.14.137.***
    PSD-ul a pocnit.o rău cu VO Galati și de aici s.au ruinat toate celelalte. Fotea știe!
    11
    49
  • postat de ADYtza74
    Luni, 05 Februarie 2024 06:58
    109.166.132.***
    Poligonul e acolo de zeci de ani ,locuitorii din zonele învecinate știau dar unii sau tot extins (rezidential) tot mai aproape. Cine le-a permis și cine și-a asumat ,asta e.
    6
    68
  • postat de Goe
    Luni, 05 Februarie 2024 06:38
    109.166.130.***
    Asta da gluma inaintea alegerilor ! Centura cu podul hobanat cand vor fi gata ? Toate numai vrajeli electorale la care multi pun botul cum se spune !
    11
    80
  • postat de citizen
    Luni, 05 Februarie 2024 06:25
    5.13.174.***
    La 70 de km est - Tulcea, aeroportul e o gaura neagra bugetara. NU produce venituri c, doar cheltuieli bugetare (adica...si din banii galatenilor) . La 190 km vest - Bacau, aeroportul are un trafic comparabil cu al CFR Galati (redus la minim si pentru cazuri particulare).Vrem si noi tichie de ....
    27
    58
  • postat de Ipocriți și ăștia
    Luni, 05 Februarie 2024 05:35
    51.179.111.***
    Noi avem rusofili în parlament , Daniel Ghiță, simion, sosoaca care oricând ar vota sa ne scoată din nato și ue și ăștia se sperie de un poligon. Dar de ce nu au făcut-o de la bun început?
    25
    36
  • postat de Alergătorul de pe Faleza
    Duminică, 04 Februarie 2024 23:49
    109.166.129.***
    Se vede că se apropie alegerile, oamenii ăștia nu mai știu cum să ne mai ducă cu zăhărelul. Dacă centură modernă nu avem, drum expres nu-i, fabrica de baterii și alte investiții nu-s... Asta e, promitem avioane...
    11
    76
  • postat de Mariusica bubulica
    Duminică, 04 Februarie 2024 23:14
    86.124.202.***
    Hai sa facem o analiză simplă: de câți ani s-a cerut pod peste Dunăre? Au fost necesari peste 30 ani sa fie realizat.
    Despre aeroport se vorbește mai des de vreo 7-10 ani? Deci trebuie sa mai așteptăm inca vreo 20....
    Ce să-i faci? Ai noștri fac lucrurile mai ușor, mai așezat, mai cu retard ?
    12
    61
  • postat de Adrian
    Duminică, 04 Februarie 2024 22:41
    86.124.202.***
    Pregatesc o galusca acum inainte de alegeri......nu s-a mai auzit nimic de aeroport de cand s-au adunat pe camp si au pus proiectul pe capota masinii cu televiziunea dupa ei.
    10
    66
  • postat de Das
    Duminică, 04 Februarie 2024 22:13
    89.137.137.***
    Trebuie urgent Aeroport la Galati! Urgent! E util si in cazul unui razboi cu Rusia daca vom fi atacati !
    41
    34
  • postat de caddy
    Duminică, 04 Februarie 2024 22:09
    79.114.172.***
    O sa se faca.. pana la urma, si o sa va bagati unghia in gat. Traisca Fotea si PSD-ul.
    90
    13
  • postat de Nu va e rusine sa prostiti lumea mereu cu balarii d-astea ?
    Duminică, 04 Februarie 2024 21:11
    108.245.201.***
    Da fabrica aia de baterii pe care agenda mai e ? Incredibil -cerul e limita - nimic nu poate opri balivernele voastre .
    Aeroport la Galati/Braila trebuia sa existe demult . Bineinteles ca prin agende sunt multe si acolo raman .
    23
    127
  • postat de Terente ...din Galati
    Duminică, 04 Februarie 2024 21:02
    89.137.229.***
    Batalie mare , ce sa zic. Pt banii pe proiectul de fezabilitate.
    Restul, pa!
    19
    128

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.