Un garaj la 42 de gălăţeni

Un garaj la 42 de gălăţeni
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Şi la stânga, şi la dreapta, şi în faţă şi în spatele blocurilor, hop şi-aşa nişte garaje * Aproape 7.000 de garaje legale în municipiul Galaţi * Primarul Dumitru Nicolae are garaj, fostul primar Eugen Durbacă are garaj, preşedintele judeţului Eugen Chebac a avut, dar l-a vândut * Câte un garaj la 42 de locuitori * Puse cap la cap garajele ar putea acoperi jumătate din distanţa Galaţi – Tecuci *

Pentru gălăţeanul de la oraş, garajul este bucătărioara de vară pe care o avea la ţară, este magazia lui de unelte, depozitul lui de vechituri care nu mai încap în apartament, dar nici nu-s bune de aruncat; este beciul sau cămara plină de murături, zacuscă, dulceţuri, vin şi borcane goale.

Un sfert din viaţa lui se petrece la garaj. Garajul este locuinţa lui de vară, dreptul lui de a se simţi ca la ţară, deşi stă la oraş.

Gălăţeanul îşi tratează garajul cu duioşie: îl împrejmuieşte, îi face curticică, îi pune flori de jur împrejur. Şi cum, Doamne, iartă-mă, să mai vâri maşina în aşa bijuterie de garaj? E ca şi cum ai parca-o în sufragerie! Mai bine las-o să ocupe loc în parcare.

Ce garaj, că unele poţi să juri că-s buncăre antiatomice. Sau la fel de bine garajul este demn de o afacere înfloritoare. Poate fi atelier de reparaţii auto, vulcanizare, atelier de tâmplărie, de mobilă, depozit pentru sucurile şi conservele buticarului de cartier. Ce să mai, garajul este mană cerească!

Şi de ce să-i judecăm pe fericiţii posesori de garaje? Primarul Dumitru Nicolae are în declaraţia de avere un garaj de 22 metri pătraţi dobândit în 1997.

Deci primarul Eugen Durbacă i-a dat autorizaţia de construire a garajului. Care Durbacă are şi dânsul garaj, de 19,58 metri pătraţi, cum scrie la declaraţia de avere.

Preşedintele CJ Eugen Chebac a avut garaj, dar l-a vândut şi câţi alţi români gospodari nu sunt în oraşul acesta!

Să lăsăm gluma la o parte şi să vă spunem tot ce am putut afla despre garaje de la Primăria municipiului Galaţi, prin cerere formulată în baza legii liberului acces la informaţii.

Ne-au răspuns după o lună, prin document oficial semnat de primarul şi arhitectul-şef acum demisionar al Galaţiului, Florentina Iugan.

Câte?

Potrivit Primăriei, numărul total de garaje deţinute în prezent de persoane fizice şi persoane juridice, pentru care s-au întocmit contracte de închiriere teren, în baza autorizaţiilor de construire emise, este de 6.942. Vi se par multe sau puţine? Trebuie spus că municipalitatea a numărat doar garajele legale!

În cursul anului 2010, spune Primăria, nu s-au emis autorizaţii de construire pentru garaje noi. Există o singură decizie de punere în legalitate a unei construcţii existente, ca urmare a unei hotărâri judecătoreşti.

Raportat la populaţia municipiului, avem câte un garaj la fiecare 42 de locuitori.

Construcţiile provizorii-garaje existente ocupă amplasamente situate cu precădere în cartierele de blocuri de pe raza municipiului, ne spune Primăria. Noi am fi vrut să ştim dacă în afară de Dimitrie Cantemir mai e vreun cartier iertat de garaje.

40 de km de construcţii provizorii

Municipalitatea ne informează că dimensiunile standard ale garajelor de tip prefabricat sunt 3,50 m x 5,50 m (19,25 metri pătraţi) sau 4 m x 6 m (24 metri pătraţi), iar pentru celelalte sisteme constructive metalic/ zidărie portantă, dimensiunile variază în jurul acestei valori.

Carevasăzică avem în jur de 150.000 de metri pătraţi de garaje. Un adevărat  minicartier.

Puse cap la cap pe lungime, garajele ocupă circa 40 de kilometri, adică de aproape şase ori lungimea străzii Brăilei (6.899 de metri) de la intrarea în oraş până la Hotel Galaţi.

Dacă „hora” garajelor ocupă 40 km gândiţi-vă că oraşul are 354 de km de străzi. Deci mai avem până la concurenţa cu străzile. Putem însă, lejer, să pavoazăm cu garaje jumătate din drumul Galaţi-Tecuci.

Bani

Primăria ne informează că persoanele fizice plătesc lunar pentru garajele noi 0,96 de lei pe metru pătrat, iar pentru cele intrate în legalitate 0,86 de lei pe metru pătrat. La persoane juridice, chiria lunară pentru un garaj nou este de 1,03 lei pe metru pătrat, iar pentru cel intrat în legalitate 1,29 lei pe metru pătrat.

Concret, pentru un garaj cu suprafaţa de 24 metri pătraţi, deţinătorul persoană fizică plăteşte anual 198,72 de lei.

28 au fost desfiinţate

Deşi garajele par de-o viaţă lângă noi, ele se mai şi desfiinţează. Chit că unele par adevărate buncăre, să ştiţi că sunt totuşi construcţii provizorii, fiind amplasate pe o perioadă de timp determinată, stabilită prin contractul de închiriere teren (un an, cu posibilitatea de prelungire).

Primăria spune că în perioada 2001-2008 garajele s-au verificat în scopul reactualizării contractelor de închiriere cu suprafeţele reale ocupate de teren.

În perioada 2007-2010 s-au emis autorizaţii de desfiinţare (corespunzător, s-au reziliat contractele de închiriere teren) pentru un număr de 28 de garaje, restul, de până circa 1 la sută din totalul acestora fiind în curs de desfiinţare ca urmare a aplicării prevederilor Legii nr. 10 din 2001 republicată privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv.

Deşi unii gălăţeni le folosesc după bunul plac, Primăria spune că garajele au fost autorizate în scopul exclusiv al parcării autoturismelor, monitorizarea parcării autoturismelor proprietatea cetăţenilor în afara locurilor special amenajate fiind obiectul activităţii Poliţiei Comunitare a municipiului Galaţi.

Epilog

Nu e an lăsat de la Dumnezeu în care aleşii să nu ridice fericiţi mâinile pentru a vota un proiect de hotărâre privind construcţia unei parcări supraetajate. Şi nu e an în care municipalitatea să nu spună că are planuri de ridicare a unui asemenea obiectiv.

Până acum însă, nu am văzut nimic. Ne împiedică, poate, hora de garaje. Cert este că Primăria municipiului Galaţi are în curs de elaborare documentaţii de urbanism şi amenajarea teritoriului ce vor reglementa şi amplasarea construcţiilor provizorii pe terenul municipiului.

Să vedem ce-o să iasă! Până atunci, rămânem cu garajele…

Citit 3438 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.