Europarlamentarul gălățean Dan Nica a câștigat un nou mandat în Parlamentul European, după ce, în urma alegerilor de duminică, 9 iunie, alianța PSDL - PNL a câștigat 50 la sută din voturi, scor confirmat în cursul zilei de luni, după centralizarea a 97,87 la sută din voturi.
Liderul Organizației Județene PSD Galați, Dan Nica, se va afla la al treilea mandat de europarlamentar. În perioada 2019 - 2024, el a fost membru al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) a Parlamentului European, fiind și președintele grupului deputaților S&D din această comisie. De asemenea, în perioada amintită, Dan Nica a fost șeful delegației PSD în Parlamentul European.
În calitate de europarlamentar, Dan Nica a fost raportor din partea Parlamentului European pe Programul "Orizon Europa", cel mai important instrument financiar al Uniunii Europene pentru sprijinirea activităților din domeniul cercetării și inovării. De asemenea, Dan Nica a inițiat și susținut în cadrul Comisiei ITRE o serie de inițiative europene, precum cele privind dezvoltarea sectorului semiconductorilor la nivelul UE, reglementarea pieței de energie, introducerea unor măsuri de protejare a industriei europene, alocarea unui Fond pentru Tranziție Justă în contextul măsurilor privind reducerea emisiilor de carbon, extinderea Spațiului Schengen etc.
După cum v-am informat în paginile ziarului "Viața liberă", în urma alegerilor de duminică, 9 iunie, România va trimite în Parlamentul European 33 de europarlamentari. Primele exit-poll-uri creditau alianța PSD-PNL cu aproximativ 53 la sută din voturi, însă pe măsură ce au venit rezultatele de la secțiile de votare, inclusiv cele din diaspora, procentele au suferit o serie de modificări.
Potrivit unor surse citate de presa centrală, după centralizarea a peste 97 la sută din voturi, Alianţa PSD-PNL era cotată la alegerile europarlamentare cu peste 50 la sută din opțiuni, fiind urmată de AUR - 16 la sută.
Una dintre surprizele centralizării voturilor a fost că partidul S.O.S. România (Diana Șoșoacă) a reușit să treacă la limită de pragul electoral de 5 la sută. De asemenea, peste pragul necesar de 3 la sută se pare că a reușit să treacă și candidatul independent Nicu Ștefănuță.
Potrivit centralizării parțiale a rezultatelor, cea mai probabilă distribuire a celor 33 de mandate de europarlamentar ce revin României ar fi următoarea: Alianța PSD-PNL - 19 mandate, AUR - 6 mandate, Dreapta Unită (USR-PMP-FD) - 3 mandate, S.O.S. România - 2 mandate, UDMR - 2 mandate și Nicu Ștefănuță - un mandat.
Rămâne de văzut, însă, dacă aceste rezultate vor fi confirmate de centralizarea finală a voturilor.