Aprobată de aleșii locali în 2018 și contractată în 2019, amenajarea a 11 locuri de joacă pentru copii în cartierele din municipiul Galați urmează a fi modificată luna aceasta, în august 2024. Concret, din cele 11 locuri de joacă antamate, vor mai rămâne doar șapte, pentru că gălățenii din patru zone s-au împotrivit amenajărilor respective. Cele patru locuri de joacă eliminate din listă nu aduc și economii la valoarea totală a investiției, pentru că, de la aprobarea locurilor de joacă și până la realizarea lor, prețurile au crescut... Deci şi costurile trebuie modificate.
"După patru ani de amânări, se face un loc de joacă nedorit", scriam în ediția din 13 martie 2023 a cotidianului "Viața liberă". Era vorba, la acel moment, despre amenajarea - în zona blocului C32 din Țiglina I - a unuia dintre cele 11 locuri de joacă aprobate prin Hotărârea Consiliului Local (HCL) nr. 576 din 25 octombrie 2018. Iată că suntem în august 2024 și hotărârea respectivă, aprobată acum aproape șase ani, urmează să fie modificată!
Ce s-a vrut la început
"Prin HCL nr. 576/2018, au fost aprobați indicatorii tehnico-economici pentru realizarea obiectivului «Amenajare locuri de joacă pentru copii în municipiul Galați - 11 amplasamente»", scrie în raportul de specialitate al proiectului de hotărâre care a ajuns la comisiile Consiliului Local. Un proiect prin care ar urma să fie modificată hotărârea respectivă, aprobată acum șase ani, pe care administrația locală ar fi trebuit să o pună în aplicare, realizând locurile de joacă respective.
"Strategia de dezvoltare și amenajare a spațiilor verzi a Primăriei municipiului Galați impune acordarea unei atenții deosebite înființării de noi locuri de joacă și parcuri. Pentru crearea unor spații de joacă moderne, în concordanță cu cele mai noi tehnologii și dotări, municipiul Galați a realizat studiul de fezabilitate pentru 11 amplasamente, pe terenuri proprietatea municipiului Galați", li se explică aleșilor în raportul de specialitate.
Valoarea proiectului aprobat în octombrie 2018, în urma studiului de fezabilitate, era de 4.248.783 de lei, iar termenul de realizare - șase luni.
Așa cum v-am informat, pe 3 iulie 2019, Primăria a atribuit contractul de proiectare și execuție, licitația fiind câștigată de asocierea Fraicom SRL (lider) - Moviland Met SRL, cu o ofertă de 3.439.852 de lei cu TVA.
Locuri de joacă în scădere
Pe 12 decembrie 2019, hotărârea Consiliului Local din octombrie 2018 a fost modificată. Din cele 11 locuri de joacă au rămas numai zece: "La solicitarea locatarilor din cartierul Siderurgiștilor, aferent bloc 6A-6C, s-a dispus amenajarea unei parcări pe acest amplasament și renunțarea la locul de joacă", se arată în documentație. Evident, au fost modificate și costurile estimate ale investiției, care au ajuns la 3.949.523 de lei.
"Pe parcursul elaborării proiectului tehnic de execuție, şi locatarii din zonele aferente blocurilor B3-C9/ Mazepa I, G2-H3/ Țiglina II și 9A-9B/ Siderurgiștilor Vest au semnalat faptul că se creează disconfort prin amenajarea locurilor de joacă și s-au opus, motivând că va fi gălăgie. Aceste date au condus la diminuarea numărului de amplasamente pe care se pot realiza aceste locuri de joacă și a valorii obiectivului", explică Primăria, în actualul raport de specialitate.
Această nouă modificare a numărului locurilor de joacă, de la zece la șapte, a fost aprobată printr-o hotărâre a Consiliului Local în 24 februarie 2021. Valoarea totală a investiției a fost diminuată la 2.678.054 de lei.
Tot șapte, dar mai scumpe!
Suntem în august 2024 și hotărârea votată în 2018 are nevoie de o nouă modificare. A treia! Nu, nu se înmulțesc locurile de joacă și nici nu se împuținează. Doar se scumpesc! "Ca urmare a creșterii prețurilor la materialele de construcții în perioada 2021-2024, precum și a unei serii de modificări legislative, valoarea investiției a crescut", se stipulează în documente.
Noii indicatori tehnico-economici care vor fi supuși aprobării aleșilor locali se ridică la 3.843.555 de lei. Acești indicatori cuprind: achiziție și montaj echipamente de joacă noi pentru copii între 2-14 ani; amenajarea spațiului cu suprafață antitraumă sigură; gazonarea suprafețelor și realizarea aleilor; mobilier urban și plantarea de arbori și arbuști.
De modificat, modificăm, dar mai și realizăm?
Este întrebarea pe care am adresat-o autorităților locale. Concret, am fost curioși ce s-a realizat, totuși, din cele 11 locuri de joacă antamate și în ce stadiu se află.
La solicitarea noastră, Compartimentul de presă al Primăriei Galați ne-a comunicat că sunt recepționate încă din 2023 locurile de joacă amenajate în Micro 21 - blocurile PR5-E13 și Micro 39C - blocurile C7-C120. Iar spațiul de joacă din Micro 17 - bloc E1 a fost recepționat în 2024. Deci trei!
Se află în procedură de recepție locurile de joacă amenajate în: Țiglina I - bloc C32; Micro 40 - blocurile E-D2-A1-A2-A3-A4; strada 1 Decembrie 1918 - blocurile S4-PM6; Micro 16 - bloc Nufăr 5, 6, 7.
Cu alte cuvinte, în șase ani, din 11 locuri de joacă există șapte!