Reorganizarea poliţiei, nemulţumirea USL

Reorganizarea poliţiei, nemulţumirea USL
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Deciziile Ministerului Administraţiei şi Internelor cu privire la reducerea numărului de poliţişti îi nemulţumesc pe reprezentanţii partidelor partenere în USL. Recent, ambii deputaţi Florin Pâslaru (PSD) şi Victor Paul Dobre (PNL) şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la restrângerea efectivelor de poliţişti. În timp ce Dobre a vorbit despre reducerea celor din mediul rural, Pâslaru s-a referit la cea din rândul poliţiştilor de frontieră.  „Am aflat de la MAI că în continuare, vor fi disponibilizaţi din Poliţia de Frontieră peste o mie de angajaţi, în condiţiile în care România este graniţa de Est a Uniunii Europene, în condiţiile în care noi avem probleme cu aderarea în spaţiul Schengen. Nu înţeleg de ce trebuie să dăm afară atâţia poliţişti de frontieră”, a comentat, recent, Florin Pâslaru, referindu-se la o informare primită din partea MAI după ce acesta a cerut stoparea procesului de disponibilizare al poliţiştilor.  „De ce nu ţinem cont de faptul că cetăţeanul român nu mai este în siguranţă, de ce nu ţinem cont de dreptul oamenilor la apărare împotriva infractorilor care sunt într-un număr din ce în ce mai mare, iar gradul de periculozitate al infracţiunilor creşte? Asistăm la acte de violenţă, la furturi şi la lucruri chiar mai grave în detrimentul cetăţeanului român”, spune Pâslaru în pledoaria sa pentru oprirea disponibilizărilor din Poliţie.

Galaţiul, cu mai puţini poliţişti decât Sibiul

Şi deputatul PNL Victor Paul Dobre a protestat faţă de reorganizarea efectuată în posturile de poliţie din mediul rural, enumerând tipurile de infracţiuni care se vor înmulţi din cauza scăderii numărului de poliţişti din comune. „Desfiinţarea posturilor de poliţie este o măsură aberantă. Vor creşte criminalitatea rurală, furturile de animale şi păsări, violenţa rurală şi atacurile asupra conductelor magistrate şi petroliere. Am fost prefect şi ştiu ce înseamnă infracţionalitatea în mediul rural, deşi pe atunci poliţia avea o mai bună acoperire... Dar acum, când se mai pune şi problema caselor poliţiştilor, a combustibilului pentru maşini?…”.

Dobre a mai reclamat o situaţie: „În judeţul Galaţi, în mediul rural avem 87 de poliţişti la 100.000 de locuitori, pe când la Sibiu sunt 107 la 100.000 de locuitori. Voi interpela ministrul de Interne pe această temă, dar poate ne explică stimabilul coleg Toader această diferenţă, că doar a lucrat în MAI şi ar putea fi atent la acest subiect”.

Telefonic, deputatul PDL Mircea Toader a răspuns: ”Sigur că există o normă de poliţişti raportat la numărul de cetăţeni, există un minim şi un maxim de poliţişti. Însă numărul lor variază şi funcţie de relieful comunelor. Una este să păzeşti la câmpie şi alta e pe dealuri… Sibiul are localităţile dispersate, de aici apare diferenţa”. Deputatul PDL a adăugat că „reorganizarea poliţiei din mediul rural va fi reanalizată după şase luni de  funcţionare a noului sistem, atunci va fi ocazia să schimbăm, dacă este ceva de schimbat…”. Toader a adăugat că într-un termen „mul mai scurt de şase luni”, Guvernul va decide şi transferarea poliţiei  rutiere şi de ordine publică de la Poliţia Naţională la cea Locală, „şi astfel ne vom apropia de democraţia occidentală”.

Citit 1243 ori Ultima modificare Joi, 20 Octombrie 2011 09:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.