Meciul Electrocentrale - Apaterm se joacă astăzi în Consiliul Local

Meciul Electrocentrale - Apaterm se joacă astăzi în Consiliul Local
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Aleşii locali se vor întâlni, astăzi, într-o şedinţă extraordinară convocată de nouă consilieri locali PDL şi PC, pentru a dezbate situaţia Apaterm şi proiectul de hotărâre privind încredinţarea serviciului de furnizare a agentului termic şi a reţelelor tehnico-edilitare către Electrocentrale. Întrunirea a fost convocată în regim de urgenţă, în condiţiile în care joi, la şedinţa ordinară a Consiliului Local, aleşii n-au făcut decât să se certe pe tema agentului termic care lipseşte din şcoli, grădiniţe şi 80.000 de apartamente.

Pentru a putea trece, proiectul de hotărâre privind Electrocentrale are nevoie de minim 18 voturi, adică două treimi din Consiliul Local. Cum PSD şi PNL sunt decise să voteze împotrivă, PC şi PDL ar putea aduna, dacă ar fi prezenţi toţi aleşii lor, doar 13 voturi. Nu trebuie neglijat nici faptul că primarul Dumitru Nicolae nu va fi prezent la şedinţă, fiind plecat de duminică în Suedia, pentru a afla cum funcţionează o centrală ce foloseşte drept combustibil deşeurile.

Iniţiatorii întrunirii

Cei nouă consilieri locali, potrivit legii, reprezintă o treime din numărul membrilor CL şi de aceea au putut decide această şedinţă extraordinară. Ei sunt Petru Alexe, Victor Dobrea, Dumitru Ion, Alin Mihai, Viorel Trif de la PDL şi Răzvan Avram, Florin Gasparotti, Eugen Găvan şi Tincuţa Tercu de la PC. Ordinea de zi cuprinde o informare privind situaţia prestării serviciului de distribuţie/furnizare a agentului termic de către SC Apaterm SA şi proiectul de hotărâre privind încredinţarea în regim de urgenţă a serviciului de distribuţie/furnizare a agentului termic şi a infrastructurii tehnico-edilitare specifice proprietate a municipiului Galaţi către Electrocentrale. Dacă, în urma dezbaterii, cei nouă vor vota în favoarea Electrocentrale, voturile nu vor fi suficiente pentru ca hotărârea să treacă. Nici în cazul în care colegii de partid ai acestora, care nu au semnat pentru convocarea şedinţei, li s-ar alătura, tot nu s-ar strânge voturi suficiente.

În acest timp, PSD şi PNL susţin că vor vota împotriva încredinţării serviciului prestat de Apaterm către Electrocentrale. Convingerea aleşilor din aceste două formaţiuni este că, presupunând prin absurd că ar prelua, de luni, distribuţia agentului termic în locul Apaterm, cei de la Electrocentrale nu pot furniza căldură în casele gălăţenilor sau în instituţiile publice pentru că nu au contract cu aceştia. În aceste condiţii, modificarea celor 1.500 de contracte (aproximativ 800 de asociaţii de proprietari/locatari şi aproximativ 650 de agenţi economici sau instituţii publice, dintre care 99 sunt unităţi de învăţământ şi cabinete medicale) ar dura foarte mult şi situaţia s-ar rezolva, în cel mai bun caz, la finele anului, dacă nu chiar la primăvară.

De la plângere către prefect la procedură de suspendare a primarului

La sfârşitul săptămânii trecute, consilierii locali PDL Viorel Trif şi Petru Alexe au organizat o conferinţă de presă, reclamând faptul că primarul a plecat în Suedia tocmai pentru a sabota desfăşurarea, în bune condiţii, a şedinţei  CL de astăzi. În plus, au reclamat consilierii, de la Primărie au fost sunaţi colegi de-ai lor cărora li s-a anunţat absenţa primarului, tocmai pentru ca aceştia să nu mai vină la şedinţă. „În acest mandat au mai fost cel puţin şapte şedinţe de CL în care primarul a absentat, din motive de sănătate, iar şedinţele s-au desfăşurat perfect. În plus, doar noi, ca iniţiatori ai şedinţei, avem dreptul de a o reprograma, nu Primăria! Acesta este un abuz grosolan în funcţie, este un comportament abuziv şi îi cerem prefectului să ia măsurile care se impun. Adică primarul pleacă în Suedia în timp ce Galaţiul tremură de frig? Este normal? Asta este o sfidare la adresa gălăţenilor!”, au spus cei doi consilieri, adăugând că „avem semnale că unii consilieri locali nu vor să vină la şedinţă, pregătindu-se să plece la Manchester, la meci”. Supărat de dezinteresul primarului, Petru Alexe chiar a spus că „luăm în calcul iniţierea procedurilor de suspendare a primarului, prin strângerea de semnături”. Alături de ei s-a aflat şi senatorul Marius Necula, care a spus că CET are deja contracte directe cu mai multe şcoli şi asociaţii din oraş. „Adevărata miză este ca Apaterm să nu intre în faliment, pentru că dacă se va întâmpla aşa, cineva va trebui să răspundă”, spune Necula, reclamând şi alte nereguli de la Apaterm, precum livrarea de căldură la preţuri mai mici decât populaţiei anumitor societăţi comerciale.

Citit 3186 ori Ultima modificare Duminică, 30 Octombrie 2011 18:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.