Partidele ne impun din nou candidaţii

Partidele ne impun din nou candidaţii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Cum să stopezi accesul interlopilor în politică?

Mâine, la miezul nopţii, sună gongul final al înscrierilor în cursa alegerilor locale. Judecătorii din conducerea birourilor electorale vor sta până la ora 24.00 pentru a înregistra candidaturile ultimilor aspiranţi la un fotoliu de primar, preşedinte de judeţ, consilier local şi judeţean. Odată afişate, candidaturilor vor putea fi contestate de către cei care au suspiciuni. Abia pe 8 mai, potrivit legii, candidaturile rămân definitive şi vom şti cine sunt politicienii şi independenţii pe care îi vom găsi pe buletinul de vot la alegerile din 10 iunie. Modul de comportament al preşedinţilor principalelor partide politice din Galaţi demonstrează că nu le pasă câtuşi de puţin de părerea electoratului în perspectiva alegerilor locale, ci doar de voturile sale.

După apariţia cazului Boldea (când au apărut teme de discuţie extrem de interesante, precum modul de selecţie al candidaţilor, responsabilitatea liderilor pentru promovarea unor politicieni dubioşi, sau accesul interlopilor în politică), ne-am fi aşteptat la o mai mare implicare şi responsabilizare a preşedinţilor de partide. S-ar fi putut vota ceva modificări în statutul fiecărui partid astfel încât să se formeze nişte mecanisme de apărare împotriva celor care doresc doar să se folosească de politică, pentru a-şi continua afacerile ilegale. Mult mai uşor, fiecare partid ar fi putut organiza o consultare publică a comunităţii în privinţa viitorilor candidaţi la diverse demnităţi locale sau naţionale. Din păcate însă, deşi i-am întrebat în numeroase rânduri despre măsurile pe care le vor lua astfel încât pe listele de consilieri locali şi judeţeni să nu acceadă persoane dubioase, incompetente sau indiferente, preşedinţii de partide nu au venit cu nimic nou. Una din cele mai mari dezamăgiri vine chiar din partea preşedintelui PDL Galaţi Mircea Toader care promitea la începutul acestui an că lista cu numele candidaţilor de consilieri locali şi judeţeni va fi făcută publică înainte ca aceasta să fie înscrisă oficial, iar dacă vor exista semnale că vreo persoană de acolo are legături cu lumea interlopă sau cu zona penalului, ea va fi retrasă de pe listă. O promisiune neonorată şi nu doar de el, ci de toţi ceilalţi lideri ai marilor partide.

Partidele au alte griji decât ce crede cetăţeanul

Până la urmă, probabil că acest subiect nici nu a părut extrem de important pentru liderii politici, căci fiecare filială locală are, în prezent, alte lupte de dat: PDL, să scape de imaginea partidului care promovează persoane dubioase, PSD, să îţi dezlipească eticheta de partid care oblăduieşte foştii turnători, PNL, să pună capăt tensiunilor între cei care vor şi cei care trebuie să fie aleşi, iar PC, să obţină cât mai multe locuri eligibile în consilii, în schimbul scarificării politice a lui Eugen Durbacă.

Citit 2457 ori Ultima modificare Duminică, 29 Aprilie 2012 16:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.