Primarul Dumitru Nicolae - despre războiul rece al căldurii „Miza este electorală”

Primarul Dumitru Nicolae - despre războiul rece al căldurii „Miza este electorală”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Citiţi un interviu cu primarul Dumitru Nicolae care vorbeşte despre situaţia generată de lipsa căldurii şi despre războiul dintre Apaterm şi Electrocentrale

- Domnule primar, de ce nu avem căldură astăzi?

- În fiecare toamnă se fac aceste discuţii. Să ştiţi că sunt oameni care nu doresc să li se furnizeze agent termic mai devreme de 1 noiembrie, pentru că nu au bani să plătească... Jumătate din asociaţiile de proprietari din Galaţi are datorii la Apaterm. Aparterm are, la rândul său, datorii la Electrocentrale. Deja Apaterm a plătit 3,8 milioane de lei către CET şi se va mai achita 2,5 milioane pentru plata agentului termic pe septembrie şi octombrie. Vom avea grijă să rezolvăm problema. Gălăţenii vor avea căldură în case de la 1 noiembrie. Sigur, prioritatea noastră este să dăm căldură şcolilor, grădiniţelor, spitalelor…

- Viorel Trif a anunţat că PDL va cere CL-ului să transfere, în regim de urgenţă, reţele de termoficare de la Apaterm la CET.    

- Ideile sunt bune, dar trebuie să fie realiste. Un astfel de scenariu nu este realist. Cum să predai conductele de încălzire la Electrocentrale? Licenţa Apaterm tot ei au tăiat-o... Trif conduce serviciul care dă licenţe, despre ce vorbim aici? Constanţa, Craiova şi Bucureştiul se află în aceeaşi situaţie şi nu le-a retras nimeni licenţele. Legal nici nu ai voie să retragi licenţa unei societăţi aflate în procedură de insolvenţă. Sigur, trebuie lămurite problemele, să ne aşezăm la masa discuţiilor, dar cu oameni care stau cu picioarele pe pământ, nu cu capul în nori… 

 Stăpânul căldurii, stăpânul voturilor?

- Care este miza acestui război Apaterm-CET?

- Miza este electorală, iar gălăţenii suferă din cauza asta. Nu se poate aşa. În urmă cu cinci-şase ani CL a cerut preluarea Electrocentrale în administrare locală, pentru că prin acel proces s-ar fi şters şi datoriile istorice ale populaţiei.  Dar nu s-a aprobat asta, pentru că era un preşedinte CJ de la PC care nu a fost de acord şi uite-aşa am ajuns aici… În schimb, datoria istorică a Electrocentrale către furnizori a fost ştearsă. Uitaţi-vă în ultimii patru ani pe bilanţul contabil al CET – datoria este zero. Pe de altă parte sunt unele probleme la care statul ar trebui să se gândească; o familie cu cinci milioane venit nu poate plăti la întreţinere şapte milioane.  În plus şi statul trebuie să ne trateze şi pe noi ca pe cealaltă populaţie a ţării. Anumitor oraşe statul le-a şters datoriile istorice, cele ale populaţiei către Apaterm şi de aici, către Electrocentrale, însă în cazul nostru, nu. Şi atunci nu vorbim de discriminare? Apoi, să vorbim despre banii alocaţi pentru reabilitarea reţelelor termice; nu poţi da unui oraş ca Galaţiul, cu 80.000 de apartamente racordate la sistemul centralizat, aceleaşi sume ca unui oraş cu 5.000 de apartamente în sistem centralizat. Şi toate astea pentru ce? Pentru că primarul este pesedist şi trebuie să apară că acest primar nu se preocupă…

- Deci, totul este un joc politic?

- Nu este totul un joc politic, dar cei de o anumită culoare politică sunt ajutaţi pentru a atrage de partea lor cât mai mulţi oameni…

- S-ar putea uni Electrocentrale cu Apaterm?

- Nu au cum, au activităţi diferite. Iarna trecută, la fiecare două săptămâni, apăreau avarii pe conductele CET. Se săpau şanţuri, timp de opt-nouă zile, căldura se pierdea în pământ, cine plătea pierderile? Şi reţelele CET trebuie modernizate. Veţi spune că nu au bani. Poate, dar reţineţi: în alte state europene, pierderile în reţele sunt de maxim cinci la sută, iar la noi sunt de 12 la sută, poate şi mai mult. Cine le plăteşte? Cetăţeanul. Acum cetăţeanul spune: nu mai pot să plătesc. Şi de aceea s-a ajuns în această situaţie.

Citit 3647 ori Ultima modificare Joi, 20 Octombrie 2011 16:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.