Pe linia de front a frigului / Politicienii declară, Galaţiul tremură

Pe linia de front a frigului / Politicienii declară, Galaţiul tremură
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Liderii PSD, Dan Nica, şi PNL, Victor Paul Dobre, dar şi viceprimarul Nicuşor Ciumacenco au cerut ieri, în conferinţe de presă, căldură pentru gălăţeni. În opinia politicienilor, Guvernul şi Mircea Toader ar trebui să rezolve această problemă. În replică, democrat-liberalul Toader consideră că problema este, de fapt, în curtea Primăriei.

„Organizaţia teroristă Electrocentrale”

Viceprimarul PSD Nicuşor Ciumacenco a somat public conducerea Electrocentrale să înceapă furnizarea de agent termic şi să lase instanţele de judecată să decidă dacă Apaterm mai poate sau nu să fie distribuitor: „Electrocentrale se comportă ca o organizaţie teroristă, care foloseşte 300.000 de gălăţeni pe post de scut uman. În cazul în care căldura nu va ajunge în cel mai scurt timp în casele gălăţenilor, conducerea Electrocentrale se poate face vinovată de abuz în serviciu. Vom face plângeri penale împotriva Electrocentrale”. Pe 24 octombrie, Apaterm a făcut o acţiune în instanţă prin care a cerut obligarea Electrocentrale să înceapă furnizarea agentului termic la parametrii necesari şi plata de daune compensatorii de 267.714 lei pe zi de întârziere pentru fiecare zi de întârziere a furnizării, începând din data de 17 octombrie, când, legal, s-au întrunit condiţiile pentru începerea încălzirii. „Sunt convins că dl Toader, preşedintele PDL, este o persoană înţeleaptă şi vom găsi o soluţie astfel încât să înceapă în regim de urgenţă livrarea agentului termic şi apoi să ne aşezăm la masă şi să discutăm despre viitor. Nu poţi pe picior de forţă să ţii gălăţenii în frig şi să încerci să şantajezi administraţia locală aşa cum încearcă dânşii să facă”, a spus viceprimarul.

„O problemă uriaşă”

Liderul PNL Galaţi, deputatul Victor Paul Dobre, a solicitat Guvernului, prefectului şi liderului PDL Galaţi, Mircea Toader, să se implice şi să rezolve problema căldurii la Galaţi: „Fac apel ferm să se dea drumul la căldură în Galaţi! Ieri, inspectorul şcolar general afirma că reduce programul şcolilor, din cauza frigului. Inspectoratul este serviciu descentralizat, este în coordonarea prefectului, este responsabilitatea lui şi a celor care guvernează! Restul, putem discuta, dar să dăm căldură în şcoli, grădiniţe şi în cele 80.000 de  apartamente… Vorbim de aproape două treimi din populaţia Galaţiului care nu are căldură - o problemă uriaşă, este inadmisibil să faci şedinţe, bâlci, scenete pe scena Dramaticului! CET şi Romgaz sunt în subordinea Ministerului Economiei şi prefectul nu a discutat cu Ministerul Economiei. Nici dl. Toader nu a discutat cu ministerul. Probabil nu este conştient de responsabilitatea pe care o are. Importante nu sunt declaraţiile, ci lipsa de acţiune. Îl ştiu pe dl Toader de ani de zile şi fac apel la responsabilitatea pe care o are. Sunt lucruri cu care nu putem să glumim”, a spus Dobre. 

Dan Nica cere demisia lui Boc

Considerând situaţia din Galaţi un fapt fără precedent ce trebuie luat în atenţia Guvernului, liderul PSD Galaţi, deputatul Dan Nica l-a somat, ieri, public pe primul ministru Emil Boc să se implice în deblocarea situaţiei de la Galaţi, în privinţa căldurii. În cazul în care premierul nu se va implica, Dan Nica l-a invitat să demisioneze : „Domnule Boc, daţi drumul la căldură în Galaţi! Este o chestiune care nu mai poate să mai aştepte. Temperaturile au fost extrem de scăzute, mergeţi în orice casă din Galaţi şi vedeţi că este ca în frigider, sunt oameni a căror stare de sănătate în aceste condiţii va fi grav deteriorată... Dacă nu sunteţi în stare, domnule Boc, ca astăzi să daţi drumul la căldură în Galaţi, care e oprită pentru prima oară de când există sistemul de încălzire, de 50 de ani, daţi-vă demisia şi duceţi-vă şi lăsaţi-ne în pace. Dacă noi stăm în frig, nu stăm în niciun caz din motive financiare, ci pur şi simplu din dorinţa pe care o au cei de la Electrocentrale să îşi facă ambiţia cu gălăţenii”.

„Este responsabilitatea Primăriei”

De cealaltă parte a baricadei, Mircea Toader, liderul PDL Galaţi, consideră că se politizează mai mult decât e necesar: „Se încearcă să se arunce către PDL această responsabilitate. Este responsabilitatea Primăriei, suntem într-o situaţie juridică complicată, Apaterm este în insolvenţă, în imposibilitatea de a funcţiona corect.

Citit 2866 ori Ultima modificare Vineri, 28 Octombrie 2011 23:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.