Cronica unui recensământ eşuat

Cronica unui recensământ eşuat
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Deşi nu există nicio decizie pe site-ul oficial al Institutului Naţional de Statistică privind prelungirea perioadei de recensământ, la Galaţi, Primăria a anunţat că cetăţenii nerecenzaţi până pe 31 octombrie, pot merge singuri, până pe 13 noiembrie, la sediul Poliţiei Locale, de pe Traian (lângă Penitenciar), pentru a fi luaţi în evidenţele publice. Trecând peste faptul că decizia nu are nicio valoare la nivel naţional – lucru confirmat şi de directorul Direcţiei Judeţene de Statistică, Nicolae Marinescu – membrii comisiei locale de recensământ nu sunt în stare nici măcar să îşi respecte propriul program, stabilit. Astfel, deşi în week-end, la sediul Poliţiei Locale ar fi trebuit ca cetăţenii să poată fi recenzaţi de la ora 9.00, nici la ora 11.30 nu venise nici un recenzor la treabă.

Culmea conştiinţei civice: să te rogi de funcţionari să fii recenzat!

Pentru că nu s-a aflat acasă când a venit recenzorul şi de teamă să nu fie cumva amendată, doamna Aurica s-a dus, sâmbătă, la sediul Poliţiei Locale, pentru a fi recenzată. De trei ori a mers femeia acolo, dar degeaba! Deşi programul comisiei municipale de recensământ – conform programului făcut public de vineri – indica ora 9.00 ca termen de începere, nici după 11.15 nu venise nimeni la program. „Săptămâna trecută, am sunat la telefonul Primăriei, dar nu a răspuns nimeni! Apoi, m-am dus la sediul Primăriei, de pe Domnească, erau mai mulţi oameni care mine, care nu fuseseră înregistraţi. Ni s-a spus să mergem pe Traian, la Poliţia Locală, că au acolo program de la ora 9.00. Am fost dimineaţă, la 9.00, nu era nimeni de la recensământ. Poliţiştii locali de la poartă mi-au zis să aştept, dar cât? Am plecat, m-am dus până în piaţă, iar am venit, tot nu e nimeni acolo. Iar am plecat şi m-am întors a treia oară, dar degeaba! Eu nu mai vin iar dacă îmi dă amendă, să o plătească doamnele astea care trebuiau să fie aici şi nu sunt la program. E nu înţeleg cum în ziua de azi, când toată lumea se teme pentru serviciu, să nu îi dea afară, funcţionarii n-au nicio grijă dacă întârzie două ore la program!”, a spus doamna Aurica, supărată. Când a venit a treia oară, după ora 11.00, s-a întâlnit cu un alt cetăţean care, din spirit civic, venise să se înregistreze, dar…în zadar. „Mi s-a răspuns că aici nu e nici una din ele două doamne de la Primărie care ar trebui să ne înregistreze… Am să le spun şi prietenilor mei nerecenzaţi că nu se merită să vină aici degeaba, faci atâta drum… Este departe, eu am venit cu bicicleta, dar pentru cei fără maşină sau alt mijloc de transport, e greu să vii aici”, ne-a spus Aurel, adăugând „cred că dezinteresul şi lipsa de organizare au şi dus ca la Galaţi să fie aşa un procent mic de recenzare”.

Pe 1 noiembrie, după încheierea perioadei oficiale de recensământ, Galaţiul se afla printre municipiile cu cea mai mică rată de înregistrare a persoanelor, alături de Tulcea, Constanţa, Sibiu, Gorj şi Bucureşti. Totuşi, nici pe site-ul oficial, http://www.recensamantromania.ro/, nici pe site-ul oficial al Prefecturii Galaţi nu există vreo informaţie legată de prelungirea perioadei de recensământ la nivelul municipiului Galaţi. Şi directorul Direcţiei Judeţene de Statistică Galaţi, Nicolae Marinescu spune că nu ştie în ce bază legală s-a decis prelungirea perioadei de recenzare la Galaţi,  având în vedere că perioada oficială s-a încheiat. Cât priveşte amenzile de care se tem oamenii că le-ar putea lua pentru că nu au fost recenzaţi, legea prevede sancţiuni cuprinse între 1.500 şi 4.500 de lei, dar în cazul refuzului de a da informaţii, sau în cazul prezentării de informaţii eronate sau incomplete. Deci, pentru a fi amendat trebuie demonstrat că cetăţeanul a refuzat să dea informaţii, nu doar că a lipsit de acasă când a fost căutat de recenzor…

Din păcate, în ciuda eforturilor făcute, nu am reuşit, ieri, să obţinem un punct de vedere oficial din partea Primăriei cu privire la aceste incidente.

Citit 2567 ori Ultima modificare Duminică, 06 Noiembrie 2011 14:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.