Cronica unui recensământ eşuat

Cronica unui recensământ eşuat
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Deşi nu există nicio decizie pe site-ul oficial al Institutului Naţional de Statistică privind prelungirea perioadei de recensământ, la Galaţi, Primăria a anunţat că cetăţenii nerecenzaţi până pe 31 octombrie, pot merge singuri, până pe 13 noiembrie, la sediul Poliţiei Locale, de pe Traian (lângă Penitenciar), pentru a fi luaţi în evidenţele publice. Trecând peste faptul că decizia nu are nicio valoare la nivel naţional – lucru confirmat şi de directorul Direcţiei Judeţene de Statistică, Nicolae Marinescu – membrii comisiei locale de recensământ nu sunt în stare nici măcar să îşi respecte propriul program, stabilit. Astfel, deşi în week-end, la sediul Poliţiei Locale ar fi trebuit ca cetăţenii să poată fi recenzaţi de la ora 9.00, nici la ora 11.30 nu venise nici un recenzor la treabă.

Culmea conştiinţei civice: să te rogi de funcţionari să fii recenzat!
Pentru că nu s-a aflat acasă când a venit recenzorul şi de teamă să nu fie cumva amendată, doamna Aurica s-a dus, sâmbătă, la sediul Poliţiei Locale, pentru a fi recenzată. De trei ori a mers femeia acolo, dar degeaba! Deşi programul comisiei municipale de recensământ – conform programului făcut public de vineri – indica ora 9.00 ca termen de începere, nici după 11.15 nu venise nimeni la program. „Săptămâna trecută, am sunat la telefonul Primăriei, dar nu a răspuns nimeni! Apoi, m-am dus la sediul Primăriei, de pe Domnească, erau mai mulţi oameni care mine, care nu fuseseră înregistraţi. Ni s-a spus să mergem pe Traian, la Poliţia Locală, că au acolo program de la ora 9.00. Am fost dimineaţă, la 9.00, nu era nimeni de la recensământ. Poliţiştii locali de la poartă mi-au zis să aştept, dar cât? Am plecat, m-am dus până în piaţă, iar am venit, tot nu e nimeni acolo. Iar am plecat şi m-am întors a treia oară, dar degeaba! Eu nu mai vin iar dacă îmi dă amendă, să o plătească doamnele astea care trebuiau să fie aici şi nu sunt la program. E nu înţeleg cum în ziua de azi, când toată lumea se teme pentru serviciu, să nu îi dea afară, funcţionarii n-au nicio grijă dacă întârzie două ore la program!”, a spus doamna Aurica, supărată. Când a venit a treia oară, după ora 11.00, s-a întâlnit cu un alt cetăţean care, din spirit civic, venise să se înregistreze, dar…în zadar. „Mi s-a răspuns că aici nu e nici una din ele două doamne de la Primărie care ar trebui să ne înregistreze… Am să le spun şi prietenilor mei nerecenzaţi că nu se merită să vină aici degeaba, faci atâta drum… Este departe, eu am venit cu bicicleta, dar pentru cei fără maşină sau alt mijloc de transport, e greu să vii aici”, ne-a spus Aurel, adăugând „cred că dezinteresul şi lipsa de organizare au şi dus ca la Galaţi să fie aşa un procent mic de recenzare”.
Pe 1 noiembrie, după încheierea perioadei oficiale de recensământ, Galaţiul se afla printre municipiile cu cea mai mică rată de înregistrare a persoanelor, alături de Tulcea, Constanţa, Sibiu, Gorj şi Bucureşti. Totuşi, nici pe site-ul oficial, http://www.recensamantromania.ro/, nici pe site-ul oficial al Prefecturii Galaţi nu există vreo informaţie legată de prelungirea perioadei de recensământ la nivelul municipiului Galaţi. Şi directorul Direcţiei Judeţene de Statistică Galaţi, Nicolae Marinescu spune că nu ştie în ce bază legală s-a decis prelungirea perioadei de recenzare la Galaţi,  având în vedere că perioada oficială s-a încheiat. Cât priveşte amenzile de care se tem oamenii că le-ar putea lua pentru că nu au fost recenzaţi, legea prevede sancţiuni cuprinse între 1.500 şi 4.500 de lei, dar în cazul refuzului de a da informaţii, sau în cazul prezentării de informaţii eronate sau incomplete. Deci, pentru a fi amendat trebuie demonstrat că cetăţeanul a refuzat să dea informaţii, nu doar că a lipsit de acasă când a fost căutat de recenzor…

Din păcate, în ciuda eforturilor făcute, nu am reuşit, ieri, să obţinem un punct de vedere oficial din partea Primăriei cu privire la aceste incidente.

Citit 2444 ori Ultima modificare Duminică, 06 Noiembrie 2011 14:18

6 comentarii

 • postat de brun3tzyk
  Vineri, 11 Noiembrie 2011 11:27
  dak e vb d bani mai poti astepta....pt k nu se vor da...impun o groaza d conditii si pe urma iti gasesc greselile!!!

  astea sunt scuze de la primarie...k dak stai sa te gandesti sunt 10.000 de recenzori in toata tara....si dak aduni 560 de ron cu atatea persoane ar trebuie sa ramanem fara fonduri europene;);)
  0
  0
  Raportează
 • postat de eu
  Luni, 07 Noiembrie 2011 14:24
  Ati uitat stimata semnatara a articolului sa specificati ca "doamna Aurica" este de fapt soacra dumnevoastra...
  0
  0
  Raportează
 • postat de al3x
  Luni, 07 Noiembrie 2011 12:56
  cu banii de la recensamant e posibil sa facem craciunu dragi recenzori
  0
  0
  Raportează
 • postat de Cici
  Luni, 07 Noiembrie 2011 10:08
  Cred ca este foarte adevarat ce spune domnul in articol , asa mi s-a intamplat si mie, pe data de 2 nov. m-am prezentat la Primarie, m-am tot interesat unde as putea cere relatii in acest sens, si am ajuns la etajul unu, la biroul cu date statistice, toti din birou sigur ma cunoasteau, ...sunt persoana publica, am tocit scarile si birourile PRIMARIEI ANI DE ZILE, DAR S-AU UITAT LA MINE, CAM IN CEATA ACESTI FUNCTIONARI , IAR DUPA CE LE-AM SPUS DE CE AM VENIT , CA NU AM FOST RECENZATA, DESI PREA MULT NU AM LIPSIT DE ACASA, DAR NICI N-AM GASIT IN CUTIA POSTALA CEVA , CARE SA MA ANUNTE CA AU FOST SAU CAND SE VOR INTOARCE. EI BINE, ME-AU RASPUNS SIMPLU SI SEC,
  "RECENSAMANTUL S-A INCHEIAT "
  0
  0
  Raportează
 • postat de recenzor
  Luni, 07 Noiembrie 2011 10:06
  cad se dau banii celor care au facut recensamnantul? la sfantul asteappta? asteptam vesti? cand vin banii nostrii???
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ilie Marian
  Luni, 07 Noiembrie 2011 09:09
  va pot confirma acesta situatie penibila. am fost duminica de 2 ori la sediul politiei comunitare si nu era venit nici un functionar sa-si faca treaba. Rusine !!!!!!
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.