Pâslaru, cercetat pentru că şi-a plătit fiul pe bani publici

Pâslaru, cercetat pentru că şi-a plătit fiul pe bani publici
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pentru că şi-a angajat propriul fiu şef de cabinet, deputatul PSD de Galaţi Florin Pâslaru se află acum pe lista celor 13 parlamentari aflaţi în conflict de interese. În baza acestei liste, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu privire la posibila săvârşire infracţiunii de conflict de interese, prevăzută şi pedepsită de art. 253-1 din Codul Penal al României. Un prim „lot”, de şapte deputaţi, a fost înaintat de ANI Parchetului încă din luna septembrie, în timp ce ieri, ANI a mai elaborat actele pentru cea de-a doua grupare, din care face parte şi deputatul gălăţean Florin Pâslaru.

Amnezia lui Pâslaru legată de job-ul fiului     

Potrivit comunicatului postat pe site-ul oficial al ANI, deputatul PSD Florin Pâslaru şi-a angajat din 2009, ca şef de cabinet, pe propriul fiu, „Florin Alexandru Ioan Pâslaru, începând cu anul 2009 - prezent, în cadrul Biroului Parlamentar - Circumscripţia electorală nr. 18 Galaţi. Beneficiul patrimonial obţinut de fiul deputatului PSD a fost de 21.662 lei (aproximativ 5.158 euro)”.

Faptul că deputatul Pâslaru şi-a angajat propriul fiu ca şef de cabinet parlamentar nu a fost negat de acesta, care declara în mai 2010 că salariul încasat de fiul său este 1.200 de lei brut. Raportat la suma totală de bani pe care ANI spune acum că a încasat-o fiul deputatului Pâslaru, rezultă că băiatul a lucrat cel puţin 18 luni, adică un an şi jumătate. Din păcate însă, ieri, memoria parlamentarului nu a mai fost atât de clară, Pâslaru explicând că „nu mai ştiu precis cât timp a lucrat fiul meu la cabinet… Cred că un an şi ceva dar dacă anul trecut recunoşteam că lucrează acolo, înseamnă că încă lucra… Problema este că în momentul în care am avut semnale că este o problemă cu asta, băiatul meu a fost cel care a spus că renunţă la acest post. Acum fiul meu nu mai este angajatul Parlamentului”. Punând cap la cap informaţiile ANI cu cele ale deputatului suntem în măsură să-i transmitem că şi-a angajat băiatul undeva la finele lui 2008 sau începutul lui 2009 şi probabil că i-a reziliat contractul de muncă în primăvara anului trecut.      

Un salariu funcţie de … declaraţii şi o declaraţie care nu spune nimic

„Băiatul meu m-a ajutat în campania electorală, iar după ce am câştigat mandatul, am avut nevoie de cineva în care să am încredere. Cu mari insistenţe l-am convins să lucreze cu mine, căci l-am angajat pe cel mai mic salariu din Parlament, lua în mână cam 500 de lei…”. După ce i-am reamintit deputatului că anul trecut vorbea de un salariu de 1.200 de lei brut, Pâslaru a nuanţat: „da, dar impozabil vine cam 700 de lei, din care 200 de lei dădea pe cheltuieli cu consumabilele de la cabinet şi 500 îi rămâneau în mână”! Şi totuşi, dacă ar fi aşa, de ce în propria declaraţie de avere a deputatului nu apare (din 2008 şi până în 2010) nicio informaţie despre venitul anual realizat de fiul său – informaţie care ar fi putut figura acolo măcar doar pentru că banii proveneau din fonduri publice, de la Parlament. „Probabil că nu trebuia să completez la acel capitol nimic…”, explică deputatul, care nu a mai avut nicio explicaţie la ultima descoperire: în declaraţia de avere din 2011, numele fiului său figurează „Pâslaru Florin Alexandru Ioan- SC PAF Media SRL – dividente 0”. „E o întrebare la care nu ştiu să vă răspund acum, am să verific şi voi reveni cu o explicaţie”, spune Pâslaru.              

Ce riscă pentru conflictul de interese?  

Conform Codului penal, infracţiunea de conflict de interese se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu interdicţia de a mai ocupa funcţii publice pe o durată maximă, adică trei ani (art.  253-1). „Eu nu cred că voi fi sancţionat în vreun fel, pentru că atunci când mi-am angajat băiatul, contractul a fost semnat de secretarul Camerei Deputaţilor, fostul ministru al Muncii, domnul Barbu… În plus, nu am ascuns niciodată angajarea fiului; dacă voiam să mă ascund, nu îi mai făceam carte de muncă, ci doar încheiam o colaborare…”. Întrebat dacă procesul ANI îl va face să nu mai candideze pentru un nou mandat, Pâslaru spune că „mai este mult până anul viitor şi nu mă gândesc acum aşa departe. Sunt alte subiecte mult mai importante”. Acelaşi răspuns l-a dat Pâslaru şi în urmă cu două săptămâni când a fost întrebat dacă i se mai pare oportun să candideze, după ce s-a dovedit în instanţă că a colaborat cu fosta Securitate.      

Numele lui Florin Pâslaru nu este legat doar de aceste două incidente – colaborarea cu Securitatea şi angajarea propriului fiu în cabinetul parlamentar – ci şi de alte două aspecte, ce ţin de buna sau, după caz proasta gestionare a problemelor de către angajaţii biroului parlamentar. Anul trecut, Florin Pâslaru s-a remarcat cu un CV halucinant depus (şi care există şi astăzi!) pe site-ul Camerei Deputaţilor, din care reiese că a terminat liceul la 26 de ani şi facultatea, la 28 de ani. În plus, la începutul mandatului său, pe site-ul oficial al Camerei Deputaţilor, la datele de contact ale cabinetului său parlamentar era trecut un număr la care a răspuns o doamnă, spunându-ne că nu este nici un cabinet acolo, ci … o alimentară. 

 

Citit 2617 ori Ultima modificare Marți, 08 Noiembrie 2011 17:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.