Indiferenţa autorităţilor ucide un Apaterm deja căzut la pământ

Indiferenţa autorităţilor ucide un Apaterm deja căzut la pământ
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dacă la ultima şedinţă a CL Galaţi, grupul de consilieri locali PDL vorbea despre societatea privată Dalkia care ar fi interesată să furnizeze agentul termic în municipiul Galaţi, ieri, prefectul Paul Florea a spulberat această variantă. În cursul zilei de marţi, reprezentantul Guvernului în teritoriu s-a întâlnit cu reprezentantul conducerii firmei şi a aflat că firma nu este pregătită tehnic să îşi depună intenţia de a prelua serviciul de termoficare al oraşului, chit că acest lucru s-ar fi făcut aproape prin încredinţare directă, adică prin transfer, în condiţii de urgenţă, a infrastructurii de termoficare de la Apaterm, la Dalkia, prin decizia CL.

Prefectul Paul Florea a precizat însă că „Dalkia şi-a declinat oferta de a prelua serviciul de termoficare în aşa de scurt timp, căci, potrivit legii, până pe 15 decembrie trebuie să lămurim situaţia Apaterm. Dalkia a spus că este în continuare interesată de Galaţi, dar nu în acest moment. De altfel, societatea este în procedură de preluare a termoficării Iaşului de trei luni de zile, se fac calcule, estimări… Deci, la noi, rămâne varianta autohtonă, cu Electrocentrale, dar, sigur, decizia aparţine numai Consiliului Local. Şi îmi pare rău să spun, dar în CL nu a existat o preocupare pentru rezolvarea acestui subiect, deşi le-am trimis şi o scrisoare prin care ceream convocarea de urgenţă a unei şedinţe. În schimb, am aflat că deja sunt factori responsabili de la Apaterm care încep gândirea unui transfer [către Electrpocentrale] paşnic şi am încredere pentru că sunt oameni de treabă, inclusiv sindicatele, care sper să găsească o soluţie în următoarele două săptămâni”.

Pe de altă parte, liderul de sindicat de la Apaterm, Cristinel Ciubotariu spune că „am solicitat ieri dimineaţă prefectului o întâlnire cu dumnealui, Electrocentrale şi primărie, pentru a căuta soluţii. Vrem să ştim ce ne aşteaptă, pentru că angajaţii sunt îngrijoraţi, nici măcar nu ştim dacă vom primi sau nu banii pe această lună! Am discutat cu lichidatorul societăţii să semnăm un angajament prin care salariaţii Apaterm să fie plătiţi ca de obicei, pentru că de muncit, ei muncesc în continuare”.

Angajaţii se tem pentru viitorul lor şi nimeni nu răspunde!

De altfel, îngrijorarea printre salariaţii Apaterm domneşte încă de săptămâna trecută, de când instanţa a decis falimentul societăţii. În prima zi după anunţ, majoritatea birourilor din unitate erau închise şi chiar şi administratorii angajaţi la Apaterm au avut surpriza de a afla că nu li se vor mai da chitanţe! Sincopele primelor zile s-au rezolvat, însă temerea salariaţilor este că 14 noiembrie a fost ultima dată când au încasat lichidarea de la firmă. Toată lumea aşteaptă cu înfrigurare data de 29 noiembrie, când este ziua de avans, dar şi dacă se vor mai da sau nu, ca până acum, bonurile de masă. Vorbim totuşi de 820 de oameni, în general familişti, adică de un minim de 1.640 de suflete!

Starea de spirit a angajaţilor a fost invocată şi într-o scrisoare deschisă trimisă de liderul de sindicat, Cristinel Ciubotariu, trimisă Prefecturii, Primăriei, Consiliului Local şi partidelor politice. „În rândul salariaţilor există o mare stare de nemulţumire şi tensiune în creştere, justificată de faptul că nu se cunoaşte încă foarte clar dacă măcar pentru ce au muncit deja şi pentru perioada până la preluarea serviciului de către un alt operator vor fi plătiţi şi în ce condiţii,  şi, mai ales, dacă vor mai avea pe viitor un loc de muncă care să le asigure traiul familiilor lor”, se arată în scrisoarea deschisă. Precizând că „situaţia societăţii nu poate fi imputată salariaţilor” şi că „ar fi nedrept” ca ei să fie sacrificaţi, liderul de sindicat cere tuturor responsabililor „să acţioneze cu maximă urgenţă şi într-un mod cât se poate de responsabil în vederea adoptării celor mai înţelepte soluţii”. Prezentându-şi disponibilitatea pentru discuţii, liderul de sindicat a făcut şi un apel la calm către muncitorii Apaterm. Directoarea Adriana Stratulat nu a putut fi contactată. Sperăm ca măcar astăzi, în şedinţa CL, să se discute responsabil, situaţia. 

 

Citit 3138 ori Ultima modificare Miercuri, 23 Noiembrie 2011 23:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.