Cine plăteşte daunele în cazul Marinelei Dobrea?

Cine plăteşte daunele în cazul Marinelei Dobrea?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Eugen Chebac spune că despăgubirile pentru fosta directoare vor fi plătite din fondurile Direcţiei, adică din bani publici * Banii înseamnă mâncarea pe o lună pentru copiii instituţionalizaţi *  

Preşedintele CJ Galaţi, Eugen Chebac, spune că nu are nimic să-şi reproşeze în modalitatea în care a destituit-o, în februarie 2009, pe Marinela Dobrea de la şefia Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), măsură care a fost acum anulată de decizia instanţei. Magistraţii nu doar că obligă CJ să o repună în funcţie pe Marinela Dobrea, ci şi să-i plătească 132.844,67 de lei, adică 1,3 miliarde de lei vechi, drept salariul retroactiv pe ultimii doi ani, dar şi daune morale, cheltuieli de judecată şi plata executorului judecătoresc.  

„Este o decizie a instanţei care este definitivă şi irevocabilă, nu m-am opus ei şi nu mă voi opune în punerea în executare deşi atât timp cât există un proces penal, minimele mele cunoştinţe juridice îmi spun că civilul este suspendat până la judecarea penalului... Or, acum s-a judecat civilul, iar când se va închide şi penalul vom veni cu acţiunea în regres”, a declarat preşedintele CJ Galaţi Eugen Chebac, susţinând în continuare ceea ce a mai declarat deja- că imediat după ce va fi repusă în funcţie, va fi suspendată, ca urmare a faptului că este inculpată într-un proces penal.

Nu e viciu de procedură, ci de… magistratură!

Deşi există suspiciuni serioase pe această temă, Eugen Chebac nu recunoaşte în vreun fel că procesul a fost câştigat de Dobrea din cauza unor vicii de procedură în demiterea ei, ci lasă să se înţeleagă că magistraţii au fost cei care au favorizat-o pe ex-directoarea DGASPC. „Nu s-a câştigat pe viciu de procedură, ci pe interpretare. Mă întreb şi eu de ce o acţiune care s-a petrecut în Galaţi, implicând o persoană cu domiciliul în Galaţi (care, pentru a trece peste o anumită etapă, şi-a făcut mutare de domiciliu la Tg. Mureş), s-a judecat în altă parte. Iar de acolo nu s-a stabilit ca instanţă superioară Curtea de Apel Galaţi, ci Curtea de Apel Ploieşti. Restul, no comment”, a mai spus Eugen Chebac. Acelaşi preşedinte de CJ care, până la decizia de destituire, din februarie 2009, a amânat momentul de multe ori, justificând că vrea ca „procedura să fie respectată întru totul, pentru a nu exista ulterior cale de atac în justiţie”.  

Pe de altă parte, este adevărat că „Viaţa liberă” a relatat pe larg despre felul în care Marinela Dobrea şi-a recâştigat fotoliul de director  în urma unei hotărâri a Tribunalului Mureş, secţia Contencios Administrativ şi Fiscal. În mod surprinzător, pe decizia instanţei respective, se specifică faptul că Dobrea avea domiciliul stabil în Reghin, judeţul Mureş, deşi toată lumea ştie că ex-directoarea DGASPC are două locuinţe în Galaţi.

Dacă însă punem în balanţă faptul că tot la Reghin locuieşte şi  un vechi amic al acesteia, Sandor Borsos, cu care a făcut afaceri pe când era la cârma DGASPC Galaţi, lucrurile par să capete un sens. Sandor Borsos locuieşte în Reghin, unde deţine firma SC SANREG SRL. Aceasta este exact firma care a furnizat „Protecţiei Copilului” pantofii mărimea 45-46 pentru copiii aflaţi în grija instituţiei gălăţene, caz de răsunet pentru opinia publică gălăţeană. Atât Marinela Dobrea, cât şi Sandor Borsos sunt trimişi în judecată de DNA Galaţi, în acelaşi dosar penal, pentru fapte de corupţie. Ulterior, recursul s-a strămutat la Curtea de Apel de la Ploieşti. Dar şi de aici decizia curţii a venit tot în favoarea ex-directoarei DGASPC.

Despăgubirea va fi plătită din bani publici !

Dacă a fost sau nu un viciu de procedură privind modalitatea de destituire operată de CJ Galaţi sau nu, rămâne de văzut. Ceea ce este cert în prezent este că Marinela Dobrea trebuie să primească 132.844,67 de lei, despăgubire. De la cine? Din fondurile DGASPC Galaţi, constituite din bugetul CJ Galaţi şi din bugetul de stat. Mai pe româneşte, din bani publici, strânşi de la cetăţeni din taxe şi impozite şi în nici un caz din banii juristului CJ-ului sau a avocatului care a reprezentat instituţia gălăţeană în acest proces.

„Direcţia pentru Protecţia Copilului are bani în cont pentru aşa ceva, sunt fonduri constituite prin alocate de la CJ şi de la bugetul de stat. În ce procent? Nu ştiu, că un preşedinte de CJ nu este Mafalda, de aceea are aparat”, a răspuns Eugen Chebac. Până la urmă, nici nu mai are relevanţă să ne spună „aparatul” care este procentul, căci în ambele bugete vorbim numai de bani publici. Iar dacă vorbim de sumă, aici lucrurile se complică.

Pentru că 132.844 de lei – cât trebuie să plătească acum Direcţia către Dobrea – ar putea însemna masa pe aproape o lună de zile pentru cei 410 copii, câţi se află în prezent în centrele instituţiei şi care primesc o alocaţie de hrană de zece lei pe zi. „Banii vor fi plătiţi aşa cum spune instanţa, întotdeauna la bugetul Direcţiei este o rezervă de bani pentru acţiuni în instanţă, sporuri, litigii de muncă… Dacă nu s-ar fi acordat aceşti bani drept despăgubire, nu s-ar fi acordat nici ca sporuri sau altceva, se făcea report la bugetul de stat”, a mai explicat Chebac.

Citit 3130 ori Ultima modificare Marți, 20 Decembrie 2011 23:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.