CJ cere de la MAI o zonă cu „perspectivă” - Misterul terenului din Barieră

CJ cere de la MAI o zonă cu „perspectivă” - Misterul terenului din Barieră
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Suprafaţa i-a fost oferită, gratuit, CJ-ului de către ISU Galaţi * Niciunul dintre consilierii judeţeni nu a avut curiozitatea de a întreba, în şedinţă, la ce îi trebuie Consiliului terenul!

Aţi cerut, vreodată, un teren sau un imobil de la o instituţie publică, şi, sperând să primiţi un răspuns pozitiv, v-aţi motivat cererea prin faptul că este „situat într-o zonă cu perspectivă”? Dacă nu, să ştiţi că nu toată lumea este la fel de timidă. Consiliul Judeţean, de pildă, nu este şi nici cei 32 de consilieri judeţeni, împreună cu preşedintele CJ, Eugen Chebac, care au votat, pe 15 decembrie, această cerere înaintată MAI-ului. Este vorba despre proiectul de hotărâre privind solicitarea „adresată Guvernului României de trecere a unui imobil din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Administraţiei şi Internelor în domeniul public al judeţului Galaţi şi în administrarea Consiliului Judeţului Galaţi”.

Imobilul se află în Bariera Traian, pe strada Zimbrului, însă în niciuna dintre hârtiile de la dosarul consilierilor judeţeni nu se precizează şi numărul acestui imobil. Se arată numai că este vorba (şi) despre un ditamai terenul aflat pe o suprafaţă de 32.100 iar imobilul ocupă o suprafaţă de 3.923 mp. În expunerea de motive a proiectului de hotărâre, iniţiatorul său, preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi, Eugen Chebac, explică faptul că potrivit legislaţiei, niciun teren nu poate trece din administrare centrală în cea locală fără un acord de principiu al administraţiei locale. Tot din raportul de specialitate mai aflăm că, în urmă cu o lună, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi i-a propus CJ-ului „transmiterea fără plată a unui teren în suprafaţă totală de 32.100 mp, din care suprafaţă construită 3.923 mp, situat în municipiul Galaţi, cartier Traian Nord, str. Zimbrului”.

De ce să cedezi şi să primeşti gratuit peste trei hectare?

Purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi, căpitanul Eugen Chiriţă, a explicat că terenul este, de fapt, fostul GAZ – fostă microfermă agricolă şi de animale care era folosită, pe vremuri, pentru asigurarea hranei militarilor în termen. „Având în vedere profesionalizarea serviciilor din 2006, acest teren nu-şi mai găsea utilitatea şi nici legislaţia nu îi mai oferă ISU posibilitatea de a desfăşura activităţi agrare. Terenul este nefolosit, iar ISU asigură doar paza acestuia. Ca urmare, s-a luat decizia cedării terenului. Conform procedurii, ISU a trimis notificări cu intenţia de cedare către toate instituţiile publice, însă toate au refuzat, mai puţin CJ, care a dat un răspuns pozitiv. Urmează ca şi MAI să îşi dea acordul pentru transferul terenului, decizie ce se va lua prin hotărâre de guvern”.

Dacă ISU şi-a explicat motivul, să îl vedem acum pe cel al CJ-ului. În raportul de specialitate al hotărârii de CJ se precizează oportunitatea unui astfel de demers: „din următoarele motive: este situat într-o zonă cu perspectivă; se pot extinde activităţile Serviciului Public de Administrare a Domeniului Public şi Privat al Judeţului Galaţi prin realizarea unei pepiniere pentru arbori şi plante decorative pentru întreţinerea spaţiilor verzi aparţinând instituţiilor subordonate şi date în administrarea acestuia; se măreşte capacitatea de depozitare pentru Programul PEAD (Planul Anual European de Distribuţie de Ajutoare) ce se desfăşoară în fiecare an”. Deşi cel puţin primul motiv este mai mult decât confuz, nici măcar un consilier judeţean nu a obiectat

Interese imobiliare în zona cartierului rezidenţial?

Când se vorbeşte despre cartierul Traian, se discută ori despre vilele din cartierul rezidenţial, ori despre viitorul spital judeţean – un proiect lansat pe vremea Guvernului Tăriceanu, abandonat apoi, dar repus, recent, în discuţie. Din ambele puncte de vedere terenul chiar este „amplasat într-o zonă cu perspectivă”. Totuşi, terenul pentru viitorul spital nu este acelaşi cu cel al ISU, ci se află peste drum de acesta, pe partea cealaltă de şosea. Să fie vorba despre interese imobiliare ascunse? În lipsa altor explicaţii care să clarifice confuza explicaţie „este situat într-o zonă cu perspectivă”, am întrebat-o pe şefa comisiei de buget finanţe din CJ, Viorica Sandu.

„Este, într-adevăr, o justificare incompletă, pentru că în şedinţele pe comisii la CJ, în ultimul an, proiectele ne-au fost aduse cu cinci zile înainte de şedinţă, foarte din scurt, iar de la CJ nu vine nimeni să le explice. Este o problemă pe care sper să o rezolvăm pe viitor. Referitor la acest proiect, sigur nu se pot face cine ştie ce afaceri imobiliare, este exclus, pentru că vorbim de domeniul public al CJ şi nu de cel privat”, a explicat Viorica Sandu. Acesta a adăugat că, de fapt, cele 3,21 ha ar putea intra în patrimoniul Serviciului de Administrare a Domeniului Public (SADP), cel care în 2012 ar putea accesa fonduri europene serioase pentru înfiinţarea unor sere moderne. „Terenul ar putea fi folosit şi pentru depozitarea alimentelor UE distribuite prin PEAD, astfel încât să nu mai păţim ca în acest an, când lipsa spaţiului de depozitare a făcut ca alimentele să fie distribuite de la Guvern direct la Tecuci şi Tg. Bujor, iar cele aferente Galaţiului, au fost depozitate într-un depozit al SADP”, a completat Viorica Sandu.

Aşadar, misterul terenului din Traian se dovedeşte a fi doar un proiect de hotărâre prea puţin explicat. Deocamdată.

Citit 2912 ori Ultima modificare Marți, 27 Decembrie 2011 22:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.