Consiliul Judeţului şi mintea cea de pe urmă

Consiliul Judeţului şi mintea cea de pe urmă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Ce nu era bun în primăvară este necesar în iarnă! * Spitalul Judeţean va prelua în administrare „Psihiatria” pentru a-şi argumenta clasificarea * În primăvară, când Guvernul a propus comasarea, CJ-ul spunea că este o idee proastă * Paul Ichim avertiza atunci: „vor risca declasificarea”    

Dacă în primăvara acestui an administraţia publică judeţeană dar şi conducerea spitalului Judeţean refuzau să pună în aplicare recomandările Ministerului Sănătăţii cu privire la comasarea spitalelor, acum, pe finalul anului, nu numai că se întâmplă acest lucru, dar măsura este adoptată pe post de ultimă şansă pentru ca "Judeţeanul" să îşi păstreze măcar clasificarea actuală.

CL ar putea scăpa de o cheltuială în plus

Vorbim despre faptul că pe 15 decembrie, CJ Galaţi a adoptat un proiect de hotărâre prin care instituţia cere de la Consiliul Local Galaţi cedarea în administrare a Spitalului de Psihiatrie „Elisabeta Doamna”. De ce ar solicita CJ-ul ca CL să scape de o „piatră de moară”? „Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Galaţi prin adresa nr. 126/29.11.2011 a Consiliului de Administraţie înregistrată la Consiliul Judeţului Galaţi cu nr. 25002/29.11.2011 solicită modificarea structurii pentru menţinerea în gradul II al unităţii spitaliceşti”, se arată în raportul de specialitate. În care se mai aminteşte şi că Ministerul Sănătăţii a fost de acord ca Judeţeanul gălăţean să îşi păstreze, până la finele acestui an, clasificarea la categoria II însă numai cu anumite condiţii - „să facă următoarele modificări la structura organizatorică a spitalului: servicii medicale în specialităţile boli infecţioase şi pneumologie pentru care este suficientă înfiinţarea cabinetelor în ambulatoriul de specialitate al spitalului; servicii medicale în specialitatea pediatrie pentru care se va încheia Protocol de colaborare cu Spitalul de Copii ",Sf. Ioan", Galaţi; servicii medicale în specialitate psihiatrie pentru care se impune Comasarea cu Spitalul de Psihiatrie ,,Elisabeta Doamna, în vederea asigurării liniei de gardă în această specialitate”.

Au ajuns la vorbele doctorului Ichim

Cu alte cuvinte, să facă ceea ce ministerul a sugerat încă din primăvară, când ministrul a emis acel ordin privind comasarea spitalelor. În cazul Galaţiului, se propunea ca Spitalul de Pneumoftiziologie, cel de Boli Infecţioase şi cel de Psihiatrie să fie comasate cu Spitalul Clinic de Urgenţă, în timp ce Maternitatea „Buna Vestire” ar fi urmat să devină secţie externă a Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii. În plus, Spitalul de Boli Cronice de la Iveşti urma să se transforme în azil pentru bătrâni.

Consiliul Judeţean nu a fost de acord cu ordinul ministrului, iar, pe lege, acesta nu a avut ce sancţiune să aplice administraţiilor judeţene din ţară care nu s-au conformat – şi care nici nu au fost puţine. În schimb, la acea dată, senatorul PNL, chirurgul Paul Ichim avertiza că „tot Spitalul Judeţean va avea de pierdut la finele anului, când se vor stabili categoriile. Dacă Judeţeanul va fi declasificat, dacă va ajunge la rangul III, acest lucru se va reflecta în bugetul alocat pe anul următor, care va fi mult mai mic”. Acum însă, proiectul de hotărâre – iniţiat de consilierul judeţean Nicolae Bacalbaşa (PSD) şi vicepreşedinta CJ Tania Bogdan (PNL) - confirmă teoria lui Ichim.      

Cât priveşte situaţia celorlalte spitale vizate de comasare, nu s-a schimbat prea mult; Maternitatea a rămas în administrarea CL, în timp ce Spitalul de Boli Cronice de la Iveşti s-a desfiinţat doar pe hârtie, căci nici nu s-a transformat în azil pentru bătrâni, dar nici nu s-a închis definitiv, acolo trăind în continuare câţiva pacienţi, cazuri socio-medicale grave, pentru care CJ nu a găsit nici o soluţie.

Citit 1648 ori Ultima modificare Marți, 27 Decembrie 2011 22:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.