Proiect european, ajustat româneşte

Proiect european, ajustat româneşte
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În ultimele două luni, au fost incendiate peste 50 de containere de tip igloo pentru colectare selectivă a deşeurilor, o pagubă de circa 60.000 de euro * Gălăţenii nu se omoară cu semnalarea cazurilor de vandalizare * Nu există containere de rezervă, aşa că se găsesc soluţii de avarie – desfiinţăm colectarea sticlei?! * Inadmisibil!, reacţionează şeful UIP, Mircea Ostache   

Mai este mult până când Galaţiul va învăţa să se comporte civilizat şi european în privinţa colectării selective a gunoiului. După aproape două luni de când în oraş s-au instalat cele 660 de pubele pentru colectarea selectivă a PET-urilor, metalului, hârtiei şi sticlei, peste 50 din ele au dispărut deja. Şi asta, deoarece concitadini de-ai noştri îşi bat joc de oraş, de sănătatea tuturor şi de banii publici. Vorbim despre cei care aruncă gunoiul pe jos, pe lângă ghene, dar şi despre cei care incendiază pubelele cumpărate pe bani europeni şi nu în ultimul rând despre lipsa de viziune… românească a unui proiect european în valoare de 23 de milioane de euro.

La nivelul nostru de civilizaţie, ghene de metal meritam!

Despre uşurinţa cu care se pot aprinde pubelele din plastic, pentru colectare selectivă, am mai scris şi nu o dată. Şi despre faptul că fiecare ghenă de tip igloo a costat 1.195 de euro (fără TVA) şi despre faptul că pentru cele 660 s-au cheltuit 788.700 de euro (fără TVA) şi despre faptul că aceste ghene se încadrează în clasa de combustibilitate C 3- conform P 118-99, ceea ce se traduce prin «mediu inflamabil», dintr-o clasificare de patru tipuri, din care C 4 este «uşor inflamabil», C2 – « dificil inflamabil » iar C1 – «practic neinflamabil».

Am mai descoperit că greutatea unei astfel de pubele – de 120 de kg – poate fi învinsă cu uşurinţă de gunoieri, doi putând lesne să o răstoarne pentru a încărca apoi căruţa cu PET-urile selectate de alţii… De fiecare dată când am ridicat astfel de obiecţii, responsabilii cu implementarea ISPA (viceprimarul Mircea Cristea şi şeful Unităţii de Implementare, Mircea Ostache) au răspuns că modelele de pubele sunt la fel în toată Europa şi că nu se putea să se cumpere pentru Galaţi pubele din fier, doar de frică să nu fie distruse! Realitatea de pe stradă spune altceva; văzând ghenele prădate zilnic de gunoieri sau aflând cât de repede pot ele arde, este evident că nivelul nostru de civilizaţie ne făcea „eligibili” pentru ghene de metal…

Ecosal vrea să umble cu ghena vopsită!

„De când au fost instalate în oraş şi până în prezent, au ars peste 50 de astfel de igloo-uri… Nici gălăţenii nu se omoară să ne semnaleze telefonic aceste cazuri de vandalizare”, spune directorul serviciului public de salubritate Ecosal, Ion Ionescu. O pagubă care se ridică la circa 60.000 de euro – fără TVA (59.750 de euro, mai exact). „Gunoierii le incendiază şi după aceea taie barele de metal din interior şi le vând la fier vechi. Problema este acolo unde aceste ghene au fost distruse, nu mai avem cu ce să le înlocuim, căci nu avem rezerve. Toate cele 660 au fost instalate în oraş”, ne spune directorul serviciului public de salubritate Ecosal, Ion Ionescu.

De altfel, directorul a obiectat cu privire la calitatea slabă a pubelelor încă de la achiziţionarea lor, însă nu a existat nici o reacţie; ghenele erau deja cumpărate… Cum nu există nici o rezervă a acestor igloo-uri, trebuie găsite soluţii pentru a se continua colectare selectivă chiar şi în acest condiţii, de „gherilă”. „Ne-am gândit să desfiinţăm ghenele în care se colectează sticla, să le revopsim în galben, pentru PET-uri sau în albastru, pentru hârtie, pentru a colecta aceste deşeuri de pe urma cărora se poate câştiga ceva din valorificare. De pe urma sticlei nu se câştigă mai nimic, nu mai sunt centre care să colecteze sticlă, aşa că este ineficient să colectezi aşa ceva. Plus că nu se merită din punct de vedere economic; pentru a colecta sticla trebuie selectată şi pe culori…

Ghenele pe care le vom colora vor avea inscripţionate şi numerele de telefon ale Poliţiei Locale, astfel încât gălăţenii să sune dacă văd că cineva le distruge”, spune Ion Ionescu. Iar în condiţiile în care, pentru a le selecta pe culori, sticlele ar trebui să fie întregi – căci nu stă nimeni să aleagă cioburile albe de cele maro! -, lucru care nu se întâmplă când le arunci în igloo-urile verzi din oraş, renunţarea la colectarea acestui material ar putea fi o soluţie. Dar când s-a gândit ditamai proiectul de 23 de milioane de euro nimeni nu ştia că centrele de colectare nu mai sunt interesate de reciclarea sticlei? „Memorandumul de finanţare s-a semnat cu mulţi ani în urmă [în 2004], când nu era aceeaşi situaţie. Acum, producătorii de sticlă preferă să o facă din nisip decât din reciclabile, pentru că este mai iefrin”, spune Ionescu. 

O idee proastă, contrează responsabilul ISPA 

„Nici nu se pune problema!”, reacţionează şeful Unităţii de Implementare a Proiectului (UIP) ISPA, Mircea Ostache la auzul ideii de renunţare la colectarea sticlei. „Conform memorandumului de finanţare, ne-am angajat să colectăm selectiv şi sticla, deci trebuie să respectăm această obligaţie. Dacă nu ne îndeplinim obiectivele din memorandum, vor fi sancţiuni”, spune Ostache, confirmând însă că nu există rezerve pentru a completa igloo-urile distruse, pentru că

„UE nu şi-a pus problema că într-un oraş civilizat se pot incendia. Sigur, în caz de distrugere accidentală, ele se scad din evidenţele Ecosal. Până la urmă însă cred că ori CL ori Ecosal vor găsi fonduri pentru cumpărarea de igloo-uri noi. Banii ar putea proveni din fondurile obţinute din comercializarea PET-urilor, metalului şi hârtiei colectate selectiv şi care vor reveni Ecosal”. Pe de altă parte Ostache confirmă că există un interes din ce în ce mai scăzut al punctelor de colectare în privinţa sticlei, dar „se pot găsi soluţii; sticla poate fi folosită în construcţii… În plus, Galaţiul are obligaţia, conform OG 196/2005 să recicleze minim 15 la sută din gunoiul produs, inclusiv sticla, în caz contrar putându-se aplica sancţiuni de 100 de lei pe tona de gunoi nereciclabil”. Şi cum până acum Galaţiul a produs anual circa 200.000 de tone de gunoi, închipuiţi-vă ce ar însemna asta!

Citit 2594 ori Ultima modificare Marți, 03 Ianuarie 2012 23:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.