Prefectul a organizat dialog social cu protestatarii pensionari

Prefectul a organizat dialog social cu protestatarii pensionari
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Tonul, vocabularul şi lungimea anumitor discursuri au amintit de plenarele de tristă amintire * Din toţi protestatarii de pe stradă, la Prefectură nu au venit decât pensionarii *  Discuţii tensionate între pensionari şi unicul revoluţionar prezent *    

La recomandarea premierului Emil Boc, prefectul judeţului Galaţi a organizat, marţi, o şedinţă extraordinară de dialog social la care a invitat, în afara şefilor instituţiilor deconcentrate, reprezentanţii celor trei asociaţii de pensionari care au obţinut autorizaţie din partea Primăriei municipiului Galaţi pentru a desfăşura acţiuni de protest în zilele de 16,17,18, 19 şi 23 ianuarie. Deşi pe stradă protestează începând de săptămâna trecută şi alte categorii – revoluţionari, şomeri, muncitori, mămici, suporteri microbişti – numai cei de vârsta a treia s-au aflat la masa discuţiilor. În plus, prin tonalitate, exprimare şi construcţia frazelor, discuţiile de la prefectură au pendulat între seriozitate şi ilaritate, fără ca acest lucru să fie o notă bună pentru organizatori opri participanţi.  

Mulţumim din inimă prefectului şi cuminţenia pământului

„Avem foarte buni prieteni, asociaţia pensionarilor, domnii Popa, Ciucă, Cristea, şi, în afară de turbulenţii care s-au infiltrat în grup, au avut un comportament extracivilizat. Am dovedit că Galaţiul nu e rebel, e înţelept. Ce s-a întâmplat zilele astea înseamnă foarte multă înţelepciune şi statornicie. Îi mulţumesc domnului prefect că este un om foarte curajos şi vrea şi visează să facă ceva pentru judeţ şi poate pentru euroregiune”, a deschis discuţiile George Codreanu, liderul asociaţiei Liga pentru Preşedinte.

Rând pe rând, pensionarii Constantin Ciucă şi Cristea Toader au vorbit despre probleme cu care se confruntă pensionarii, după care şi prefectul Paul Florea le-a spus celor prezenţi că a aflat şi de alte probleme sociale – nemulţumirea beneficiarilor legii 416 din judeţ care îşi pierd acest drept din cauza amenzilor şi taxelor nechitate, dar şi îngrijorarea suporterilor echipelor de fotbal privind înăsprirea sancţiunilor pentru comportament neadecvat pe stadion.

Elementul perturbator: revoluţionarul care vinde icre în piaţă! 

Discuţiile s-au aprins în momentul în care Constantin Ciucă şi Cristea Toader au relatat cum „pe fondul băuturii, un grup care e format din revoluţionari” a perturbat protestul de luni, din faţa Prefecturii. Reamintim că luni după ora 17.00, majoritatea celor care protestau a plecat de acolo, în marş, prin oraş, spre nemulţumirea liderilor pensionarilor care organizaseră acţiunea de protest şi care nu primiseră autorizaţie pentru aşa ceva! 

Ciucă a precizat că „elementele” au rupt bannerele şi i-au jignit pe vârstnici, în timp ce Cristea Toader l-a identificat pe unul din atacatori ca „revoluţionarul care vinde icre la borcănel în Piaţa din Ţiglina I”. Senzaţia de irealitate creată de mima imperturbabilă a şefilor instituţiilor publice la astfel de discuţii a fost spulberată doar de intervenţia revoluţionarului Sorin Ţiţei, care se afla la Prefectură ca jurnalist, nu ca invitat. „Nu este normal să băgaţi în aceeaşi oală toţi revoluţionarii… Plus că nu revoluţionarii au forţat să meargă la Păpădie, erau nişte tineri pe care jandarmii urmează să îi identifice… Iar dacă domnul Ciucă a fost lezat, trebuia să facă plângere la Jandarmerie sau Poliţie”.

Ceaiul prefectului pentru protestatari  

Timp de două ore, partenerii de dialog şi-au exprimat punctele de vedere şi motivele pentru care au ieşit în stradă, reclamând, în principal, lipsa unui dialog real dintre societatea civilă şi stat, dar şi viaţa grea pe care o trăiesc. Alături de ei şi-au expus nemulţumirile şi reprezentanţii sindicatelor din învăţământ, metalurgie şi din naval, dar şi patronatele. În final, prefectul Paul Florea care a declarat că va transmite la Guvern lista problemelor, nu fără să găsească şi posibile soluţii.

„În Galaţi au fost până acum manifestaţii în limitele bunului simţ.

Este drept, au ieşit şi ceva incidente între participanţi care îşi revendicau locurile din faţă, la protest… vom căuta să soluţionăm asta., Chiar ieri mă gândeam să le trimit ceai…”, a declarat prefectul. Paul Florea a adăugat: „chiar cred în utilitatea unui protest, căci astfel se transmite un semnal, iar acest semnal este că s-a acumulat o serie de tensiuni şi un om politic sau cu anumite atribuţii  trebuie să fie conştient că el trebuie să-şi asume responsabilitatea şi să le detensioneze”.

Citit 1972 ori Ultima modificare Marți, 17 Ianuarie 2012 18:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.