Noua Republică la Galaţi

Noua Republică la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Iniţiatorul mişcării „Noua Republică” – cea care este în proces de transformare şi înregistrare oficială ca partid politic -, Mihail Neamţu, s-a aflat, ieri, la Galaţi, unde a susţinut o conferinţă de presă alături de liderul a ceea ce va deveni filiala locală, Daniel Arfire.    

Potrivit lui Mihail Neamţu, viitorul partid Noua Republică se situează la dreapta eşicherului politic (nu extremă, ci de centru), pledează pentru moralitate în politică şi pentru un alt tip de politician. Republicanii doresc revizuirea Constituţiei în sensul unui Parlament unicameral cu 300 de mandate, exprimarea, prin consultare cetăţenească a opţiunii privind monarhia, introducerea votului prin corespondenţă (sau electronic) pentru disapora, pentru limitarea mandatelor aleşilor la două consecutive şi pledează pentru instituirea unei legislaţii care să readucă între graniţele ţării toţi românii care au plecat în străinătate pentru o viaţă mai bună.

Potrivit lui Mihail Neamţu – care s-a declarat personal partizanul unui sistem  de organizare de tip „republică semiprezidenţială” – Noua Republică „nu are nici o legătură cu nici o structură politică existentă şi cu nici un om politic de o importanţă mai mare sau mai mică în România” şi cu atât mai puţin cu Traian Băsescu, pe care l-a criticat: „Traian Băsescu este un politician care reprezintă trecutul, în timp ce noi vrem o construcţie care să nu se plece în faţa nimănui”. Nici PSD sau PDSR nu a fost uitat, republicanii criticând dur social-democraţii pe care nu i-ar primi în partid,  cel puţin nu în „prima linie” acolo de unde ar putea candida.  „Cel puţin la vârf şi unde va exista un tip de reprezentare directă a cetăţenilor vom fi foarte selectivi cu traseiştii”, spune Neamţu, nuanţând că nu este vorba de cei dezamăgiţi de partide, ci de profitori. „Cineva care a fost în PDSR, PSD sau structuri direct legate de marasmul economiei româneşti din ’90-’97 şi care au fost direct legaţi de decizii importante la nivelul PSD, care au întârziat intrarea României în structuri europene, nu au ce căuta la noi. În schimb suntem deschişi celor din zona creştin democrată, a gândirii populare, ţărănişti şi chiar peneliştilor care nu mai acceptă ce se întâmplă în PNL şi cum a vândut Crin Antonescu doctrina liberală unor socialişti” .

Noua Republică va participa singur în alegeri, a mai precizat Neamţu. Pentru ca toate acestea să fie materializate însă, Noua Republică trebuie înscrisă oficial ca partid, ceea ce înseamnă că trebuie să obţină 25.000 de semnături din minim 18 judeţe, cu minim 700 de semnături per judeţ, aşa cum a precizat şi liderul regional pe Galaţi-Brăila, Daniel Arfire, precizând că în această zonă s-au strâns, deocamdată „în jur de 300-400 de semnături”.

Citit 3227 ori Ultima modificare Joi, 19 Ianuarie 2012 22:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.