Şedinţă CJ: Campanie electorală pe bani publici

Şedinţă CJ: Campanie electorală pe bani publici
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Prima şedinţă a Consiliului Judeţean din acest an anticipează auspiciile sub care se vor desfăşura toate celelalte, până la alegerile locale, când toată furia electorală – deghizată, acum, în interes  faţă de cetăţean – se va ostoi, bineînţeles, până în 2016... După ce, timp de trei ani şi jumătate, şedinţele de CJ au decurs în bună înţelegere, iar proiectele au fost aprobate fără discuţii, luni şedinţa s-a transformat într-o scenă de vodevil ieftin, în care ironiile fine au fost înlocuite cu certuri grosolane, coborând extrem de mult nivelul unei întâlniri cu pretenţii, iar declaraţiile patriotarde s-au făcut pe un decor prin care, din când în când a trecut, triumfător, nemuritorul Gambetta…

Nici liderii grupului USL – Nicolae Bacalbaşa, Tania Bogdan, Eugen Durbacă - şi nici preşedintele CJ Galaţi, Eugen Chebac nu au pierdut vreo ocazie în care să nu îşi facă puţină campanie electorală.  Rezultatul: trei ore şi jumătate de şedinţă, 11 proiecte „picate” din 33, neaplicarea unei sentinţe judecătoreşti (privind vânzarea celebrelor apartamente CJ) care atrage sancţiuni plătite din bani publici, proiecte europene în valoare totală de peste un milion de euro pe care Galaţiul  nu mai are cum să le acceseze şi încă o investiţie amânată, la Spitalul Judeţean, în valoarea de 140.000 de lei.

Aproape o oră numai ca să stabilească ce vor vota!

Din cauza atacurilor politice şi a discuţiilor ordinea de zi a şedinţei de CJ a fost votată abia după 50 de minute! Încă de la început, şedinţa a fost tensionată, cauza fiind prezenţa consilierului judeţean Alexandru Teodorescu (cel care, toată seara s-a făcut văzut votând toate proiectele susţinute de Eugen Chebac şi grupul de consilieri PDL). Acesta venise la şedinţă, la chemarea CJ, ca urmare a faptului că prefectul a invalidat decizia anterioară a CJ prin care i se suspenda mandatul. Evident că prezenţa sa la şedinţă a fost îndelung comentată de grupul de consilieri PSD, nemulţumiţi că alesul căruia partidul i-a retras sprijinul încă se află la masa şedinţelor… În plus, preşedintele Eugen Chebac a retras de pe ordinea de zi a şedinţei – pentru a treia oară! – două proiecte care se refereau la investiţii în parcarea Spitalului Judeţean Sf. Apostol Andrei. O decizie care s-a dovedit a fi greşită, căci  „maşina de vot” a USL a reacţionat ulterior, „picând” de pe ordinea de zi o altă investiţie, în valoare de 140.000 de lei la Spitalul Judeţean!   

Apartamentele CJ, subiect de ceartă ca la uşa cortului   

O mare perioadă de timp s-a scurs, ineficient, în discuţii în contradictoriu pe marginea proiectului de hotărâre care se referea la punerea în vânzare a celebrelor apartamente ale CJ (L, Delta, B4, A16, V3 si V5) către chiriaşii lor. Precizând că nu doreşte să ia o decizie greşită – şi că vrea să se consulte şi cu alţi jurişti decât cei ai CJ – vicepreşedinta PNL Tania Bogdan a cerut un răgaz de o săptămână (care, până la urmă, se va împlini, căci proiectul a „picat” la votul USL). Cererea a fost susţinută şi de candidatul USL la preşedinţia CJ, Nicolae Bacalbaşa şi de vicepreşedintele CJ, conservatorul Eugen Durbacă. Discuţiile s-au aprins în momentul în care avocata (care a reprezentat CJ-ul în procesul apartamentelor) Lăcrămioara Stavire a încercat să explice aleşilor judeţenei cum de s-a ajuns ca apartamentele CJ-ului să poată fi vândute cu preţuri cuprinse între 157 şi 1.700 de lei! S-au spus cuvinte dure şi nu au lipsit gesturile teatrale prin care Nicolae Bacalbaşa s-a ridicat de la masa de şedinţe, ca şi cum ar părăsi sala (nu că acest lucru s-ar fi întâmplat). Atât Bacalbaşa cât şi Eugen Durbacă au contrat-o, dur, pe avocată fără însă ca aceasta să nu avertizeze CJ-ul că dacă nu va vinde apartamentele va fi bun de plată – din bani publici!

Val de reproşuri la adresa fostului preşedinte perfect 

Certurile şi reproşurile însă nu s-au oprit aici; ca într-un perfect Turn Babel, vocile consilierilor judeţenei USL s-au suprapus, fiecare criticându-l pe Eugen Chebac de câte ceva: că nu este transparent în iniţiativele făcute, că nu contribuie la o mai bună informare a consilierilor, că încalcă regulamentul privind avizele comisiilor date proiectelor şi că vrea să deţină exclusivitate pe iniţierea proiectelor. Uimitor este că cei care au vorbit au lăsat să se înţeleagă că  „păcatele” de care se face vinovat Chebac datează de cel puţin trei ani; totuşi, până acum niciodată nu i s-au reproşat acestea, ba din contră.  

„Noi v-am susţinut trei ani, pentru că se făceau înainte de şedinţă discuţii cu liderii partidelor. De când aţi decis să candidaţi din partea UNPR, nu mai faceţi asta. Ar trebui să mulţumiţi USL-ului pentru ce s-a realizat în judeţ prin hotărârile adoptate aici. Toate s-au votat cu acordul nostru şi nu doar al preşedintelui. Ar trebui să încetaţi cu acest cult al personalităţii, extrem de nesănătos. Aţi văzut unde duce aşa ceva: la proteste în stradă”, a spus Tania Bogdan.

„Este regretabilă ingerinţa politicului în administraţie şi văzând ce s-a întâmplat în această seară nu pot decât să mă felicit pentru că am renunţat la PSD. Este însă regretabil că USL a votat împotriva a şapte proiecte prin care CJ şi, deci Galaţiul, ar fi putut câştiga o finanţare totală de circa un milion de euro”, a replicat Chebac după şedinţă. Întrebat de reacţiile doctorului Bacalbaşa, acesta s-a limitat să spună că „O fi confundat şedinţa CJ cu emisiunea <<te pui cu blondele>>…”.

Citit 2761 ori Ultima modificare Luni, 30 Ianuarie 2012 21:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.