Gălăţeanul Chirvăsuţă - vicepreşedintele Seanatului

Gălăţeanul Chirvăsuţă - vicepreşedintele Seanatului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Blaga în locul lui Geoană, Diaconescu în locul lui Bacosnchi, Chirvăsuţă în locul lui Diaconescu 

Pentru a doua oară, în 22 de ani, Galaţiul are un gălăţean vicepreşedinte al Senatului. Este vorba despre senatorul Laurenţiu Chirvăsuţă (ales în 2008 pe listele PSD, actual membru UNPR), după ce, în legislatura 2000-2004, Galaţiul l-a avut vicepreşedinte al Senatului pe liberalul Paul Păcuraru.  

Chirvăsuţă a fost validat în prima şedinţă de plen, din această săptămână, ocupând astfel locul rămas vacant prin numirea senatorului  Cristian Diaconescu, numit ministrul al Afacerilor Externe, după plecarea lui Teodor Bacosnchi. În total, Senatul are patru vicepreşedinţi, respectiv Petru Filip (PDL), Ioan Chelaru (PSD), Dan Voiculescu (PNL), Laurenţiu Chirvăsuţă (Grupul Progresist). Dacă preşedintele Vasile Blaga nu poate conduce şedinţa de plen, unul din cei patru – delegat de Blaga – va face acest lucru, ajung în postura celui de-al doilea om ca importanţă în stat.

„Funcţia implică multă responsabilitate şi mai multă muncă, evident. Am în coordonare şi monitorizare şi o treime din comisiile de specialitate, printre care două extrem de importante – cea de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională şi cea de politică externă”, spune vicepreşedintele gălăţean al Senatului. Acesta este optimist în privinţa  asigurării majorităţii în Senat a coaliţiei, chiar şi aşa, fragilă fiind: „şedinţa de plen a Senatului este doar o dată pe săptămână, în fiecare luni, de la 16.00 la 18.00. Cred că toţi senatorii pot să fie prezenţi, chiar şi domnul ministru Diaconescu, nu este aşa de complicat”. Într-adevăr, chiar şi o singură absenţă va conta la votarea legilor, de când Opoziţia a decis să intre în grevă parlamentară.

După demisia lui Baniaş, situaţia este incertă la Senat: Din totalul de 137 de mandate, în prezent sunt ocupate 135, iar două posturi sunt vacante. Demisia din PDL a lui Mircea Baniaş, grupurile parlamentare din arcul guvernamental se bazează pe doar 67 de voturi, faţă de cele 68 necesare pentru a-şi putea trece legile organice prin Camera superioară. Totuşi, senatorul Iulian Urban, care a demisionat şi el din PDL, a declarat public faptul că va vota alături de Vasile Blaga.

Opoziţia, adică grupurile PNL, PSD şi PC, are 66 de mandate (cu tot cu noul membru  conservator Baniaş). Rămâne în ceaţă votul fostului preşedinte al Senatului, Mircea Geoană.

Citit 2552 ori Ultima modificare Vineri, 03 Februarie 2012 16:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.