UPDATE - Reacții la cald după ce premierul Boc și-a anunțat demisia
Foto: Foto: Mediafax

UPDATE - Reacții la cald după ce premierul Boc și-a anunțat demisia
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

10:50 - Demisia lui Emil Boc nu este apreciată de senatorul PDL Marius Necula, care consideră că decizia luată de primul ministru nu este tocmai bună. Exprimându-şi speranţa că demisia nu va fi acceptată la Cotroceni, Marius Necula crede că Emil Boc ar trebui să rămână să conducă Guvernul măcar până la alegerile locale, după care să se ia o decizie politică.

„Nu cred că este cea mai fericită decizie pe care a luat-o. Nu este momentul pentru o astfel de hotărâre, ar fi fost mai bine dacă s-ar fi mers pe ideea unei remanieri guvernamentale, cu înlocuirea a patru-cinci miniştri”, a declarat senatorul Marius Necula, refuzând să nominalizeze miniştrii vizaţi, cu o excepţie: „Nu am să nominalizez decât ministerul de Finanţe”.

Rămâne de văzut dacă preşedintele Traian Băsescu îi va accepta demisia, eu sper să nu i-o accepte şi să se meargă pe ideea cu remanierea a patru-cinci miniştri”.

Referindu-se la componenţa următorului guvern, senatorul Marius Necula spune că nu este adeptul unui guvern de tehnocraţi, căci „într-un an electoral, miniştrii trebuie să îşi asume decizii politice. Riscul cu miniştri tehnocraţi ar fi să se întâmple ca în cazul lui Vlădescu: va lua decizii care vor fi criticate inclusiv de colegii din Coaliţie!”. Întrebat dacă există printre politicienii gălăţeni persoane care ar putea fi numite în viitor în funcţii de miniştri, Necula a răspuns sec: „Nu comentez!”.


13:10 - Paul Ichim: „O decizie cu cap. Trebuia luată de acum un an şi jumătate!”   

Senatorul PNL Paul Ichim este de părere că demisia lui Boc este gestul firesc pe care premierul trebuia să îl facă în urmă cu un an şi jumătate.   

„În sfârşit a luat o decizie cu cap pe care trebuia să o ia de acum un an şi jumătate, nu ca acum, pe ultima sută de metri. Trebuia luată această decizie de când au realizat că nu pot oferi României soluţii reale de relansare economică. Dar ei, nu!

Au demonstrat că vor să facă singuri totul, vedeţi toate acele decizii de asumare a răspunderii, un fel de <<Noi ştim tot, noi facem tot, noi omorâm tot!>>. Ei bine, la capitolul acesta s-au ţinut de cuvânt – au omorât tot!”, spune senatorul Paul Ichim.

„Noi suntem pentru un guvern de tehnocraţi cu mandat pentru organizarea de alegeri anticipate. Interesul partidelor ar trebui să fie nu să păună cine ştie ce indivizi care au făcut facultatea la Fără Frecvenţă, ci să fie profesionişti”, mai spune Paul Ichim. Întrebat dacă Galaţiul are personalităţi care ar putea fi folosite într-un guvern de tehnocraţi, Ichim a răspuns după un moment de gândire: „lumea universitară din Galaţi are pe ici, pe acolo, oameni capabili. Dar la fel de adevărat este că un astfel de om trebuie să aibă şi ceva experienţă, nu doar să se priceapă la teorie, ci şi la practică”.      


14:05 - Victor Paul Dobre: Demisia  lui Boc era previzibilă

„Demisia  lui Boc era previzibilă. Important este ceea ce urmează. Singura soluţie, în opinia noastră, este organizarea cât mai rapidă a unor înţelegeri cu toate forţele politice, a alegerilor anticipate şi întoarcerea către popor, pentru un vot legitim şi un  Parlament legitim capabil să guverneze”, a declarat liderul PNL Galaţi, Victor Paul Dobre, vicepreşedinte la nivel naţional. Potrivit acestuia, „o soluţie-tampon de cinci-şase luni nu este viabilă... Nu este normal să nu ai în continuare un Guvern puternic şi să funcţionezi cu un Parlament care şi-a pierdut legitimitatea. Nu este normal să ai un Guvern care nu este interesat decât de funcţii…”.

Victor Paul Dobre este de părere că „cu guvern tehnocrat nu este o soluţie, căci un guvern trebuie să aibă sprijin politic…”. Potrivit liberalului, singura soluţie ar fi organizarea de alegeri anticipate parlamentare: „dacă va exista înţelegere politică pe acest subiect, inclusiv pe demisia parlamentarilor, s-ar putea organiza într-un timp rezonabil alegerile parlamentare – în aprilie, să spunem”.


14:30 - Dan Nica: „De ce atâta cramponare pe ciolan?”

„S-a luat o decizie care trebuia luată demult, chiar de când s-a constatat că nouă români din zece nu mai au încredere că actualul guvern poate conduce ţara. Din păcate însă, situaţia actuală a fost prelungită prea mult şi numai protestele de stradă şi greva parlamentară a USL au condus la demisa lui Boc. Decizia parlamentarilor USL a  constituit un semnal extrem de puternic care nu putea fi neglijat. Deja Coaliţia nu mai avea majoritatea în Senat, iar în Camera Deputaţilor era pe muchie de cuţit…”, spune liderul PSD de Galaţi, Dan Nica. Acesta susţine că între membrii PDL discuţiile făcute pe holurile Parlamentului se referă la faptul că „se simt abandonaţi, pentru că au aflat că doar unul din patru parlamentari va mai avea loc pe următoarea listă a parlamentarelor, ca rezultat al faptului că PDL a ajuns la  8,6 la sută…”. Alegerea lui Cătălin Prediou ca premier interimar a fost, în opinia lui Nica, „cea mai bună soluţie, pentru că alt ministru ar fi creat discuţii; cum cei de la PDL sunt structuraţi pe găşti, s-ar fi supărat… dacă era de la UDMR apăreau alte discuţii…”.  

După ce a participat la şedinţa USL de dinainte de consultările de la Cotroceni, Dan Nica a spus că „altă soluţie decât alegeri anticipate nu există. Alte variante cu un alt premier sau cine ştie ce alte şmecherii nu sunt decât pentru salvarea propriilor scaune. Soluţia reală ar fi un guvern tehnocrat care să organizeze anticipate cu două săptămâni înainte de locale – şi aşa localele au un singur tur, iar pe vremea când se organizau două tururi, distanţa era de două săptămâni… deci nu ar fi vreo problemă. Toţi românii întregi la minte înţeleg că este nevoie de alte soluţii, iar în caz contrar vor continua protestele de stradă. Chiar nu înţeleg de unde atâta reticenţă pentru anticipate? Peste tot în Europa s-a făcuta asta, în Spania, Grecia, Italia; de ce la noi această cramponare pe ciolan?”.


15:00 - Mircea Toader: Relansarea economică nu poate fi luată de un guvern cu credibilitate scăzută

Deşi unii lideri ai PDL au avut mari rezerve în privinţa demisiei lui Emil Boc (chiar şi senatorul gălăţean Marius Necula), liderul grupului parlamentar PDL din Camera Deputaţilor, gălăţeanul Mircea Toader găseşte „oportun” gestul lui Emil Boc. „Este evident că demisia lui Boc este un gest oportun!”, a declarat, monosilabic, liderul PDL Galaţi, deputatul Mircea Toader. Deşi extrem de ocupat de negocierile şi scenariile momentului, Mircea Toader a găsit timp să-şi argumenteze şi opinia: „Emil Boc a demisionat pentru că nici o măsură de relansare economică nu poate fi luată şi susţinută de un guvern căruia i-a scăzut credibilitatea, din cauza măsurilor de austeritate pe care a fost nevoit să le ia”.


 

15:40 - Bogdan Ciucă: Este nevoie de un premier independent care să spună nu afaceriştilor

Purtătorul de cuvânt al PC, deputatul gălăţean Bogdan Ciucă este de părere că demisia lui Emil Boc „este o veste bună, dar incompletă. Bună, pentru că dă speranţă oamenilor de pe stradă că se poate schimba ceva, dar proastă, mai ales pentru cei de la Putere”. Din punctul de vedere al PC, „singura soluţie este constituirea unui guvern stabil, condus de un premier independent, care să aibă tăria să spună Nu afaceriştilor.

Şi nu mă refer la cei care fac afaceri onest, ci la cei pentru care un kilometru de autostradă e de cinci ori mai scump decât în Germania şi la cei pentru care deszăpezirea unui kilometru de stradă în România costă de cinci ori mai mult decât o stradă din ţara lui Moş Crăciun. Deşi ar fi indicat să avem un guvern de tehnocraţi, nu cred că asta va fi posibil, căci sunt prea mulţi clienţi care au licitaţii de adjudecat, conturi de închis, bugete de încasat… Şi atunci, măcar să avem un premier suficient de independent politic încât să aibă tăria să închidă robinetul risipei pe bani publici şi să garanteze echilibru şi imparţialitate în organizarea alegerilor. Alegeri pe care noi le-am dori anticipate, nu simultane cu localele, căci ar fi neconstituţional, dar la o distanţă de câteva săptămâni de locale”.

Apreciind că „Predoiu a fost singura persoană mai puţin prezentă în viaţa politică”, dar şi că „a fost singurul membru al Guvernului care a venit în Parlament să asiste la discursul regelui”, Bogdan Ciucă este de părere că dacă nu se va alege soluţia schimbării întregului guvern – oprindu-se totul la demisia lui Boc – se va da „un semnal că demisia a fost un gest formal şi că guvernul este pregătit să fure votul popular şi să organizeze, în mod părtinitor, alegerile”.


 

16:30 - Laurenţiu Chirvăsuţă: Premier independent cu jumătate din miniştrii actuali

Senatorului UNPR Laurenţiu Chirvăsuţă îi este greu să se decidă dacă hotărârea luată de Emil Boc a fost bună sau nu: „Este decizia luată de dânsul şi este personală… Omul şi-a făcut datoria, salariile şi pensiile se dau, evaluarea FMI a trecut… Aşa  a considerat dânsul să trebuie, să demisioneze, dar eu nu ştiu ce este la dânsul în partid…”.

Pe de altă parte, Chirvăsuţă este de părere că „ne trebuie un guvern format din specialişti, dar jumătate din miniştrii actuali cred că ar trebui păstraţi. În plus, cred că ne trebuie un premier independent, astfel încât să poată menţine un echilibru în Guvern”.

În privinţa alegerilor anticipate pe care USL le va cere la Cotroceni, senatorul spune că „de ce ne-ar trebui anticipate mai ales în acest an electoral? Nu văd sensul să organizăm parlamentarele cu doar câteva luni înainte de a se organiza de drept. Cui ar folosi asta? Nouă ne trebuie stabilitate, aşa că nu cred că este momentul oportun pentru aşa ceva”.


Citit 3336 ori Ultima modificare Luni, 06 Februarie 2012 16:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.