Fluturaşi de anti-campanie electorală

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Prin cutiile poştale ale electoratului gălăţean au început deja să se insinueze fluturaşii electorali, sau mai exact, preelectorali, căci, după cum ne-a şi informat onor Guvernul Ungureanu, campania electorală va începe exact pe 11 mai, la ora 7.00 . Din păcate însă - pentru hârtia folosită şi, implicit, pentru banii cheltuiţi - primul fluturaş electoral apărut pe piaţa gălăţeană, cel al USL, face mai multe deservicii candidaţilor, de ai spune că autorul lor este vreun adversar politic de pe la PDL sau UNPR.

Cu tricolorul la cap, nu vezi legea! 

Fluturaşul pe care apar cei doi candidaţi ai USL la preşedinţia CJ şi Primăria Galaţi are în partea de sus, chiar deasupra capetelor celor doi candidaţi o bandă pe care se regăsesc culorile tricolorului: roşu, galben şi albastru. Ordinea culorilor de la stânga la dreapta fluturaşului (faţă şi verso) este similară cu cea de pe drapelul naţional (de la lance - albastru, galben, roşu). Conform Legii 67/2004 (actualizată - http://www.roaep.ro/ro/section.php?id=93&l2=99 ) privind alegerile locale sunt interzise (art. 76, alin. 6) „afişele electorale care combină culori sau alte semne grafice astfel încât să evoce simbolurile naţionale ale României ori ale altui stat”. E posibil ca editorii fluturaşului electoral să spună că bucata de hârtie colorată cu pozele celor doi nu poate fi considerată afiş electoral, atât timp cât încă nu ne aflăm în campanie, însă justificarea (invocată de toate partidele care au folosit, în trecut, asocierea imaginii candidaţilor cu însemnele naţionale, căci USL nu a inventat roata cu fluturaşul actual) nu ţine loc de scuză pentru nerespectarea legii.

Promisiuni generale, cheia succesului

Chiar dacă nu suntem în luna mai, celelalte condiţii sunt întrunite pentru a înţelege că fluturaşul este unul pur electoral: avem siglele celor două partide – PSD şi PNL -, numele candidaţilor, dar şi promisiunile obişnuite făcute în astfel de cazuri: lupta pentru prosperitatea familiei, pentru înfiinţarea de noi locuri de muncă, pentru modernizarea localităţilor şi neapărat lupta împotriva „politicienilor gălăţeni ai PDL şi UNPR care au slujit puterea”. Dincolo de naivitatea angajamentelor putem remarca şi formularea incorectă, având în vedere că PDL şi UNPR încă mai slujesc actuala putere…

Citit 2122 ori Ultima modificare Joi, 15 Martie 2012 11:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.