Cosmin Păun şi Paul Florea, propuşi de PD-L Galaţi ca subprefecţi

Cosmin Păun şi Paul Florea, propuşi de PD-L Galaţi ca subprefecţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Vicepreşedintele PD-L Galaţi, Marius Necula (în foto), a confirmat, ieri, pentru prima oară ceea ce „Viaţa liberă” v-a anunţat deja, pe surse, încă de la începutul lunii: Cosmin Păun şi Paul Florea sunt cele două propuneri ale partidului, pentru funcţiile de subprefect.

Cosmin Păun deţine în prezent al doilea mandat de consilier local şi lucrează în mediul privat. Tot în mediul privat lucrează şi Paul Florea care, spre deosebire de Cosmin Păun, are o istorie mai zbuciumată din punct de vedere politic: în 1992, a fost printre membrii fondatori ai PNL (partid de pe a cărui listă a fost ales de trei ori consilier local), în 2003 a fost exclus din partid, după care a activat în ANCD şi în 2004, a candidat din partea AP la funcţia de primar al Galaţiului, iar în toamnă, pentru un mandat de senator.  După o tăcere de trei ani, în vara lui 2007 a revenit în politică, la PLD, partid care a fuzionat, în iarnă, cu PD, devenit PD-L.

Problema celor doi (şi, implicit, a partidului care îi susţine acum) este că aceştia nu sunt funcţionari publici, aşa cum cere legislaţia (recent modificată) în cazul numirilor prefecţilor şi subprefecţilor.

Vicepreşedintele Marius Necula a recunoscut că aceasta este „o problemă tehnică”, dar a lăsat să se înţeleagă că este … rezolvabilă! „Şi eu când am fost subprefect şi apoi prefect am ştiut că este o funcţie politică. A venit domnul Bogdan Olteanu cu numirea pentru domnul Capră, care numai funcţionar public nu era, era om de afaceri, am dat mâna cu dumnealui, i-am spus că dacă are nevoie de sfatul meu, să mă sune şi m-a sunat după  patru ani [Mihai Capră a reintrat în politică, în PD-L, după ce a demisionat din funcţia de prefect]… şi am plecat”, a spus Marius Necula.

Acesta a adăugat că, logic, „funcţionarii publici provin din cei care nu au fost înainte, că nu s-au născut aşa, nu este o castă; devii funcţionar public în urma unui concurs. Acum sunt discuţii: iei un funcţionar public şi apoi este promovat în înalt funcţionar sau să intre la concurs, iar guvernul le mulţumeşte [prefecţilor şi subprefecţilor de până acum] şi îi pune inspectori guvernamentali, să facă loc la alţii…”. O „singură reţinere” are Marius Necula – actualul subprefect Aurora Luchiniuc, care nu ar trebui schimbată.

Cât priveşte schimbarea politică a şefilor instituţiilor deconcentrate din teritoriu, Marius Necula s-a declarat, personal, de acord cu păstrarea în funcţii a celor care şi-au făcut treaba, dând şi exemple concrete:   Toader Ţocu de la Garda Financiară, Georgeta Modiga de la Casa Judeţeană de Pensii sau Ionel Petrea, de la Inspectoratul Teritorial de Muncă.

„Dacă în astfel de cazuri este unanimitate de păreri, în alte cazuri nu este şi cel puţin eu personal am semne de întrebare în cazul conducerii Poliţiei de Frontieră”, a spus Marius Necula, care a precizat „oricum, nu senatorul Necula face schimbările din funcţie, ci ministrul, iar eu dacă am semne de întrebare pot face o interpelare la care ministrul este obligat să răspundă şi, în consecinţă, să îşi asume responsabilitatea”.

Citit 2213 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.