Reacţii printre politicieni: USL strânge rândurile, restul, calculează

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Faptul că viceprimarul până mai ieri social-democrat a vrut încă de anul trecut să candideze pentru funcţia de primar al Galaţiului nu este într-atât o noutate; curajul că acesta şi-a asumat, până la urmă, candidatura ca şi independent, da. Căci, după cum se ştie, soarta candidaţilor independenţi la primăria din Galaţi nu a fost niciodată una veselă şi nici nu a adus – cel puţin nu până acum – victoria respectivului în alegeri. Pe de altă parte, nu este neglijabilă susţinerea şi simpatia social-democraţilor de care se bucură Ciumacenco, voturi care ar putea, pe 10 iunie, să împartă scorul electoral al candidatului unic al USL la primărie, Marius Stan.  Un astfel de scenariu nu ar însemna, până la urmă, decât crearea unui culoar favorabil pentru un al treilea candidat la Primărie…

Victor Paul Dobre: Ciumacenco nu este Oprescu

Reacţiile politicienilor – cel puţin a celor doi lideri ai PSD şi PNL – indică clar faptul că aceştia erau pregătiţi pentru un astfel de moment, dar şi că nici unul din ei nu a fost încântat de perspectiva contracandidatului Ciumacenco. „Nu este nici o surpriză, era previzibilă… asta e; când eşti tânăr, gândeşti repede… când va cineva mi-a spus «întâi numără până la 10 şi apoi spui ceva în politică»”, a spus liderul PNL Victor Paul Dobre.

Acesta nu a negat probabilitatea ca Ciumacenco să fie votat de simpatizanţi şi prieteni din PSD, dar nu crede în puterea unui candidat şi, ulterior, primar independent: „La Galaţi USL e mult peste media pe ţară şi candidaţii sunt stabiliţi; există o solidaritate între partide care cred că se va respecta. Pe de altă parte, nu cred că această candidatură ar rupe voturile PNL sau PC. Este posibil ca membrii PSD apropiaţi să îi rămână aproape, dar linia politică a PSD e clară – sprijinirea candidatului comun USL la primărie. Pe de altă parte, Galaţiul are uriaşe probleme. Ce să facă un candidat independent, fără sprijin politic, în CL? Să asistăm la o continuă bălăcăreală? Sigur, Ciumacenco nu e Sorin Oprescu… deşi amândoi sunt doctori, dar nu ştiu cine şi-ar trata dinţii la Ciumacenco. Noi contăm pe voturile USL şi vom câştiga cu ele.”

Dan Nica: Atacul PSD-ului şi al primarului nu îl ajută  

„Sunt dezamăgit, dar este opţiunea sa… Pe de altă parte, motivele invocate mi-au lăsat un gust amar. Faptul că a spus că partidul mai mult l-a încurcat, probabil că s-a referit la sprijinul pe care l-a avut pentru funcţia de viceprimar… din acest punct de vedere poate că a fost o greşeală… Că oraşul arată rău este un atac nedrept şi incorect la adresa primarului Dumitru Nicolae, un primar care conduce oraşul de 12 ani şi care a făcut tot ce a putut. Dar vorbim şi despre un primar care în ultimii patru ani l-a avut adjunct tocmai pe Ciumacenco. Din acest punct de vedere mi-e destul de neclar motivul pentru care îl atacă pe Nicolae. Faptul că atacă PSD şi pe primarul Dumitru Nicolae nu îl ajută prea mult.

Este chiar o palmă dată celor din partid care l-au susţinut în 2008”, a declarat, destul de supărat liderul PSD Dan Nica. Acesta consideră că Galaţiul nu beneficiază de multe investiţii – bazin de înot, drum de centură, asfaltări etc – din cauza Guvernului care nu a alocat bani. Întrebat dacă crede că voturile USL se vor împărţi între Marius Stan şi Ciumacenco, Nica spune că nu” toţi pesediştii vor vota cu candidatul USL. Nu cred că vor fi mulţi păcăliţi de acest joc de glezne, pentru că e destul de greu să accepţi ca un candidat să se declare independent cu două luni înainte de alegeri”.

Posibilii contracandidaţi şi părerile lor

„Este decizia sa politică, dar înainte de a candida ar trebui să răspundă la întrebări precum ce se întâmplă cu Apaterm, că spunea public că gestionează această problemă? Sau să răspundă cum de a costat deszăpezirea în oraş cât a costat cea din judeţ?”, spune senatorul PDL Marius Necula – posibil candidat la primărie.    

Acesta crede cu tărie că apariţia lui Ciumacenco în cursa electorală va împărţi voturile: „Să vedem ce decizie va lua şi Eugen Durbacă. Dacă şi el va candida, atunci luaţi voturile USL, cât spun ei că au şi împărţiţi-le la trei… La fel, ne putem gândi şi la PP-DD, pentru că domnul Ene mi se pare o persoană OK, cu şanse la primărie, un om vertical”.

Singurul care nu a comentat în nici un fel informaţia zilei a fost tocmai liderul PC Galaţi, Eugen Durbacă.

Citit 1500 ori Ultima modificare Joi, 29 Martie 2012 23:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.