Lui Boldea i s-a tras de la viceprimarul Ciumacenco

Lui Boldea i s-a tras de la viceprimarul Ciumacenco
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

* Revendicarea sediului PSD – cu "un fals grosolan" * "Unul din dosarele de căpătâi în dosarul de reţinere a lui Boldea a fost Cuza 43" * Telefoane de ameninţări şi scurgeri de informaţii din Primărie *


- Când aţi auzit prima oară de avocatul Boldea?

- În 2008, după ce am venit în primărie, am aflat câteva din cazurile în care era implicat Boldea: imobilul din Cuza 43, unde eu i-am făcut şi plângerea penală şi al doilea, imobilul din Domnească 55, sediul Organizaţiei Judeţene a PSD. La acesta din urmă, dosarul s-a şi suspendat la retrocedare, căci era un fals grosolan. Hârtia şi cerneala arătau ca în vechime, dar ca denumire a străzii s-a folosit Primăverii, aşa cum s-a chemat în comunism, deşi actul era anterior acelei perioade, strada se numea altfel…

- În 2010 aţi făcut o conferinţă de presă pe ruinele din Cuza 43…

- Am sesizat că mulţi semnatari [ai actelor din dosar] erau morţi. Totul a plecat de la o adresă falsă pe care am găsit-o în Primărie în care era falsificat numărul de înregistrare prin care Primăria ar fi eliberat către instanţă [un act care dovedea] că [imobilul] nu a fost niciodată în patrimoniul CL şi al Primăriei, act fabricat cu antetul Primăriei, cu număr de înregistrare de la Direcţia Tehnică, care nu avea nici o treabă... Juridicul [direcţia din cadrul Primăriei] a descoperit falsurile, dar abia când dosarul era în instanţă în Tribunal şi s-a constat că adresa era falsă, [la fel] semnătura falsificată a unui coleg de la Direcţia Juridică, că nu semnase primarul… În Cuza 43, primăria a câştigat procesul, s-a anulat acel titlu care era oricum fals şi la momentul când DIICOT a început cercetarea ni s-au cerut lămuriri şi despre prejudiciu şi ce ar fi însemnat dacă lucrurile ajungeau la o finalizare.

- Cum aţi reacţionat când aţi aflat de actele false?

- Ca viceprimar, am făcut plângere penală pentru cazul Cuza 43, indirect domnului Boldea, [adică] celor care reprezentau cazul în instanţă şi avocatul lor era Boldea, deci pentru Boldea a fost făcută plângerea penală. Unul din dosarele de căpătâi în dosarul de reţinere a lui Boldea a fost Cuza 43 - s-a început urmărirea penală. În cazul Domnească 55 Primăria a făcut plângere, dar procesul a fost suspendat, pentru că el a dat înapoi când a văzut că este prins... Cât a fost primarul în concediu medical, în 2009, timp de şase luni, au venit peste zece persoane în audienţă care îşi pierduseră apartamentele din cauza domnului Boldea. Spuneau că în urma unor înţelegeri pe care le-ar fi avut cu Boldea ar fi rămas fără apartamente. Le spuneam să se adreseze poliţiei şi sper că aşa au făcut. Este posibil ca multe cazuri să fi devenit probe în dosare împotriva lui Boldea.

Funcţionari corecţi, funcţionari corupţi

- Cine sunt cei care au descoperit, în Primărie, actele falsificate?

 - Un rol important l-au avut cei de la Juridic. Cel care a anunţat a fost domnul Nicu [Nicolae] Costache, director adjunct la Juridic, în locul doamnei Pătruţă, care nu avea o comunicare foarte bună cu conducerea Primăriei… Era pe funcţie dar, personal, nu aveam foarte mare încredere în persoana sa. Acum nu mai este [angajată a Primăriei], a plecat din Primărie, a plecat în Barou. Multe lucruri am discutat ulterior cu domnul Togan, actualul şef la Juridic şi în multe situaţii ne-am autosesizat şi am sesizat organele statului pentru verificări de rigoare.

- Actele falsificate au fost realizate şi cu sprijinul celor din Primărie?

- Cu siguranţă au fost şi persoane din Primărie care au pus umărul la acest lucru. Sunt şi foarte multe cercetări ale DIICOT şi DNA [în cazul funcţionarilor implicaţi] dar vă pot spune că multe persoane nu mai lucrează în Primărie; atunci când am avut ocazia am reuşit să le îndepărtăm. La Juridic acum nu mai avem astfel de persoane pe care să le suspectez să aibă legături cu partea întunecată ca să zic aşa.

- Au fost momente în care vă era teamă cu cine vorbiţi în Primărie?

- Cea mai complicată perioadă a fost în 2005-2008. Eu am prins o perioadă foarte scurtă în primărie când nu puteai să anunţi nici o investiţie că în maxim o săptămână terenul respectiv nu mai exista liber de sarcină, apăreau acte, procese de revendicare. De pildă, aveam posibilitatea de a face o parcare supraetajată la Ancora, în lateralul blocului R 5, era pe vremea arhitectei Florentina Iugan. Deja eram în procedură avansată [cu proiectul], când am constatat că pe câteva garaje din zonă fuseseră puşi în posesie câţiva cetăţeni. De regulă, de când anunţi intenţia unui proiect şi până materializeze, trec câteva luni în care se fac procedurile de intabulare, proiectul, studiul de fezabilitate… probabil cineva din cunoscători a anunţat intenţia şi aşa apare un proces de revendicare sau cineva care a fost pus în posesie. Era un stres permanent şi nu mai ştiai cum să procedezi să nu afle cine nu trebuie… Este sentimentul meu că acest lucru nu putea fi făcut decât dacă existau şi oameni din primărie… La fel s-ar fi întâmplat şi în cazul Domnească 55, căci şi acolo ar fi urmat să se construiască o parcare şi, după ce s-a aflat, imediat a apărut povestea cu proprietarul inexistent, care revendica şi curtea din spate...

De la flagrantul lui Banaş la presiuni pentru a închide ochii

- Aţi simţit presiuni, ameninţări în cazuri de revendicare a imobilelor?

- Da, dar eu, în astfel de situaţii, reacţionez invers. Dacă lucrurile continuau într-o anume direcţie, sesizam organele statului şi am făcut asta, inclusiv în cazul arhitectului Banaş. După foarte multe discuţii când i-am explicat că spre binele tuturor ar fi bine să plece, a venit un petent care mi-a zis clar că i s-au cerut bani pentru a i se elibera autorizaţie şi acela a fost momentul în care l-am direcţionat [pe reclamant] către anumite instituţii ale statului. Aşa s-a ajuns la flagrant.

- Ce fel de presiuni şi cine le-a exercitat?

- Nu dau nume, scenariul este variat de la caz la caz - de la subtilităţi, la telefoane de ameninţare. Cele mai multe ameninţări au fost în cazul Panetta – mi s-a spus să am grijă pe unde merg prin oraş că voi avea probleme. Apoi, mi s-a transmis printr-o persoană la un moment dat că ar fi bine să-mi retrag plângerea penală împotriva lui Boldea; mi-a fost evident că lui îi este frică de acea plângere penală.

Citit 3468 ori Ultima modificare Marți, 08 Mai 2012 18:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.