Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
14 comentarii
 • * A fost bine cât a durat armonia dintre preşedintele CJ şi PSD * Chebac a iniţiat 91 la sută din proiectele adoptate * Restul iniţiativelor, depuse de consilierii judeţeni, au apărut cu precădere în acest an electoral 

Conform datelor CJ, din 2008 şi până în februarie 2012, au avut loc 58 de şedinţe ordinare şi extraordinare, cu tot cu ultima şedinţă ordinară, de pe 30 mai, când toţi consilierii au rămas în memoria colectivă drept cei care nu au reuşit să depăşească orgoliile politice pentru a premia câteva personalităţi notabile ale judeţului.
În general, jocurile din CJ Galaţi au decurs în linişte din 2008 şi până în noiembrie 2011, când preşedintele CJ Galaţi, Eugen Chebac, a anunţat că va candida pentru un nou mandat în afara PSD, după ce USL l-a desemnat pe Nicolae Bacalbaşa drept candidat comun. De atunci şi până acum, în CJ tensiunile politice au crescut constant şi tot ceea ce până ieri era coordonat de Chebac fără probleme (programul "laptele şi cornul", asfaltările din judeţ, deszăpezirea etc) a început să fie criticat de grupul USL.
Contribuţia vicepreşedinţilor la bunul mers al Judeţului
Dacă Eugen Chebac şi-a început mandatul în forţă, fără să ofere vreo atribuţie celor doi vicepreşedinţi, aceştia au avut întotdeauna la îndemână pârghiile legale pentru a iniţia proiecte de hotărâre în CJ. Totuşi, câtă vreme Chebac a fost în tabăra majorităţii, PSD, PNL şi PC, cei doi vicepreşedinţi, liberala Tania Bogdan şi conservatorul Eugen Durbacă, nu prea s-au înghesuit să iniţieze în 2008, 2009 şi 2010 proiecte de hotărâri, ci doar spre finele anului trecut şi în acest an electoral. Tania Bogdan a iniţiat, de-a lungul mandatului, 16 proiecte (două anul trecut şi restul în acest an), în timp ce Eugen Durbacă a iniţiat 11 (unul în 2011 şi restul în 2012). Raportat la numărul total de proiecte adoptate în acest mandat - 827, rezultă un procent de 1,9 la sută în cazul Taniei Bogdan şi un procent de 1,3 la sută pentru Durbacă. Cum era de aşteptat, preşedintele CJ Eugen Chebac a iniţiat majoritatea proiectelor - 754, adică 91 la sută.
Topul iniţiativelor printre consilierii judeţeni
Cele mai multe iniţiative le-a avut consilierul judeţean PSD Viorica Sandu (62), urmată de liberalul Emil Ţuicu (52), social-democratul Avram Trandafir (51) şi, la egalitate, democrat-liberalul Iulian Aramă şi conservatorul Eduard Grosu (cu câte 49 iniţiative). Când vine vorba de calitatea proiectelor, trebuie să exceptăm, în primul rând, de la fiecare din aceştia cele 48 de hotărâri prin care li s-au validat propriile mandate, sau a unor supleanţi. Mai rămân proiecte care se referă la organizarea referendumului pentru regionalizarea Galaţiului, pentru vânzarea celebrelor apartamente ale CJ, pentru stabilirea membrilor în diferite comisii (de vânzarea spaţiilor comerciale, CA-urile spitalelor etc) şi cele realmente importante, care au şi creat discuţii în contradictoriu cu preşedintele CJ, cele privind alocarea de fonduri pentru asfaltarea drumurilor comunale şi pentru echilibrarea bugetelor comunale.
Consilieri judeţeni cu aport zero
La polul opus se află consilierii judeţeni fără nici o iniţiativă: soţii Camelia şi Silviu Burluc, Costel Căluean, Mircea Cadar, Petrişor Potec, Petrică Pohrib, Aurel Zamfir (PDL) şi Adrian Cuţitaru (PC). Mai sunt aleşi care au zero iniţiative, dar ei au avut un mandat scurt: liderul PDL Mircea Toader şi colegul său senatorul Marius Necula (consilieri judeţeni în perioada 2008-2009), Violeta Nanu (PDL - actualmente directoare APIA, consilieră în perioada 2009-2010), regretatul David Craiu (PDL - consilier 2008-2010), senatorul PNL Paul Ichim (aceeaşi perioadă), Simona Bălan (PNL, consilieră până în 2010), Dorin Otrocol (PSD),  Adelina Drugan (PSD) şi Munteanu Petrică (PC, fost director la Vamă). După cum se poate vedea, în topul partidelor cu cei mai mulţi consilieri judeţeni cu aport zero se află PDL, urmat la mare distanţă de de PSD şi PNL şi PC.     
Prezenţa şi absenţa aleşilor
Dacă preşedintele CJ Galaţi Eugen Chebac nu ar fi absentat la şedinţa extraordinară, convocată pe 4 mai de grupul USL, acesta ar fi fost cel de-al doilea ales judeţean care s-ar fi putut mândri cu zero absenţe în acest mandat. Locul fruntaş şi l-a adjudecat, astfel, consilierul local Neagu Vasile (PSD), care s-a remarcat, în patru ani, prin două proiecte iniţiate - unul, de organizarea referendumului (alături de alţi 24 colegi), iar cel de-al doilea, de marcare a obiectivelor realizate cu banii de la CJ. Cu alte cuvinte, lui i se datorează plăcuţele de pe clădirile reabilitate cu banii CJ şi tot lui pancartele cu "drum realizat de preşedinte CJ Eugen Chebac", care mărginesc drumurile judeţene reabilitate cu banii de la CJ.       
Printre consilierii cu cele mai multe absenţe înregistrate în perioada 25 iunie 2008 - 28 februarie 2012 se numără: Iulian Aramă (PDL- nouă absenţe), Nicolae Bacalbaşa (şapte), Petrică Pohrib (PDL-şapte), Ştefan Simion (PSD-şapte), Camelia Burluc (PDL-şase), Dorin Butunoiu (PSD-cinci), Costel Căluean (PDL - cinci), Alexandru Teodorescu (cinci) şi Nicuşor Ursu (cinci).  În privinţa vicepreşedinţilor CJ, liberala Tania Bogdan are numai două absenţe, în timp ce conservatorul Eugen Durbacă a lipsit de la cinci şedinţe.
Şedinţe extraordinare din motive comune
Înaintea acestui an electoral, în 2011, CJ Galaţi s-a întrunit de 12 ori în şedinţă ordinară şi de două ori în şedinţe extraordinare, pe 20 iunie şi, respectiv, 7 decembrie. Deşi niciuna din cele două şedinţe nu a fost convocată de preşedintele CJ, ci de consilierii judeţeni PSD, PC şi PNL, nu amândouă au reflectat aceeaşi stare de spirit din CJ. Din contră: dacă în vară toţi consilierii - cu excepţia celor de la PDL -, împreună cu preşedintele CJ erau de acord cu organizarea unui referendum pentru a întreba gălăţenii dacă sunt sau nu pentru regionalizare, în iarnă, "marea schismă" din sânul Judeţului (provocată de politică) se petrecuse deja, iar tabere adverse - preşedintele CJ şi PDL, pe o parte şi consilierii USL pe cealaltă parte - se contrau la cuţite, anticipând tensiunile electorale din acest an. Cu alte cuvinte, în ambele cazuri de şedinţe extraordinare, motivele au fost unele absolut comune: politica. În vară, PSD, PNL şi PC luptau împotriva adversarului comun PDL, care intenţiona să regionalizeze România, pe când în iarnă, tabăra PSD, PNL, PC se lupta cu cea a PDL, susţinător al candidaturii pentru încă un mandat al preşedintelui CJ.

Citit 3224 ori Ultima modificare Miercuri, 06 Iunie 2012 18:37

14 comentarii

 • postat de rosca ioana Joi, 07 Iunie 2012 22:56 Link la comentariu
  0
  0

  trebuie sa avem incredere in Chebac asa cum am facut si tura trecuta. A dovedit ca ceea ce a promis a si facut si cu siguranta la fel va face si acum. Mult succes dle Chebac.

  Raportează
 • postat de Maria Joi, 07 Iunie 2012 19:39 Link la comentariu
  0
  0

  Alianta PSD-ului cu PNL-ul a facut ceva bun. A dezbinat oamenii din partide. Si i-a facut sa lupte ( pe unii ) cu mai multa indarjire. ESte si cazul lui Chebac care vrea sa-si continue proiectele incepute. Si care stie cel mai bine cum se face asta. Sper sa si reuseasca.

  Raportează
 • postat de Vlad Joi, 07 Iunie 2012 19:35 Link la comentariu
  0
  0

  Sa votam cu inteligenta si sa alegem pe omul care a avut initiativa. Care a stiut sa-si sustina proiectele. Si acesta este Eugen Chebac.

  Raportează
 • postat de Daiana Joi, 07 Iunie 2012 19:32 Link la comentariu
  0
  0

  Un om care a lucrat nu doar a vorbit este Eugen Chebac. Asa ca va indemn sa votati continuitatea. Dar pentru asta trebuie sa iesiti la vot.

  Raportează
 • postat de Mihai Stroila Joi, 07 Iunie 2012 19:20 Link la comentariu
  0
  0

  Citesc si ma crucesc.Citesc cum ca :"ZAMFIR AUREL,consilier judetean PDL cu aport ZERO in Cj".In patru ani nu a fost in stare sa aiba ncio intiativa sau sa propuna, sa contribuie la initierea unui proiect de consiliu.Sa ai o pregatire profesionala in constructii hidrotehnice si sa nu te intereseze sa nu sti nimic despre alimantari cu apa,aparare impotriva inundatiilor,regularizarea vailor,protectia pamantului si probleme de mediu rural,de irigatii,e de neinteles..Banuiam dar nu intuiam proportia neimplicarii prin nestiinta,dezinteres si comoditate. Asa a facut si ca d i r e c t o r P D L la ANIF.Prosper spoitor de fatade cu firme de partid platite si pentru lucruri nefacute.A fost de serviciu la prostie si hotie,urand cu ura cea mai mare,sarguincios orice valoare.A fost constructorul de ruine, a facut totul pentru sfaramare.Unde a facut pustiu el ai lui numesc ralizari profesionale.A muncit tot timpul cu o mana cu cealalta dand din picioare si cu aparatul gandirii profesionale gripat mai mereu.A masurat cu subleru si a insemnat cu creta retezand apoi cu barosul facant tandari activitatea de IMBUNATATIRI FUNCIARE-de IRIGATII.A fost berbecul pravalit in poarta ce i se- inchide-n nas incet-incet.Comentez nu pentru a contrazice,nici pentru a judeca,ci pentru a cantari si a lua in considerare.Dar este uimitor cat de normal am ajuns sa ne comportam in situatii anormale.Cat de toleranti am ajuns sa fim cu chestiuni intolerabile.Cat de profund am ajuns sa tacem cand ar trebui sa urlam:Alooo...ANI,DNA ...puneti,bre,mana pe matura si faceti curat si ordine!

  Raportează
 • postat de Cetatenii Joi, 07 Iunie 2012 14:04 Link la comentariu
  0
  0

  Reparati drumurile din nordul judetului Beresti , Plesa , ....

  Raportează
 • postat de Cetatenii Joi, 07 Iunie 2012 14:03 Link la comentariu
  0
  0

  Reparati drumurile din nordul judetului Beresti , Plesa , ....

  Raportează
 • postat de maria Joi, 07 Iunie 2012 10:42 Link la comentariu
  0
  0

  mandito sigur adevaratele tale veleitati sunt la...credinta....succes in noul departament

  Raportează
 • postat de george Joi, 07 Iunie 2012 10:05 Link la comentariu
  0
  0

  CHEBAC merita inca un mandat!

  Raportează
 • postat de violeta Joi, 07 Iunie 2012 10:01 Link la comentariu
  0
  0

  e cam greu de ales omul potrivit pentru primarie, din candidatii care sunt toti promit marea cu sarea, iar cand e vorba de fapte totul se uita. Un lucru bun este ca avem ocazia sa-l votam in continuare pe Eugen Chebac, acest om chiar a facut nu a ramas doar cu promisiunile.

  Raportează
 • postat de Andrei Joi, 07 Iunie 2012 08:44 Link la comentariu
  0
  0

  E tare Felix asta pe aici. Are sarcina de promovare a talentatului domn Ciumacenco pe forumul VL. Da, Felix, are echipa foarte tanara domnul Ciumacenco: Georgel "Ruc" este in echipa lui, altfel nu vad de ce s-ar saluta mereu, precum si inca vreo 2-3 interlopi notorii ai Galatiului. Si sa nu uitam si de Boldea care din prietenie prea mare cu Ciumacenco a patit-o, dar asta pentru ca nu a vrut sa ii dea si acestuia o cota mai mare din afacere. Un independent ca Ciumacenco merge cu X5 nou prin oras zi de zi, fara nici o zi de munca la celebrul cabinet, umple tot orasul de afise, iar cu toate acestea nimeni nu se intreaba de unde are atatia bani. Brusc e independent, dupa ce ne-a fraierit atatia ani cu sensurile giratorii din plastic, borduri schimbate pe Tiglina1 (cele noi deja sunt toate sparte, ciobite, prilej sa mai intre o transa de modernizari si implicit bani), celebra "green light" pentru semafoare (cand vreodata aici) si plaja Dunarea/Bazinul cu valuri care este imaginea perfecta a celui mai "cosmopolit" oras de la Dunare. Asa ca nu, mersi. Pe mine nu ma intereseaza acest domn si nici echipa lui. Te rog sa observi ca nu am sustinut nici un alt candidat, ci doar m-am exprimat referitor la acesta. Zi buna.

  Raportează
 • postat de marius Joi, 07 Iunie 2012 08:33 Link la comentariu
  0
  0

  Imi plac astia gen felix care vorbesc fara sa stie : D-l Antoniu un consilier propus de ciuma ,are aproape 80 de ani si mai e operat si de sciatica. Il cunosc ,nu am nimic cu omul ,insa nu poti spune ca echipa lui ciuma e una TANARA ! Si doi : frate cat de retardat poti sa fii sa afirmi ca ciuma o sa faca si o sa dreaga ? De parca ar fi coborat acum de pe un OZN . Daca nu stiai domnu' felix , ciumacenco pana acum o luna activa in partidul psd , a fost vice primar OFICIAL in ultimii 4 ani in Galati ,iar NEOFICIAL a fost primarul orasului in ultimii 3 ani,caci leguma de Nici O Lae nu putea sa-si miste hoitu. Tu ce ai vazut sau ai auzit ca a facut in ultimii 4 ani ciumacenco ? Eu unul nu am vazut NIMIC !
  Si eu sunt de parere ca din toti candidatii la sefia consiliului judetean Galati E .Chebac e cel mai potrivit. Asta nu inseamna ca e desavarsit,insa ceilalti nu prea au ce cauta

  Raportează
 • postat de FELIX Joi, 07 Iunie 2012 07:32 Link la comentariu
  0
  0

  Apropo George,nu crezi ca galatenii vor schimbare si la primarie si la judet,adica numai PSD,PNL, PC,PDL de 22 de ani aceleasi mutre.Ciumacenco va face treaba buna ca are in spate numai tineri! Iar la judet, Chebac a facut treaba si a fost OM SERIOS nu turnator sau pupincurist de partid ca Bacalbasa!!!Asta e parerea mea!

  Raportează
 • postat de george Joi, 07 Iunie 2012 07:11 Link la comentariu
  0
  0

  Normal ca inginerul , consilierul Zamfir Aurel sa nu produca nici o initiativa la consiliul judetean deoarece era preocupat cu produsul de inginerii financiare la ANIF.Mai votati-l o data ca se afla pe liste!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.