Marius Stan: "Nu vin la primărie cu lecţiile nefăcute!"

Marius Stan: "Nu vin la primărie cu lecţiile nefăcute!"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Obiectiv: o administraţie funcţională şi eficientă care să lucreze doar cu respect faţă de cetăţean şi faţă de investitori


- De ce v-ar alege gălăţenii pe dumneavoastră primar şi nu pe principalul dumneavoastră contracandidat?

- Pentru că sunt cel mai bun şi pentru că NU reprezint trecutul. Şi pentru că am demonstrat acest lucru. Pentru că şi datorită mie se vorbeşte despre Galaţi în lume, pentru că ştiu nevoile şi aşteptările oamenilor şi - ceea ce e foarte important -  am soluţii moderne, europene, fezabile, am ştiinţa de a face mult cu bani puţini, am o super – echipă de consilieri, am un partener de nădejde în persoana Preşedintelui Consiliului Judeţean, dl. doctor Nicolae Bacalbaşa şi o construcţie politică extrem de puternică, ce îmi va permite să trecem de la dezbateri sterile, la treabă. Galaţiul are nevoie de un manager cu performanţe dovedite şi cu o puternică legitimare politică.

"Voi cere să deschidem uşa din faţă a clădirii primăriei"

-  Care va fi prima măsură luată în calitate de primar?

- Vreau să ştiu cu precizie de la ce pornim, oricât de negative ar fi rezultatele. Voi comanda un audit profesional, am văzut cum se face. Am în vedere să eliberez oraşul de toată această publicitate electorală. Şi voi începe cu panourile şi afişele mele! Nu în ultimul rând, voi cere să deschidem uşa din faţă a clădirii primăriei. Este umilitor pentru orice gălăţean să fie poftit în casa lui (adică în primărie) pe uşa din spate. Dincolo de anecdotica acestei întrebări,  agenda "scurtă" a noului primar este legată de aducerea unor experţi în primărie, aflarea adevărului privind starea reală a oraşului şi cum au fost cheltuiţi banii şi întocmirea – pe activităţile principale – de master plan-uri clare pe termene medii şi lungi. Nu mă veţi vedea prea des la birou. Voi fi mult pe teren ori la Bucureşti ori în oricare alt loc din ţară şi din lume de unde putem aduce bani pentru Galaţi.

- Până unde veţi merge cu compromisul pentru a asigura o colaborare bună cu partidele din CL, în ideea că există posibilitatea ca USL să nu mai funcţioneze după parlamentare şi, ca atare, să se inverseze raportul de forţe politice?

- Tipic românesc: de-abia înfiinţat, USL-ului i se cântă deja prohodul. Pentru Galaţi USL-ul asigură în acest moment confortul politic ce stă la baza unor decizii manageriale importante pentru oraş. Nu pot şi nu vreau să fac judecăţi politicianiste. Repet, sunt manager, iar un manager trebuie să lucreze în condiţiile pe care le are. Acestea sunt – acum – favorabile scoaterii oraşului din mocirla în care se află. Vom lansa proiecte pentru oraş. Prin absurd, dacă se va "inversa" raportul politic aş vrea şi eu să îi văd pe consilieri spunând NU dezvoltării oraşului.

"M-am săturat de minciuni electorale, amatorism şi de hoţie"

- Până acum, mai mult de jumătate din bugetul local se aloca pentru protecţie socială. Aveţi de gând să modificaţi procentul şi priorităţile?

- Am de gând să măresc bugetul. Asta e una dintre priorităţi. Eu vin la primărie cu echipa de consilieri ai USL şi cu specialişti, cu toată expertiza şi tot sprijinul lor. Ceea ce am spus în campanie despre atragerea investitorilor şi a fondurilor europene nu sunt simple vorbe. Puţini ştiu că am interacţionat în ultimii ani cu mulţi primari de succes din România şi am văzut cum au făcut ei. Nu vin la primărie cu lecţiile nefăcute.

- Ce nu are în acest moment Galaţiul şi ce va avea după ce vă veţi încheia mandatul de primar?

- Ştim cu toţii ce NU are Galaţiul. Eu sunt trist nu numai pentru că oraşul meu nu are nimic din lucrurile de bază ale oricărui oraş european ci, mai ales, pentru că oraşul meu nu are viziune, un drum clar şi un plan. De aceea este nevoie de un Nou Galaţi şi de un management care să livreze rezultate şi nu vorbe goale. Peste patru ani Galaţiul va avea – în afara noii primării, noului stadion, noului mall, acesta este doar "Punctul Zero" al noului oraş, nu ţinta finală! – o administraţie funcţională şi eficientă care să lucreze doar cu respect faţă de cetăţean şi faţă de investitori, va avea un buget din care să nu se mai fure, va avea bani mai mulţi, va avea investiţii directe care să mai stingă din şomaj, va avea lucrări publice de o calitate bună, făcute la timp şi la preţuri corecte, va avea o mai bună eficienţă a resurselor utilitare (apă, căldură, canalizare), va avea un grad de curăţenie mult mai bun decât cel actual, dar şi o grijă mai mare pentru cei aflaţi în dificultate, mă refer aici la seniorii comunităţii noastre. Dar acestea sunt doar lucrurile de bază pe care nici nu accept să nu le realizăm. Vor fi însă şi cele care vor adăuga şi mai multă valoare oraşului nostru, cele legate de dezvoltare. Nu sunt naiv să nu înţeleg că unii oameni vor crede că ceea ce spun acum sunt simple promisiuni. Şi ştiţi ceva? Îi înţeleg perfect. După atâţia ani în care gălăţenilor li s-au vândut doar gogoşi electorale, la fiecare patru ani, de ce ar mai crede promisiunile din 2012? Le dau dreptate acestor oameni. Asemenea lor, şi eu m-am săturat de minciuni electorale, de amatorism şi de hoţie. Acesta este şi motivul pentru care am intrat în această provocare. Şi mai am un motiv: vreau ca şi copiii mei, împreună cu copiii dumneavoastră, să crească şi să trăiască în Galaţi, să fie mândri de acest oraş şi – de ce nu? – de tatăl lor.

Fişă de viitor primar

Marius Stan abia a împlinit 55 de ani, este căsătorit, are trei copii şi de profesie este inginer metalurg. Stan este cunoscut ca singurul preşedinte de club sub conducerea căruia echipa de fotbal Oţelul a câştigat titlul de campioană a României. Din 2008 şi până în prezent a fost consilier local, ales pe lista PNL, partid din partea căruia a candidat în urmă cu patru ani şi la funcţia de primar.

În 1983 a absolvit Facultatea de Metalurgie din cadrul Universităţii Galaţi. În perioada iunie 1989-ianuarie 1990 a lucrat ca inginer în SIDEX.

Între anii 1968 şi 1991 a jucat la cluburile F.C.Galaţi, Ancora Galaţi, Politehnica Galaţi, F.C.M. Galaţi şi Dacia Unirea Brăila, iar apogeul carierei sale de fotbalist  spune că l-a atins în 1988, când Oţelul a învins puternica echipă italiană Juventus Torino, cu 1-0 într-un meci contând pentru Cupa UEFA.

Cariera de manager şi-a început-o cu Oţelul Galaţi (1991-1998, când echipa a avut două participări în Cupa UEFA - 1997 şi 1998), club la care s-a reîntors din 2005. Până în acel moment, a mai condus cluburile: Rocar Bucuresti (care în sezonul 1998-1999 a promovat în Liga 1),  FC Vaslui (2003-2004 - promovare în Liga 2) şi Politehnica Iaşi (2004-2005 - promovare Liga 1).

Din 2005 conduce Clubul de Fotbal Oţelul Galaţi care se poate lăuda cu următoarele realizări: a câştigat Cupa Intertoto (2007), a participat în Cupa UEFA (2007), a obţinut titlul de Campioană a României în sezonul 2010-2011, a câştigat Super Cupa României, în 2011 şi a participat în grupele Ligii Campionilor alături de echipele Manchester United, Benfica Lisabona şi FC Basel.

Echipa USL din Consiliul Local

Primii 22 de candidaţi de pe lista USL pentru Consiliul Local Galaţi sunt: Marius Stan (PNL), 55 de ani, de profesie inginer, Florin Popa (PSD), 58 de ani, de profesie economist, Eugen Găvan (PC) - 49 de ani, inginer, Sorin Ungurianu (PNL) -54 de ani, medic, Nicolae Rainea (PSD) - 79 ani, subinginer, Radu Cosca (PC) - 57 de ani, economist, Cristian Sorin Enache (PSD) - 44 ani, inginer, Mihai Manoliu (PNL) - 52 de ani, jurist, Mihail Bucatanschi (PNL) - 58 de ani, medic, Zanfir Ilie (PSD) - 60 de ani, profesor, Gina Paladi (PC) - 34 ani, consilier juridic, Marius Humelnicu (PSD) - 35 de ani, inginer, Cristian Dima (PNL) - 45 de ani, economist, Gheorghe Bugeag (PC) - 69 de ani, medic, Hristache Bogatu (PSD) - 58 de ani, jurist, Săvel Rotaru (PNL) - 74 de ani, inginer, Desilia Cocu (PSD) - 43 de ani, consilier juridic, Raul Mihailov (PNL) - 28 de ani, medic, Costel Văsoi (PC) - 56 de ani, pensionar, Carmina-Liana Muşat (PSD) - 52 de ani, medic, Gigel Caliga (PNL) - 52 de ani, economist şi Gheorghe Potârniche (PSD) - 65 de ani, economist.

Vârste, ocupaţii şi experienţe în administraţie

Din primii 20 de candidaţi USL propuşi pentru Consiliul Local Galaţi, cel mai tânăr, liberalul Raul Mihailov, are 28 de ani, iar cel mai în vârstă, social-democratul Nicolae Rainea, are 79 de ani.

Ca ocupaţii, cei mai mulţi candidaţi au declarat că au funcţii de conducere. Astfel, avem nu mai puţin de cinci directori, după care urmează alte funcţii de conducere: administrator public/city manager (Florin Popa - PSD), preşedinte (Hristache Bogatu PSD), un consilier juridic coordonator (Desilia Cocu - PSD) şi un şef de lucrări (Eugen Găvan - PC).

Din primii 20 de candidaţi USL pentru Consiliul Local Galaţi, nouă sunt şi în prezent consilieri locali. Vorbim despre: Marius Stan, Mihai Manoliu, Mihail Bucatanschi şi Raul Mihailov (PNL), Nicolae Rainea, Ilie Zanfir şi Hristache Bogatu (PSD) şi despre Eugen Găvan şi Gheorghe Bugeag (de la PC). Există însă şi candidaţi USL care, fără să fie acum în CL, au experienţă în Legislativul municipiului  Galaţi - de pildă, Florin Popa (PSD) a fost consilier local, la fel cum a mai fost consilier şi Carmina Muşat (PSD). Şi Radu Cosca (PC) are experienţă - a fost consilier judeţean şi şef ATOP în mandatul trecut. Sunt însă şi nume noi, care nu au mai avut, până acum, legătură cu administraţia locală: Sorin Enache, Marius Humelnicu, Desilia Cocu (PSD), Sorin Ungureanu (PNL), Dima Cristian (PNL) sau Gina Paladi, Costel Văsoi (PC).

Citit 56526 ori Ultima modificare Joi, 07 Iunie 2012 18:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.