Partidele îşi numără primarii - Vezi cine a pierdut şi cine a câştigat după alegerile locale
Foto: Foto: Ionatan Ţuţu

Partidele îşi numără primarii - Vezi cine a pierdut şi cine a câştigat după alegerile locale
În judeţ, primăriile au suferit metamorfoze politice
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Comparativ cu rezultatele din 2008, PSD are un câştig „net” de şase primării * PNL a câştigat două primării faţă de acum patru ani, dar cele mai importante: Galaţiul şi Tecuciul * Cea mai mare pierdere – PC a „scăpat din mână” opt primării * PDL a ratat doar şase primării *

În privinţa culorilor politice ale primarilor, comparativ cu rezultatele de la alegerile din 2008, se poate spune că PSD şi PNL se află pe trend ascendent, în timp ce PDL coboară. Cea mai mare surpriză vine însă din partea PC, partid care a suferit o grea pierdere. Precizăm că toate comparaţiile le-am făcut în funcţie de partidul la care este membru primarul ales şi nu funcţie de alianţa electorală din partea căruia a câştigat sau a pierdut alegerile.

PSD: minus şase primării, plus alte 12
După scrutinul din 10 iunie, PSD s-a ales cu nu mai puţin de 29 de primari în judeţ. Comparativ cu rezultatul alegerilor de acum patru ani, când PSD a obţinut 23 de mandate, rezultă şase primari în plus pentru PSD. În fapt, PSD a câştigat la aceste alegeri 12 primării noi, însă a pierdut alte şase, ceea ce înseamnă un câştig net de şase primării. După alegerile din 10 iunie, PSD a câştigat primăriile: Bereşti, Cavadineşti, Costache Negri, Cudalbi, Folteşti, Fundeni, Gohor, Măstăcani, Piscu, Rediu, Smulţi şi Vârlezi. În schimb, faţă de acum patru ani, PSD a pierdut primăriile: Galaţi (câştigat de PNL), Tg. Bujor, Buciumeni, Cuca  (câştigate de candidaţi PDL), Schela (UNPR) şi Iveşti, câştigată acum de un independent tot cu sprijin PDL.

PNL: minus cinci comune, plus două municipii şi alte cinci comune
Cât priveşte PNL, acum are 20 de primari, în timp ce acum patru ani avea 18. Matematic, PNL are cu două primării mai mult, însă practic, PNL a pierdut cinci primării (Costache Negri, Folteşti, Fundeni – câştigate de PSD şi Negrileşti – UNPR şi Pechea – PP-DD), dar a câştigat cele două municipii - Galaţiul şi Tecuciul - şi alte cinci comune: Barcea, Băneasa, Cerţeşti, Drăgăneşti şi Ghidigeni.   

PC, o pierdere chiar mai mare decât cea a PDL!
În urma alegerilor din 2008, PC se lăuda cu zece primării, din care una a oraşului Bereşti. Astăzi PC nu mai are decât doi primari în judeţ, la Griviţa şi Independenţa. PC a pierdut Bereştiul şi comunele Măstăcani, Piscu, Smulţi şi Vârlezi (câştigate de PSD), dar şi Băneasa, Ghidigeni (câştigate de liberali) şi Priponeşti (câştigat de PDL).
Pierderea PC în judeţ este cu atât mai grea cu cât face parte din uniunea aflată la putere şi pe un trend evident de simpatie politică, spre deosebire de PDL. Faţă de alegerile din 2008, democrat-liberalii au pierdut zece primării: Tecuci Barcea, Cerţeşti, Drăgăneşti (câştigate de PNL), Bălăşeşti, Cavadineşti, Cudalbi, Gohor,  Rediu (adjudecate de PSD) şi Brăhăşeşti (câştigat de Partida Romilor Pro Europa). În schimb, PDL a  păstrat patru primării – Corni, Matca, Movileni şi Tuluceşti. Alte două primării noi sunt câştigate de UNPR – Negrileşti şi Schela.   

Citit 3117 ori Ultima modificare Joi, 14 Iunie 2012 18:35

6 comentarii

 • postat de PC
  Sâmbătă, 16 Iunie 2012 16:28
  PDL, DUPA CE CA E TERMINAT CA SI ORGANIZATIE DE GALATI, LA INDEPENDENTA ( SI NU NUMAI ) PRIN BOURCEANU A VANDUT VOTURILE SI IN LOC DE CAMPANIE ISI BEAU CAFELELE LA CRASMA DIN SAT. SI-AU UMPLUT BUZUNARELE DE BANI SI I-A DURUT LA BASCA DE PRIMARIE SI CAMPANIE.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Hmm
  Vineri, 15 Iunie 2012 18:11
  24. CIUMACENCO Nicușor Consiliul Local Galați  Incompatibilitate
  1 contract (furnizare utilaje) în cuantum de 11.547 lei, încheiat cu
  Consiliul Local Galați
  http://www.integritate.eu/UserFiles/File/comunicate/2012-06-15_Comunicat_78Consilieri_ConflictIntereseAd-tiv&Penal&Incompatibilitate.pdf
  0
  0
  Raportează
 • postat de marcu
  Vineri, 15 Iunie 2012 08:03
  Ia TELEGANUUUU neamuleeeee ! Unde este bre Telegan, cel ce era dat (de unii) castigator net al primariei Galati??
  0
  0
  Raportează
 • postat de Haiducul
  Vineri, 15 Iunie 2012 07:19
  Se pare ca voi ganditi ca-n filme. Toader si Necula nici nu viseaza sa demisioneze, daca ar fi fost capabili sa gandeasca in asa fel, sigur ca nu ar fi ajuns in situatia in care sunt acum. Daca prin absurd ar demisiona ar fi o demisie doar de forma, catei ca Paul Florea abia asteapta sa fie pusi pe scaunul puterei.Crezi oare ca ar avea alegeri ca-n filme ?
  Uitativa la Bucuresti si vedeti circul de acolo, ar fi capabili sa-l aduca si pe MRU sa-l puna pe tron insa nimeni nu se ofera. Alianta cu ungurii se pare ca ia adus unde le este locul si cine va face ca ei, ca ei sa pateasca.
  La Galati vor lungi boala si vor mulge cat vor putea ca neam de neamul lor nu va mai fi alesi. Au avut puterea in mana si nu au stiut ce sa faca cu ea, de aceea ii huiduie lumea peste tot.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Radu de Galati
  Vineri, 15 Iunie 2012 06:28
  Stroila ai mare dreptate insa ceea ce tu abia observi se intampla in politica romaneasca de 22 de ani. Incearca sa-ti amintesti cand a venit Tariceanu la putere, apoi Boc si uite acum ca iar unii au mari asteptari si incet incet cu aroganta tipica parvenitilor sigur ca vor veni si explicatiile vor dovedi ceea ce au dovedit inca din 89, neputinta..
  Rezultatele dezastroase la alegerile locale a cauzat demisia intregului Birou National al PDL oare demisia Biroului Executiv Judetean sau Municipal nu va urma ? Au ajuns PDLacii sa fuga ca potarnichile si sa le fie rusine cum le era comunistilor in '89. Din toata parodia asta crezi ca oportunistii vor invata ceva ?
  La Galati Mircea Toader nici usturoi nu a mancat si nici prin cap nu-i trece sa demisioneze. El poate va da socoteala numai in fata Marii Adunari Nationale. Omul Bun inca se plimba trufas prin oras admiranduse pe plancardele uitate prin oras.
  Nu crezi ca o conferinta de presa in care Toader si cu intreg alaiul sa-si anunte demisia pentru acest esec?
  Se pare ca puterea are un microb greu de tratat. USL nici nu a intrat bine in Primarie si deja trateaza oamenii care au stat o zi si o noapte la datorie cu superioritate, neplatindui pentru serviciile prestate. Vai ce bine am ajuns.
  0
  0
  Raportează
 • postat de M.Stroila
  Vineri, 15 Iunie 2012 01:43
  Citesc si constat:pentru USL rezultatele acestor alegeri au fost bune,dar se putea sa fie si mai bune,daca tinem cont de unele calcule,conform carora cele trei partide -PSD,PNLsiPC-au obtinut insumate,rezultate mai bune acum patru ani,in 2008,decat USL acum.Alegerile astea au multumit cumva pe toata lumea.USL si in,mod special PSD ,au triumfat,cum era de asteptat,electoratul sanctionand nu atat politica de austeritate a FOSTEI PUTERI,cat cinismul cu care greutatile crizei au fost aruncate in exclusivitate,pe umeri celor cu venituri medii si a categoriilor sociale defavorizate,pentru raul facut oamenilor.PDL a fost sanctionat nu pentru ce nu a facut ci pentru ce a facut prost,pentru aroganta si imensul deficit de bun-simt.De asemenea aceste alegeri locale dovedesc o maturitate a electoratului galatean.Este bine informat si stie ce vrea.Subestimarea si inselarea asteptarilor acestui electorat precum si numirile contestate, nepricepute pentru functi de conducere ( vezi AFDJ,Protectia Consumatorilor,Zona Libera ) reprezinta cea mai sigura cale de diminuarea sanselor reale pentru alegerile din toamna.Intre scopurile impure si optimism, trebuie aleasa intelepciunea.Pentru ca TRUFIA poate diminua pana la urma orice REUSITA.Si e pacat,mare pacat!
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.