Partidele îşi numără primarii - Vezi cine a pierdut şi cine a câştigat după alegerile locale
Foto: Foto: Ionatan Ţuţu

Partidele îşi numără primarii - Vezi cine a pierdut şi cine a câştigat după alegerile locale
În judeţ, primăriile au suferit metamorfoze politice
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Comparativ cu rezultatele din 2008, PSD are un câştig „net” de şase primării * PNL a câştigat două primării faţă de acum patru ani, dar cele mai importante: Galaţiul şi Tecuciul * Cea mai mare pierdere – PC a „scăpat din mână” opt primării * PDL a ratat doar şase primării *

În privinţa culorilor politice ale primarilor, comparativ cu rezultatele de la alegerile din 2008, se poate spune că PSD şi PNL se află pe trend ascendent, în timp ce PDL coboară. Cea mai mare surpriză vine însă din partea PC, partid care a suferit o grea pierdere. Precizăm că toate comparaţiile le-am făcut în funcţie de partidul la care este membru primarul ales şi nu funcţie de alianţa electorală din partea căruia a câştigat sau a pierdut alegerile.

PSD: minus şase primării, plus alte 12

După scrutinul din 10 iunie, PSD s-a ales cu nu mai puţin de 29 de primari în judeţ. Comparativ cu rezultatul alegerilor de acum patru ani, când PSD a obţinut 23 de mandate, rezultă şase primari în plus pentru PSD. În fapt, PSD a câştigat la aceste alegeri 12 primării noi, însă a pierdut alte şase, ceea ce înseamnă un câştig net de şase primării. După alegerile din 10 iunie, PSD a câştigat primăriile: Bereşti, Cavadineşti, Costache Negri, Cudalbi, Folteşti, Fundeni, Gohor, Măstăcani, Piscu, Rediu, Smulţi şi Vârlezi. În schimb, faţă de acum patru ani, PSD a pierdut primăriile: Galaţi (câştigat de PNL), Tg. Bujor, Buciumeni, Cuca  (câştigate de candidaţi PDL), Schela (UNPR) şi Iveşti, câştigată acum de un independent tot cu sprijin PDL.

PNL: minus cinci comune, plus două municipii şi alte cinci comune

Cât priveşte PNL, acum are 20 de primari, în timp ce acum patru ani avea 18. Matematic, PNL are cu două primării mai mult, însă practic, PNL a pierdut cinci primării (Costache Negri, Folteşti, Fundeni – câştigate de PSD şi Negrileşti – UNPR şi Pechea – PP-DD), dar a câştigat cele două municipii - Galaţiul şi Tecuciul - şi alte cinci comune: Barcea, Băneasa, Cerţeşti, Drăgăneşti şi Ghidigeni.   

PC, o pierdere chiar mai mare decât cea a PDL!

În urma alegerilor din 2008, PC se lăuda cu zece primării, din care una a oraşului Bereşti. Astăzi PC nu mai are decât doi primari în judeţ, la Griviţa şi Independenţa. PC a pierdut Bereştiul şi comunele Măstăcani, Piscu, Smulţi şi Vârlezi (câştigate de PSD), dar şi Băneasa, Ghidigeni (câştigate de liberali) şi Priponeşti (câştigat de PDL).

Pierderea PC în judeţ este cu atât mai grea cu cât face parte din uniunea aflată la putere şi pe un trend evident de simpatie politică, spre deosebire de PDL. Faţă de alegerile din 2008, democrat-liberalii au pierdut zece primării: Tecuci Barcea, Cerţeşti, Drăgăneşti (câştigate de PNL), Bălăşeşti, Cavadineşti, Cudalbi, Gohor,  Rediu (adjudecate de PSD) şi Brăhăşeşti (câştigat de Partida Romilor Pro Europa). În schimb, PDL a  păstrat patru primării – Corni, Matca, Movileni şi Tuluceşti. Alte două primării noi sunt câştigate de UNPR – Negrileşti şi Schela.   

Citit 3223 ori Ultima modificare Joi, 14 Iunie 2012 18:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.