Mandatele lui Chebac şi Ştefan, invalidate fără temei, avertizează specialiştii în drept administrativ
Foto: Foto: Ionatan Ţuţu

Mandatele lui Chebac şi Ştefan, invalidate fără temei, avertizează specialiştii în drept administrativ
Contenciosul administrativ va face lumină în deciziile luate de CJ în ședința de constituire
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Analizând textul legii, specialiștii în drept administrativ au ajuns la o concluzie comună: votul  de duminică din plenul Consiliului Județului, prin care au fost invalidate două mandate, este inexplicabil *

Ceea ce s-a întâmplat duminică, în ședința de constituire a Consiliului Județului Galați, când mandatele a doi consilieri judeţeni - Eugen Chebac (UNPR) şi Ion Ştefan (PDL) - nu au fost validate de ceilalţi aleşi, este o premieră din 1990 încoace. Au mai fost câteva astfel de tentative, eșuate însă din cauza incertitudinilor legislative de la momentul respectiv! Cert este că la ședința de duminică lucrurile au fost făcute cam pe genunchi.

Nu o spunem noi, ci specialiști în drept administrativ, care din motive lesne de înțeles nu au vrut să le pronunțăm numele. Ei ne-au trimis direct la articolul 89, indice 2, din Legea administrației publice locale, care împuternicește comisia de validare a mandatelor consilierilor să propună consiliului validarea sau invalidarea mandatelor. Tot articolul 89, dar la un alt paragraf, precizează că aceeași comisie de validare propune invalidarea alegerii unui consilier județean numai în cazul în care se constată încălcarea condițiilor de eligibilitate sau dacă alegerea consilierului județean s-a făcut prin fraudă electorală, constatată în condițiile legii pentru alegerea autorităților administrației publice locale.

În aceste condiții, toți specialiștii în drept administrativ cu care am stat de vorbă susțin la unison că actul de validare a consilierilor județeni ar fi trebuit să fie unul de constatare. „Exact ca atunci când aleșii trebuie să constate încetarea mandatului unui consilier în cazul decesului acestuia. Nu ai cum să votezi împotrivă. Doar iei la cunoștință că s-a întâmplat acest lucru”, ne-a explicat un doctor în drept administrativ. Cu alte cuvinte, pentru a-i scoate în afara Consiliului Județului pe cei doi consilieri ar fi trebuit să existe o hotărâre de invalidare, emisă de singura entitate în măsură să emită un astfel de act: comisia de validare.

Fără hotărâri de validare, nu invalidați!
Cum toată lumea este curioasă să afle ce statut au cei doi consilieri invalidați duminică de plenul CJ, am cerut lămuriri și în această privință. Și aici specialiștii în drept administrativ s-a pus de acord că avem de-a face cu doi consilieri care nu au hotărâri de validare, nicidecum cu doi invalidați. Cei doi sunt în acest moment consilieri aleși, dar nu sunt în funcțiune. Singurul care îi poate pune în „funcțiune” este în acest moment contenciosul administrativ, acolo unde cei vizați ar trebui să depună contestație în termen de cinci zile de la așa-zisa invalidare. Cei doi pot deschide și acțiuni civile în instanță, prin care pot cere daune morale celor care au votat împotriva validării mandatelor. De altfel, Eugen Chebac şi-a exprimat intenţia de a apela la instanţă.

Foto: Ionatan Țuțu.

Citit 3192 ori Ultima modificare Luni, 25 Iunie 2012 17:10

10 comentarii

 • postat de cornel
  Marți, 26 Iunie 2012 17:42
  CEL care semneaza ;EU; la comentarii, e ori prost ori usl-iist. Sa ataci pe oamenii care patimesc sub dictatura USL gandit de kgbistii Iliescu si Felix asta dovedeste.Populimea noastra !!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de cornel
  Marți, 26 Iunie 2012 17:40
  CEL care semneaza ;EU; la comentarii, e ori prost ori usl-iist. Sa ataci pe oamenii care patimesc sub dictatura USL gandit de kgbistii Iliescu si Felix asta dovedeste.Populimea noastra !!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de cornel
  Marți, 26 Iunie 2012 17:37
  CEL care semneaza ;EU; la comentarii, e ori prost ori usl-iist. Sa ataci pe oamenii care patimesc sub dictatura USL gandit de kgbistii Iliescu si Felix asta dovedeste.Populimea noastra !!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de alina
  Marți, 26 Iunie 2012 16:37
  Dar secretarul Cj nu este schimbat? Doar a fost mana dreapta a lui Chebac.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Dr. Găoz
  Marți, 26 Iunie 2012 08:23
  Cat a stat in spital, Şpagalbaşa a avut două griji: să-şi terorizeze colegii şi să ia bani de la bolnavi. Acum, la CJ, face acelaşi lucru: validează pe cine vrea el, ce mai contează ce au votat gălăţenii?! Cât priveşte şpaga, n-are el buzunare cât poate încasa!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Murăturile coclite timp de 22 de ani vor să ne acrească viața.Afarăăă!!!
  Marți, 26 Iunie 2012 08:11
  Votul gălățenilor trebuie respectat,mișcarea fiind de îndepărtare a ,,murăturilor'' ce de 22 de ani ne-au distrus orașul,arătând azi după profilul lor moral,adică urât,plin de gropi cu construcții neterminate și spații ale domeniului public hios.Afară cu ei,au lăsat numai mizerii.
  0
  0
  Raportează
 • postat de caddy
  Marți, 26 Iunie 2012 07:46
  nu conteaza cum, trebuie sa scapam de lichelele astea 2, cu temei fara temei nu mai conteaza.
  0
  0
  Raportează
 • postat de dan
  Marți, 26 Iunie 2012 06:46
  Viata Libera, Marți, 19 Iunie 2012 .
  “Consilierii judeţeni Petrică Pohrib şi Vasile Diaconu, care îşi câştigaseră locurile la alegerile locale din 10 iunie pe listele Alianţei Pentru Progres (din partea PDL), nu vor mai face parte din viitorul legislativ judeţean după ce conducerea democrat-liberalilor a decis să le invalideze mandatele…Cei doi vor fi înlocuiţi cu Petrişor Potec şi Ion Ştefan”
  Cum este domnilor specialisti sa castigi la vot si apoi, la vointa lui Toader sa se schimbe cei ce au obtinut niste voturi, cu lacheii lui? Stau si ma intreb, pentru cei care au votot cu cei schimbati de Toader, nu este bataie de joc?
  0
  0
  Raportează
 • postat de IC
  Marți, 26 Iunie 2012 05:46
  Draga "Eu" sub semnul sorelui care spui ca a venit pe strada ta ,cu acelasi dispret fata de democratie si lege , oamenii din partidul comunist ,inaintasii si mentorii celor cu invalidarea , au arestat si omorat in puscarii si lagare cca 800000 de romani. Ma asteptam sa speri sa apuna un astfel de soare . Nu stiu daca cei doi nu sunt din aceiasi categorie ,ma deranjeaza ca ceilaltii isi bat joc de votul dat acestora ,ma deranjeaza derapajul brutal de la democratie , la Galati dar mai ales la varf ,la Bucuresti.De ce nu au contestat candidaturile ?
  0
  0
  Raportează
 • postat de eu
  Marți, 26 Iunie 2012 01:16
  Nu pot sa cred ca vine soarele si pe strada mea. Hasta la vista senor Chebac !
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.