Mandatele lui Chebac şi Ştefan, invalidate fără temei, avertizează specialiştii în drept administrativ
Foto: Foto: Ionatan Ţuţu

Mandatele lui Chebac şi Ştefan, invalidate fără temei, avertizează specialiştii în drept administrativ
Contenciosul administrativ va face lumină în deciziile luate de CJ în ședința de constituire
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Analizând textul legii, specialiștii în drept administrativ au ajuns la o concluzie comună: votul  de duminică din plenul Consiliului Județului, prin care au fost invalidate două mandate, este inexplicabil *

Ceea ce s-a întâmplat duminică, în ședința de constituire a Consiliului Județului Galați, când mandatele a doi consilieri judeţeni - Eugen Chebac (UNPR) şi Ion Ştefan (PDL) - nu au fost validate de ceilalţi aleşi, este o premieră din 1990 încoace. Au mai fost câteva astfel de tentative, eșuate însă din cauza incertitudinilor legislative de la momentul respectiv! Cert este că la ședința de duminică lucrurile au fost făcute cam pe genunchi.

Nu o spunem noi, ci specialiști în drept administrativ, care din motive lesne de înțeles nu au vrut să le pronunțăm numele. Ei ne-au trimis direct la articolul 89, indice 2, din Legea administrației publice locale, care împuternicește comisia de validare a mandatelor consilierilor să propună consiliului validarea sau invalidarea mandatelor. Tot articolul 89, dar la un alt paragraf, precizează că aceeași comisie de validare propune invalidarea alegerii unui consilier județean numai în cazul în care se constată încălcarea condițiilor de eligibilitate sau dacă alegerea consilierului județean s-a făcut prin fraudă electorală, constatată în condițiile legii pentru alegerea autorităților administrației publice locale.

În aceste condiții, toți specialiștii în drept administrativ cu care am stat de vorbă susțin la unison că actul de validare a consilierilor județeni ar fi trebuit să fie unul de constatare. „Exact ca atunci când aleșii trebuie să constate încetarea mandatului unui consilier în cazul decesului acestuia. Nu ai cum să votezi împotrivă. Doar iei la cunoștință că s-a întâmplat acest lucru”, ne-a explicat un doctor în drept administrativ. Cu alte cuvinte, pentru a-i scoate în afara Consiliului Județului pe cei doi consilieri ar fi trebuit să existe o hotărâre de invalidare, emisă de singura entitate în măsură să emită un astfel de act: comisia de validare.

Fără hotărâri de validare, nu invalidați!

Cum toată lumea este curioasă să afle ce statut au cei doi consilieri invalidați duminică de plenul CJ, am cerut lămuriri și în această privință. Și aici specialiștii în drept administrativ s-a pus de acord că avem de-a face cu doi consilieri care nu au hotărâri de validare, nicidecum cu doi invalidați. Cei doi sunt în acest moment consilieri aleși, dar nu sunt în funcțiune. Singurul care îi poate pune în „funcțiune” este în acest moment contenciosul administrativ, acolo unde cei vizați ar trebui să depună contestație în termen de cinci zile de la așa-zisa invalidare. Cei doi pot deschide și acțiuni civile în instanță, prin care pot cere daune morale celor care au votat împotriva validării mandatelor. De altfel, Eugen Chebac şi-a exprimat intenţia de a apela la instanţă.

Foto: Ionatan Țuțu.

Citit 3356 ori Ultima modificare Luni, 25 Iunie 2012 17:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.