Majorităţile din CJ au fost "rectificate" negativ

Majorităţile din CJ au fost "rectificate" negativ
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Manevra” de duminică din Consiliul Judeţului Galaţi, prin care doi consilieri din cadrul Alianţei Pentru Progres - Eugen Chebac şi Ion Ştefan - au fost lăsaţi pe dinafara consiliului, schimbă majorităţile din legislativul judeţean

În acest moment, pentru ca o şedinţă să poată avea loc este nevoie de minim 17 consilieri, şi nu de 18 aşa cum ar fi fost în cazul unui consiliul cu 35 de membri. Situaţia este asemănătoare şi pentru hotărârile care se vor lua în perioada imediat următoare şi la care este nevoie de o majoritate! La fel, va fi nevoie de cel puţin 17 voturi, şi nu 18 aşa cum ar fi fost necesar în cazul în care cei doi nu ar fi fost suspendaţi. În aceste condiţii, PSD, care are 16 voturi (l-am inclus aici şi pe cel al preşedintelui Nicolae Bacalbaşa), ar mai avea nevoie de un singur vot pentru a trece o hotărâre, în cazul în care nu s-ar înţelege cu liberalii în anumite probleme. Hotărârile care se iau cu majoritatea consilierilor în funcţie sunt cele privind bugetul judeţului, contractarea de împrumuturi, precum şi cele prin care se stabilesc impozite şi taxe locale, participarea la programe de dezvoltare judeţeană, regională sau de cooperare transfrontalieră, organizarea şi dezvoltarea urbanistică a localităţilor şi amenajarea teritoriului, asocierea sau cooperarea cu alte autorităţi publice, cu persoane juridice române sau străine. Votul majorităţii este valabil şi în cazul alegerii celor doi vicepreşedinţi şi nu este exclus ca suspendarea celor doi consilieri ai APP să aibă legătură şi cu acest lucru!

Majoritatea de 2/3 - mai mică cu doi consilieri!

Hotărârile privind patrimoniul se adoptă cu votul a cel puţin două treimi din numărul consilierilor în funcţie. Şi pentru acest tip de hotărâre, majoritatea a fost modificată! Practic, în condiţiile lipsei unui număr de doi consilieri, este suficient votul a 22 de aleşi pentru adoptarea hotărârilor privind patrimoniul, şi nu de 24 de voturi câte ar fi trebuit în cazul în care consiliul era complet. Situaţia poate reveni la normal dacă judecătorii contenciosului administrativ obligă plenul CJ să valideze mandatele celor doi consilieri. Dacă nu, este posibil ca atât UNPR, cât şi PD-L să fie nevoite să renunţe la cei doi consilieri şi să trimită supleanţi.

Citit 1234 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Iunie 2012 17:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.