Noul primar vrea vechea primărie! Palatul Lambrinidi, o soluţie gratuită şi elegantă

Noul primar vrea vechea primărie! Palatul Lambrinidi, o soluţie gratuită şi elegantă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

 • Marius Stan a aflat cum a pierdut fosta municipalitate Palatul Lambrinidi şi vrea să îşi recâştige sediul din perioada postbelică * O decizie cel puţin bizară a unui judecător contestabil şi non-combatul fostei administraţii au făcut ca gălăţenii să piardă un imobil de 6 milioane de euro

Noua conducere a Primăriei redeschide dosarul Palatului Lambrinidi, clădirea de pe strada Domnească nr. 51 aparţinând SNCFR, pentru care municipalitatea are un titlu de proprietate, dar pe care a pierdut-o în 2007, în urma unui proces cu final cel puţin neaşteptat. Dacă această acţiune va reuşi, atunci sloganul "Noua Primărie" din campania lui Marius Stan ar putea fi înlocuit cu "Vechea Primărie", pentru că aici a funcţionat municipalitatea din 1941 până în 1968.
"Viaţa liberă" vă prezintă astăzi istoria zbuciumată a superbului imobil de pe strada Domnească, estimat la o valoare de aproximativ 6 milioane de euro.
"E valabil titlul de proprietate din 1907?"
"Primăria Municipiului Galaţi a promovat o acţiune prin care solicită ca instanţa să decidă dacă titlul de proprietate asupra imobilului din strada Domnească nr. 51, pe care municipalitatea îl deţine din 1907, este sau nu valabil. Primul termen de judecată a fost stabilit la începutul lunii decembrie 2012", este informarea oficială pe care am primit-o de la biroul de presă al instituţiei.
Ce se ascunde, de fapt, în spatele acestei declaraţii? Practic, este un prim pas în încercarea de recuperare a Palatului Lambrinidi, pierdut absurd în 2007, în urma unei decizii judecătoreşti dubioase. Recunoaşterea valabilităţii titlului de proprietate din 1907 nu ar înseamna automat recuperarea imobilului, astfel că decizia Primăriei pare a fi doar un prim pas şi, în acelaşi timp, un tertip menit să blocheze o eventuală vânzare din partea SNCFR, care ar complica mai mult situaţia. Contactat telefonic, directorul CFR Infrastructură, Laurenţiu Seceleanu, a negat că instituţia pe care o conduce ar intenţiona să vândă imobilul. "Nu avem în plan aşa ceva", a comentat directorul Seceleanu.
Cum a pierdut Primăria o minunăţie de clădire
În condiţiile în care actuala municipalitate plăteşte chirie de 10.000 de euro pe lună pe un sediu din care riscă să fie evacuată peste noapte, Palatul Lambrinidi ar fi fost o soluţie pe cât de ieftină, pe atât de elegantă. Lucru pe care fosta conducere a instituţiei l-a remarcat în 2006, când a demarat procedura de recuperare a clădirii. Pentru că avea acte beton (contract de vânzare-cumpărare din 1907 şi act de dare în administrare către Direcţia Regională CFR Galaţi din 1968), Primăria a câştigat cu lejeritate la primele două instanţe, Tribunalul şi Curtea de Apel Galaţi. Lovitura de teatru avea să vină, însă, de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), care, în 2007, adică în anul în care se făceau o sută de ani de când Primăria Galaţi cumpărase sediul, a făcut un cadou CFR-ului din banii publici ai gălăţenilor, invocând, printre altele, faptul că "bunul a devenit proprietate socialistă de stat".
Interesant este că preşedinte al completului de judecată a fost Florin Costiniu, personaj care avea să devină celebru în 2010, după ce a fost arestat în scandalul de corupţie în care a fost implicat senatorul Cătălin Voicu. Grav este, însă, faptul că la procesul pierdut la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Primăria şi, implicit, cei aproape 300.000 de gălăţeni, nu au fost reprezentanţi de nimeni. Şefa compartimentului juridic era, la acea vreme, Doina Udrescu.
Povestea clădirii monument istoric
Imobilul în litigiu este situat chiar în buricul târgului, pe strada  Domnească nr. 51, la doar 100 de metri de clădirea în care Primăria stă acum cu chirie. Potrivit documentelor existente la Arhivele Statului, clădirea a aparţinut, până în 1890, industriaşului Epaminonda Lambrinidi. Acesta a fost declarat, în anul amintit, în stare de faliment, iar clădirea a intrat în proprietatea societăţii bancare „Creditul Funciar Urban”, care, mai bine de 17 ani, închiriat-o Curţii de Apel Galaţi. În anul 1907, Palatul Lambrinidi a fost cumpărat de Primăria Galaţi, din fonduri publice, iar actul, înregistrat de tribunalele Ilfov şi Covurlui (sub numerele 1156/9.02.1907, respectiv 367/16.02.1907) se află şi acum, în original, în Arhivele Statului. Preţul tranzacţiei a fost de 140.000 lei aur.
Curtea de Apel a mai funcţionat, plătind chirie Primăriei, în amintitul imobil până în 1930. Între 1930-1940, aici a funcţionat Liceul de Fete "Mihail Kogălniceanu", instituţie care a părăsit clădirea în 1940, din cauza avariilor produse de cutremur. Imobilul a intrat într-un amplu proces de consolidare, iar în 1941 a devenit sediul Primăriei şi Sfatului Popular Orăşenesc Galaţi. În 1968, instituţiile se mută în fostul Grand Hotel (care fusese naţionalizat), Palatul Lambrinidi fiind predat Direcţiei Regionale CFR Galaţi, printr-un ordin (nr. 95/7 mai 1968), semnat de celebrul activist comunist Constantin Dăscălescu.
Marius ŢucaCostel Crângan      

 

Citit 5298 ori Ultima modificare Joi, 30 August 2012 16:27

19 comentarii

 • postat de PRIMARELU* DIN GALATI
  Marți, 04 Septembrie 2012 18:18
  PT.CUZA, CASA DE CULTURA E A U.G.S.R.ULUI,DECI ESTE IN PATRIMONIUL SINDICATELOR, ASTA INSEAMNA PISTA MOARTA. DLE. STAN INCERCATI CU PALATUL LAMBRINIDI,ESTE CEA MAI BUNA SOLUTIE DACA REUSITI. DNA. UDRESCU A FOST IN SPATELE TUTUROR AFACERILOR DIN PRIMARIE, INCEPIND CU 1993, AFACERI PAGUBOASE, BINEINTELES. NU AR FI RAU SA SE VERIFICE TOATE ACTELE IN CARE A FOST CONSULTANT SAU CELE IN CARE A APARUT LEGAL. S-AR AFLA MULTE. IN REST JURISTII DIN PRIMARIE,TOTI CARE AU TRECUT PE ACOLO,CU EXCEPTIA A UNUIA SAU DOI AU LUAT BANII DEGEABA. NU AR FI RAU DACA, ASA CUM S-A INTIMPLAT CU PRESEDINTELE MITERAND IN FRANTA DL. STAN AR FACE O ANALIZA,SA VADA PE CITI I-A PLATIT MOS NICOLAE DEGEABA SI SA RETURNEZE MOSUL SALARIILE PLATITE ANI DE ZILE DEGEABA CELOR CARE NU FACEAU NIMIC DECIT PRIMEAU BANII PE CARD. DLE. STAN ASA ATI DOVEDI CA NU SEMANATI CU MOSUL NICOLAE,DUPA MINE CEA MAI NEAGEA PERIOADA DIN ISTORIA GALATIULUI CIT A FOST PRIMAR . SAU LA RETROCEDARI SA-I IA PE CEI CARE AU FOST SAU MAI SUNT SA VADA CITE TERENURI S-AU RETROCEDAT CU OBLIGATIA DE A LE VINDE CELOR CARE TREBUIAU SA LE APROBE RETROCEDAREA,CUM SE FACEAU CONTRACTE DE PROMISIUNI DE VINZARE INAINTE DE A SE DA HOTARITILE DE RETROCEDARE-VEZI BUDESCU,GURZU,PALADE VIORICA SI ALTII. SE POT VERIFICA USOR PROMISIUNILE DE VINZARE LA NOTARI PE NUMELE CELOR DIN PRIMARIE SAU A RUDELOR LOR. AR FI O DOVADA CA JUSTITIA FUNCTIONEAZA SI D.N.A. UL FACE TREABA NU NUMAI LA COMANDA.
  0
  0
  Raportează
 • postat de CUZA
  Duminică, 02 Septembrie 2012 22:51
  Buna seara,
  Domnule MARIUS STAN, de ce nu va ganditi sa modernizati CASA de CULTURA a SINDICATELOR si sa amplasati acolo NOUA PRIMARIE. Aveti TRIBUNALUL GALATI vis a vis, ADMINISTRATIA FINANCIARA la 2 pasi, INSPECTORATUL DE PROTECTIE A MUNCII in apropiere, sediile B.C.R, B.T., B.R.D., I.N.G., plus Hotelul SOFIN in vecinatate. De altfel, e mult mai facil de ajuns la PAPADIE din orice colt al GALATIULUI. In momentul de fata CASA de CULTURA e doar un fost simbol comunist, care inchiriaza spatii comerciale, iar parcarea e folosita de 10 taximetristi si mai organizeaza din cand in cand cate un concert. Galatenii merita o astfel de PRIMARIE!!! UN CETATEAN ONEST!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de flo
  Vineri, 31 August 2012 22:55
  Este un ,,galatean sadea" mai jos, care a punctat bine ceva! Eu sunt curios, si poate afla cei de la viata libera, daca nu sunt subscrisi politic, cum a fost obtinut terenul de la iesire din Galati spre Tecuci, care de altfel era un loc viran!
  Sa nu mai spunem de spatiile comerciale construite in intersectii si care blocheaza grav traficul la IREG!
  0
  0
  Raportează
 • postat de DANIEL
  Vineri, 31 August 2012 22:45
  DOMNULE PRIMAR INCERCATI SA ADUCET SI VASUL LIBERTATEA ACASA LA EL DACA PUTETI.VA FELICIT CA DORITI SA FACETI CEVA PENTRU GALATI.
  0
  0
  Raportează
 • postat de DANIEL
  Vineri, 31 August 2012 22:43
  DOMNULE PRIMAR INCERCATI SA ADUCET SI VASUL LIBERTATEA ACASA LA EL DACA PUTETI.VA FELICIT CA DORITI SA FACETI CEVA PENTRU GALATI.
  0
  0
  Raportează
 • postat de DANIEL
  Vineri, 31 August 2012 22:41
  DOMNULE PRIMAR INCERCATI SA ADUCET SI VASUL LIBERTATEA ACASA LA EL DACA PUTETI.VA FELICIT CA DORITI SA FACETI CEVA PENTRU GALATI.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Bine Stan, bine lucrat. Să mergem spre bine !!!
  Vineri, 31 August 2012 20:17
  Bine Stan, bine lucrat. Panaramele alea dinainte zise Nicolae și Durbacă sunt bătuți în cap de Dumnezeu, aduși pe Dunăre și abandonați de părinții lor pe capul nostru, un fel de întreținuți pe banii gălățenilor. Nu au făcut nimic, și mai rău, au distrus, singurele lor realizări rămase fiind garajele și construcțiile neterminate în 20 de ani.
  0
  0
  Raportează
 • postat de @farfuridi
  Vineri, 31 August 2012 17:12
  doina udrescu este conferentiar universitar doctor la Facultatea de Stiinte Economice din cadrul Universitatii Dunarea de Jos din Galati si preda cursurile dreptul afacerilor, drept comercial si elemente de legislatie comunitara. Am foarte multe dosare. Eu ma ocup de dosarele cu incompatibilitati si de cele foarte complexe, cum ar fi cele cu Cartierul Siret, Regionala CFR, SC Siemens”, ne-a declarat avocata.

  Contracte pierdute în serie

  Si ca juristi, si ca avocati, Doina Udrescu si Sorin Angheluta s-au remarcat prin acelasi lucru: procese pierdute pe banda rulanta. Astfel, Primaria Galati a pierdut în ultimii ani toate procesele importante si odata cu acestea si cladiri de patrimoniu. Este vorba despre Palatul „Simion Gheorghiu”, sediul Regionalei CFR, Casa Casatoriilor, Liceul „Alexandru Ioan Cuza”, Maternitatea „Buna Vestire” si chiar propriul sediu de pe strada Domneasca numarul 38.
  De asemenea, au fost pierdute toate procesele de litigiu cu Curtea de Conturi si cu angajatii (pe sporuri) si nu au câstigat niciun proces cu cei care au construit fara autorizatie.
  0
  0
  Raportează
 • Vineri, 31 August 2012 16:20
  PT. AGAMEMNON DANDANACHE SI FARFURIDI> nu ma reciclez politic :)) eu sunt unul dintre cei care te lauda unde meriti si te ocaraste unde gresesti! este normal ca sa-i urez succes in treaba asta, s-au sa sprijin anumite proiecte si este normal ca sa-l `amendez` pe stan primarul cand gresste ....

  http://www.stefanbadita.wordpress.com intra aici si vezi!
  0
  0
  Raportează
 • Vineri, 31 August 2012 16:19
  PT. AGAMEMNON DANDANACHE SI FARFURIDI> nu ma reciclez politic :)) eu sunt unul dintre cei care te lauda unde meriti si te ocaraste unde gresesti! este normal ca sa-i urez succes in treaba asta, s-au sa sprijin anumite proiecte si este normal ca sa-l `amendez` pe stan primarul cand gresste ....

  http://www.stefanbadita.wordpress.com intra aici si vezi!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Tudor
  Vineri, 31 August 2012 14:08
  @farfuridi pai tu ce crezi? Le-a pierdut ca asa a fost sa fie, sau intentionat?
  0
  0
  Raportează
 • postat de farfuridi
  Vineri, 31 August 2012 11:22
  M-am interesat : madam doina udrescu (cu litere mici) nu mai lucreaza in primarie, profeseaza ca avocat. Cat a lucrat in primarie era sustinuta de bosorogul de nici o lae , a pierdut multe procese,cand ceilalti juristi din primarie semnalau nereguli erau repede altoiti de tatuka in izmene. O sa lipesc in comentariul meu un fragment dintr-un articol gasit pe internet care mi-a placut la adresa madamei doina udrescu (cu litere mici) :"Dacă aveţi de plătit o poliţă cuiva sau doar vreţi să vă bateţi joc de cineva, soluţia este să i-o recomandaţi pe doamna Doina Udrescu ca fiind un mare avocat, de excepţie, la care să apeleze cu încredere, în cazul în care va avea nevoie vreodată de un apărător." Super !
  0
  0
  Raportează
 • postat de Farfuridi
  Vineri, 31 August 2012 11:10
  De aceeasi parere cu Agamenom Dandanache . Din articol legat de vechea primarie si noua primarie ,chiar m-as bucura mai mult sa recupereze Palatul Lambrinidi ,pierdut in urma unui proces in care primaria condusa de incapabilul nici o lae cu ai sai juristi si avocati platiti DEGEABA nu au fost in stare sa recupereze un imobil care le-a apartinut . Au destule acte doveditoare , chiar exista si o declaratie a unui oficial SNCFR in care se arata ca acel imobil nu le apartine. Cred ca si un student la drept ar fi putut castiga acel proces. Sunt curios daca madam doina udrescu (cu litere mici) mai lucreaza in administratia locala (adica ,daca este inca platita de contribuabilii pe care nu i-a slujit eficient). Dati-o afara !
  0
  0
  Raportează
 • postat de galatean sadea
  Vineri, 31 August 2012 11:01
  Cea mai buna metoda de preluare a sediului Primariei: un Ordin semnat de Guvern, de Ministerul Administratiei si Internelor, odata ce exista ACT DE PROPRIETATE INDUBITABIL.Eventual, cei care au tergiversat restituirea imobilului, sa plateasca despagubiri.Pai, or se respecta cu adevarat dreptul la proprietate in tara asta, or ne facem ca respectam legile....

  Si daca vine conu Durbaca si spune ca imobilul este al lui?Pai, prosti, corupti si nesimtiti, sunt cu duiumul in orasul asta.

  Mai mult decat atat, daca ar fi justitie asa cum scrie la carte, proprietatile lui Durbaca ar trebui sa treaca in proprietatea municipalitatii, ca doar sunt luate de la galateni cu japca, prin hotie.Si le-a pus pe numele cacatilor lui.Inclusiv locul de veci de la intrarea in Eternitatea.Se credea GHITA VASILIU, nenorocitul asta care a nenorocit Galatiul!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Aurel
  Vineri, 31 August 2012 09:08
  NU PUTEM DECAT SA-I URAM SUCCES PRIMARULUI ALES...!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Sano
  Vineri, 31 August 2012 08:31
  Intentia este laudabila, insa daca titlul de proprietate se constata a fi valabil, urmeaza un lung sir de procese pana la o decizie definitiva, irevocabila si executorie. Procese care pot dura ani de zile, avand in vedere termenele ce se acorda de catre instantele din Romania. Apoi urmeaza o intreaga procedura de configurare si modernizare a noului sediu, functie de necesitatile functionale ale Primariei, ce se traduce printr-o alocare de resurse financiare din bugetul municipiului.
  Insa chiar si asa, ideea mutarii Primariei este de actualitate, avand in vedere plata chiriei pentru actualul sediu.
  0
  0
  Raportează
 • postat de agamenom dandanache
  Vineri, 31 August 2012 08:26
  domn,badita stefan vad ca ,,te reciclezi,, politic repede.felicitari.
  0
  0
  Raportează
 • postat de stefan badita
  Vineri, 31 August 2012 08:00
  O idee buna, daca reusestie Stan, felicitari!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Orasul de la Dunare
  Vineri, 31 August 2012 00:41
  IN SFARSIT O IDEE FOARTE BUNA! Asta chiar ar fi cea mai buna solutie.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.