Proiect la Primărie: Un parc „de doi lei” modernizat cu 360.000 euro!
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Proiect la Primărie: Un parc „de doi lei” modernizat cu 360.000 euro!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
 • Mai arid decât Sahara, parcul „Viva” din Mazepa ar urma să devină o minune urbană a petrecerii timpului liber * După un război al licitaţiilor, lucrările au fost adjudecate de o firmă din Bucureşti, Mondo Holding Concept SRL * Totul este sublim pe hârtie, dar mai avem de aşteptat şi de verificat

Cine nu cunoaşte Parcul Viva din Mazepa? Un spaţiu ce pare mai arid decât Sahara, doar cu nişte copăcei piperniciţi pe ici, pe colea, cu alei turnate parcă direct din balastieră şi câteva legănuţe jerpelite… Ei bine, de la un parc „de doi lei”, gălăţenii ar putea avea şansa de a avea, într-un viitor încă destul de incert, un parc de 1.647.793 lei (adică peste 360.000 euro)! Minunea asta urbană ar trebui să vină după ce, la mijlocul lunii septembrie, Primăria municipiului Galaţi a atribuit lucrările de proiectare şi executare a Parcului (Viva) Mazepa societăţii bucureştene Mondo Holding Concept S.R.L. Dacă ar fi să ne luăm după ce scrie în proiect, gălăţenii ar putea să aibă în şase luni (dintre care două luni de proiectare şi patru luni executare) un parc modern. Ca de obicei, însă, teoria ca teoria, practica ne omoară!
Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei, Mihai Costache, lucrările vor începe abia după ce se vor finaliza lucrările de modernizare la Grădina Publică! Ca să nu fie închise două parcuri în acelaşi timp, ni s-a explicat. Problema e că la Grădina Publică e o poveste lungă şi încâlcită, cu un proiect sublim, dar fără fântână arteziană. Abia acum s-a deschis o licitaţie şi pentru fântână, aşa că mai avem de aşteptat până la finalizarea lucrărilor. Prin urmare, vom avea şi mai mult de aşteptat până la începerea lucrărilor la parcul din Mazepa. Dar asta nu e tot. După ce „s-a ars” cu neregulile depistate în proiectele precedente, Primăria „suflă şi-n iaurtul” proiectului Mazepa. „Trebuie să vedem mai întâi proiectul (demarat în timpul fostului primar, Dumitru Nicolae - n.r.). Vrem să-l supunem dezbaterii. Nu mai vrem să repetăm aceleaşi greşeli ca în trecut”, a explicat Mihai Costache.

Eligibilitate cu răspundere limitată

Soarta parcului din Mazepa a fost încă din faza licitaţiei una destul de încâlcită. Potrivit datelor publicate pe SEAP, pentru atribuirea proiectului s-au înscris patru firme. Acestea sunt Garden Grup Center, Mondo Holding Concept, ale căror oferte au fost considerate admisibile, Euro - P.E.C S.A., care nu s-a mai prezentat în ziua licitaţiei şi Pallegrini S.R.L., a cărei ofertă a fost respinsă.
Atribuirea proiectului s-ar fi putut face mult mai devreme dacă firma Pallegrini nu ar fi contestat decizia Primăriei de a considera oferta sa inacceptabilă. Firma motivează în contestaţia înregistrată în data de 10.07.2012, la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, că oferta sa respectă criteriul de atribuire şi anume că preţul oferit de ei este cel mai mic. Mondo Holding Concept a oferit un preţ de 1.647.793,47de lei, iar Pallegrini un preţ de 1.616.708 de lei. Cu toate acestea, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a respins, în 24.07.2012, contestaţia. Ironia sorţii este că Pallegrini a fost considerată acceptabilă pentru lucrările de modernizare a Grădinii Publice şi a Parcului Rizer! Ce să-i faci, alte vremuri, alt parc, altă distracţie…
Un fapt destul de bizar este şi acela că societatea câştigătoare are ca principal domeniu de activitate, conform clasificării CAEN, „comerţ cu amănuntul”. Mai mult, Mondo Holding Concept nu a prins numai contractul de la Galaţi, ci mai are de amenajat şi alte parcuri din ţară. De exemplu, firma a participat în 2011 la licitaţia pentru crearea unui skate-parc în Cluj, iar în mai a promis şi primăriei din Bistriţa că va moderniza un parc din localitate în schimbul sumei de 486.819 lei.

Pe hârtie stăm bine

Cel puţin pe hârtie, viitorul Parc Mazepa, aşa cum a fost prezentat de Mondo Holding Concept, arată... “ca în reviste”. Parcul ar urma să conţină zone amenjate pentru câini, sport, skate, promenadă şi odihnă, dar şi o zonă destinată copiilor. Cei care sunt împătimiţi de mişcare vor avea la dispoziţie aparate de fitness în aer liber şi un teren de sport. În acest parc nu vor fi lăsaţi la o parte nici iubitorii de sporturi extreme, cu rampe de tot felul şi trasee speciale pentru ei. Nu în ultimul rând, totul va fi înconjurat de multă verdeaţă - gazon, arbuşti, plante agăţătoare. Şi nu va lipsi nici fântâna arteziană.
La aşa proiect, mai că îţi vine să crezi că totul e prea frumos... ca să devină adevărat. Să sperăm, totuşi, că proiectul nu va fi luat în joacă, iar banul public va fi cheltuit cu folos. Nu de alta, dar gălăţenii s-au cam săturat de “bâlciul” din administraţia publică, vor parcuri frumoase şi în realitate, nu numai pe hârtie!

Citit 5641 ori Ultima modificare Joi, 04 Octombrie 2012 21:54

14 comentarii

 • postat de Contestație înregistrată la Registrul Comertului ????!!!!????
  Joi, 04 Octombrie 2012 21:11
  Cum dracu' sa înregistreze contestația la Registrul Comertului ????!!!!! Sunteți bolnavi.....
  0
  0
  Raportează
 • postat de antic si de demult
  Joi, 04 Octombrie 2012 14:39
  Are dreptate d-nul care si-a exprimat opinia vis-a-vis de cladirile antice. Cand intri in orasul Galati, pe la Catusa, te ia spaima cand observi blocurile turn gata, gata sa o ia la vale spre balta. La cel mai mic cutremur sa nu va mirati cand o sa constatati atata tragedie. Si toate blocurile din oras de aceeasi varsta cu a turnurilor mentionate mai sus ar tb demolate si facute altele in care sa-ti fie mai mare dragul sa locuiesti in ele.
  0
  0
  Raportează
 • postat de parcul de la Dunare
  Joi, 04 Octombrie 2012 14:34
  Dar Oraselul copiilor din Tiglina I, cand va fi modernizat?! Copiii de azi sunt adolescentii de maine, adica pana se pun bazele unor noi parcuri copiii nostri nu mai au varsta potrivita pt joaca. Urgentati domnilor inceperea si finalizarea lucrarilor. Copiii sunt nerabdatori!! In parcul de la Dunare sa se faca alei, sa se aduca copaci care sa faca umbra, sa se planteze multa verdeata si sa dispara toate masinariile de pe spatiul liber care e terenul copiilor pe care il folosesc cum considera ei (role, biciclete, fotbal...). Sa fie apoi intretinut ca ne roade mizeria si ganganiile. Si nu uitati stimabili concetateni sa mai si pastrati ceea ce se pune cu sudoare.
  0
  0
  Raportează
 • postat de johnescu
  Joi, 04 Octombrie 2012 14:29
  Ar trebui ca primaria sa se implice in schimbarea totala la fata a orasului...
  Ce ma irita teribil pe mine e superficialitatea cu care sunt tratate cladirile vechi si foarte vechi, ignorarea istoriei..
  exemplu: http://www.cauta-imobiliare.ro/detaliu/vc105759.htm
  Cladiri de peste 150 de ani, scoase la mezat ca o martoaga batrana..."Cladirile nu sunt monumente istorice sau arhitecturale deci se pot demola. "
  Rusine!
  p.s. in afara de observatii si pareri personale, niste anchete serioase, cu dovezi si tot ce trebuie, care sa duca la condamnari, cand faceti? e greu, orasul pute, totul e trist...asta vede si simte toata lumea. Voi aveti si ceva putere pe mana...la treaba!
  0
  0
  Raportează
 • postat de parc
  Joi, 04 Octombrie 2012 14:23
  Atunci sa i se zica Parcul de la Dunare.
  0
  0
  Raportează
 • postat de io
  Joi, 04 Octombrie 2012 12:26
  TRAIASCA PARTUDUL COMUNIST ROMAN in frunte cu Victor Ponta si Crin Antonescu ........ TRAIASCA BOLSEVISMUL .....TRAIASCA PSD ...... TRAIASCA PNL ........... TRAIASCA USL ........ si PDL ............ si resturile ...
  0
  0
  Raportează
 • postat de Nu mai taxați intrarea în Parcul Botanic, ce arată a pușcărie naturală. Se poate taxa intrarea în clădirea Complexului Muzeistic, dar parcul trebuie lăsat liber pentru copiii și pensionari.
  Joi, 04 Octombrie 2012 10:23
  Parcul Botanic de ce nu are regim de parc obișnuit, pentru că așa arată, nu o rezervație a Consiliului Județean al ,,orătăniilor'' adăpostire din Complexul Muzeistic care într-adevăr trebuie să aibă taxă de intrare pentru întreținere. Nu mai restricționați intrarea și traversarea Parcului Botanic pentru a prostiei idee că ,,botanismul'' trebuie taxat.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Nu mai taxați intrarea în Parcul Botanic, ce arată a pușcărie naturală. Se poate taxa intrarea în clădirea Complexului Muzeistic, dar parcul trebuie lăsat liber pentru copiii și pensionari.
  Joi, 04 Octombrie 2012 10:06
  Parcul Botanic de ce nu are regim de parc obișnuit, pentru că așa arată, nu o rezervație a Consiliului Județean al ,,orătăniilor'' adăpostire din Complexul Muzeistic care într-adevăr trebuie să aibă taxă de intrare pentru întreținere. Nu mai restricționați intrarea și traversarea Parcului Botanic pentru a prostiei idee că ,,botanismul'' trebuie taxat.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Eu
  Joi, 04 Octombrie 2012 09:00
  Ca sa spunem lucrurilor pe nume, trebuie sa afirm ca Parcul Viva este o mizerie. Ala nu poate fi numit parc de distractii, eventual o zona in care poate fi testata rezistenta organismului la temperaturi sahariene.
  Ce parinte isi aduce copilul sa se joace intr-un asemenea parc, intr-o zi de vara, pe 37-38 grade ?
  Modernizarea parcului va dura 6 luni dupa finalizarea investitiilor in Gradina Pubilca ? Adica peste 2 ani si mai bine...E foarte bine...Macar sa vedem ceva facut cu cap in orasul asta. Iar daca parcul va fi o oaza de verdeata, poate nu uitati sa-l si intretineti...macar sa udati spatiile verzi...
  0
  0
  Raportează
 • postat de vivi
  Joi, 04 Octombrie 2012 08:46
  1. N. Onofrei esti matale sigura ca Pallegrini a depus contestatia la... Registrul Comertului??? Ori scrii dupa ureche, ca de obicei?
  2. Explica, te rog, cum a fost Pallegrini avantajata de CNSC pana acum si cum s-au sucit cei de la CNSC acum (citez "Ce să-i faci, alte vremuri, alt parc, altă distracţie…". Pentru distractie voi trimite un link celor de la CNSC :))
  0
  0
  Raportează
 • postat de bubueruzabubi
  Joi, 04 Octombrie 2012 06:27
  dar poate domnul primar si cei care-l consiliaza merg seara pe strada Brailei , portiunea de strada cuprinsa intre magazinul CLIP si zona magazinului ridicat la fostul servis vechi sa vada cati adulti si copii isi petrec timpul liber pe trotuar, aproape de strada, cu circulatie infernala si poluare mare jucandu-se, de copii e vorba, pe scarile bancilor a firmelor din zona si cata galagie fac copiii topaind pe rampele metalice . Ar trebui sa se gandeasca cineva si la un parc de joaca pentru copii in zona Micro 18 si 19. De magazime este loc berechet in orice colt al Galatiului numai de parc de joaca nu. Cred ca zona din Micro 19 cea cu garaje din vecinatatea scolilor 17 si 29 ar fi ideal. Ar fi buna si o portiune de parc pentru role, biciclete care sa asigure si necesarul de miscare a copiilor in siguranta.
  0
  0
  Raportează
 • postat de renegatul
  Joi, 04 Octombrie 2012 04:54
  Mai baieti...voi comentati despre cum se numeste sau se VA numi parcul? Pe voi altceva nu VA mai intereseaza? Pun pariu Cu voi Ca daca se vor incepe lucrarile, marea parte din poporul care locuieste in zona, s-ar uita la cei care il vor construi, ca la tv, asteptand cu nerabdare sa fie gata de inaugurare. Problema e Alta... Oare doamna/domnisoara Nicoleta ONOFREI, citind comentariile, nu poate trage UN semnal de alarma la primarie? Si sa-i explice noului primar Ca firma bucuresteana care a castigat licitatia...fiind mai ieftina...inteleg si varianta asta...dar nu ar fi mai bine privind la viitorul apropiat, Ca primarul/primaria sa mizeze si sa sprijine sau sa incurajeze dintre galatenii care au mai lucrat prin strainatate in domeniul constructiilor si care poate si-ar Dori sa inceapa UN business in orasul lor...dand de munca la multi alti galateni totodata, iar banul primariei n-ar pleca din oras, ar ramane aici, noile firme ar progresa si ar reinvesti in scule si utilaje pt constructii, s-ar mai relansa si economia orasului...creindu-se noi locuri de munca iar primaria sa le dea lucrari si credit...si tot asa pt alte domenii de activitate sa apara firme mici care sa Devina mijlocii...si daca tot comentam pe aici de ce nu s-ar creea o pagina speciala pe care sa se poata lasa comentarii si idei pt a ne face orasul mai frumos si bineinteles ieftin...daca Este cineva interesat din primarie sa le dau idei gratis cum poate sa faca ieftin poduri peste dunare pt a se extinde
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ion Cetateanu
  Joi, 04 Octombrie 2012 04:13
  Pentru "X" : ai dreptate numai partial. Adevarat ,cine mama dracului a botezat parcul "VIVA" ,dar nu este greu de ghicit ,este botezat asa din marea dragoste fata de sponsorul PSD ,propietarul si contructorul cladirii respective si a celorlalte blocuri construite in apropiere ,alea de dau branci falezei in Dunare. Zona este cunoscuta sub denumirea "La pastila" ,dupa pastila pentru aterizat elicopterul impuscatului . De ce nu i-au spus IGSIC in fata caruia este parcul ,daca tot sau uitat la firmele din jur ?Poate ar fi mai potrivit " Regimentu 11 Siret" sau pur si simplu "Dunarea" ? O alta problema care se pune ,unde parcheaza autovehicolele cei care vin cu progeniturile sa se joace in parc ,zona este super aglomerata in wekwnd si nu numai ,cu autovehicolele celor care vin la plimbare pe faleze .Ar fi fost foarta utila suprafata de teren pe care este parasitul "VIVA" ,dar cine sa gandeasca in perspectiva, cei care au distrus zona unde actualmente sunt SELGROS si COZAMIN ?
  0
  0
  Raportează
 • postat de x
  Joi, 04 Octombrie 2012 01:20
  Cine draku a botezat acest parc cu numele de Viva?
  Facem ACEEASI greseala ca la cartierele Mazepa?
  Cum scrie CEVA prin apropiere, cum botezam restul cu acel cuvint ...
  Dar daca pe acolo era scris un cuvint ce incepe cu P si are patru litere ... cuvint scris, de regula, pe toate gardurile si zidurile?
  Ii spuneam parcul ... PACII?
  PS1. De peste 15 ani, tinerii au botezat zona La Leagane.
  Mai bine faceti un mic sondaj de propuneri, si veti avea de unde alege.
  PS2. Magazinul Viva e desfiintat.
  Botezam locurile cu "mortaciuni"?
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.