Proiect la Primărie: Un parc „de doi lei” modernizat cu 360.000 euro!
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Proiect la Primărie: Un parc „de doi lei” modernizat cu 360.000 euro!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Mai arid decât Sahara, parcul „Viva” din Mazepa ar urma să devină o minune urbană a petrecerii timpului liber * După un război al licitaţiilor, lucrările au fost adjudecate de o firmă din Bucureşti, Mondo Holding Concept SRL * Totul este sublim pe hârtie, dar mai avem de aşteptat şi de verificat

Cine nu cunoaşte Parcul Viva din Mazepa? Un spaţiu ce pare mai arid decât Sahara, doar cu nişte copăcei piperniciţi pe ici, pe colea, cu alei turnate parcă direct din balastieră şi câteva legănuţe jerpelite… Ei bine, de la un parc „de doi lei”, gălăţenii ar putea avea şansa de a avea, într-un viitor încă destul de incert, un parc de 1.647.793 lei (adică peste 360.000 euro)! Minunea asta urbană ar trebui să vină după ce, la mijlocul lunii septembrie, Primăria municipiului Galaţi a atribuit lucrările de proiectare şi executare a Parcului (Viva) Mazepa societăţii bucureştene Mondo Holding Concept S.R.L. Dacă ar fi să ne luăm după ce scrie în proiect, gălăţenii ar putea să aibă în şase luni (dintre care două luni de proiectare şi patru luni executare) un parc modern. Ca de obicei, însă, teoria ca teoria, practica ne omoară!

Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei, Mihai Costache, lucrările vor începe abia după ce se vor finaliza lucrările de modernizare la Grădina Publică! Ca să nu fie închise două parcuri în acelaşi timp, ni s-a explicat. Problema e că la Grădina Publică e o poveste lungă şi încâlcită, cu un proiect sublim, dar fără fântână arteziană. Abia acum s-a deschis o licitaţie şi pentru fântână, aşa că mai avem de aşteptat până la finalizarea lucrărilor. Prin urmare, vom avea şi mai mult de aşteptat până la începerea lucrărilor la parcul din Mazepa. Dar asta nu e tot. După ce „s-a ars” cu neregulile depistate în proiectele precedente, Primăria „suflă şi-n iaurtul” proiectului Mazepa. „Trebuie să vedem mai întâi proiectul (demarat în timpul fostului primar, Dumitru Nicolae - n.r.). Vrem să-l supunem dezbaterii. Nu mai vrem să repetăm aceleaşi greşeli ca în trecut”, a explicat Mihai Costache.

Eligibilitate cu răspundere limitată

Soarta parcului din Mazepa a fost încă din faza licitaţiei una destul de încâlcită. Potrivit datelor publicate pe SEAP, pentru atribuirea proiectului s-au înscris patru firme. Acestea sunt Garden Grup Center, Mondo Holding Concept, ale căror oferte au fost considerate admisibile, Euro - P.E.C S.A., care nu s-a mai prezentat în ziua licitaţiei şi Pallegrini S.R.L., a cărei ofertă a fost respinsă.

Atribuirea proiectului s-ar fi putut face mult mai devreme dacă firma Pallegrini nu ar fi contestat decizia Primăriei de a considera oferta sa inacceptabilă. Firma motivează în contestaţia înregistrată în data de 10.07.2012, la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, că oferta sa respectă criteriul de atribuire şi anume că preţul oferit de ei este cel mai mic. Mondo Holding Concept a oferit un preţ de 1.647.793,47de lei, iar Pallegrini un preţ de 1.616.708 de lei. Cu toate acestea, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a respins, în 24.07.2012, contestaţia. Ironia sorţii este că Pallegrini a fost considerată acceptabilă pentru lucrările de modernizare a Grădinii Publice şi a Parcului Rizer! Ce să-i faci, alte vremuri, alt parc, altă distracţie…

Un fapt destul de bizar este şi acela că societatea câştigătoare are ca principal domeniu de activitate, conform clasificării CAEN, „comerţ cu amănuntul”. Mai mult, Mondo Holding Concept nu a prins numai contractul de la Galaţi, ci mai are de amenajat şi alte parcuri din ţară. De exemplu, firma a participat în 2011 la licitaţia pentru crearea unui skate-parc în Cluj, iar în mai a promis şi primăriei din Bistriţa că va moderniza un parc din localitate în schimbul sumei de 486.819 lei.

Pe hârtie stăm bine

Cel puţin pe hârtie, viitorul Parc Mazepa, aşa cum a fost prezentat de Mondo Holding Concept, arată... “ca în reviste”. Parcul ar urma să conţină zone amenjate pentru câini, sport, skate, promenadă şi odihnă, dar şi o zonă destinată copiilor. Cei care sunt împătimiţi de mişcare vor avea la dispoziţie aparate de fitness în aer liber şi un teren de sport. În acest parc nu vor fi lăsaţi la o parte nici iubitorii de sporturi extreme, cu rampe de tot felul şi trasee speciale pentru ei. Nu în ultimul rând, totul va fi înconjurat de multă verdeaţă - gazon, arbuşti, plante agăţătoare. Şi nu va lipsi nici fântâna arteziană.

La aşa proiect, mai că îţi vine să crezi că totul e prea frumos... ca să devină adevărat. Să sperăm, totuşi, că proiectul nu va fi luat în joacă, iar banul public va fi cheltuit cu folos. Nu de alta, dar gălăţenii s-au cam săturat de “bâlciul” din administraţia publică, vor parcuri frumoase şi în realitate, nu numai pe hârtie!

Citit 5976 ori Ultima modificare Joi, 04 Octombrie 2012 21:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.