Marinela Dobrea, destituită de la Direcţia Copilului!

Marinela Dobrea, destituită de la Direcţia Copilului!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Din acest moment, doamna Dobrea este demisă din funcţia de director general”, a anunţat joi, 26 februarie, preşedintele Consiliului Judeţului, Eugen Chebac, după citirea rezultatului votului secret: 33 voturi pentru şi două împotriva (!) demiterii.

Ordinea de zi a unei şedinţe pline a fost schimbată tocmai ca să cuprindă această decizie, amânată parcă la nesfârşit. Astfel, ieri s-a aprobat, în sfârşit, destituirea din funcţia de director general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a Marinelei Dobrea, după ce Comisia de disciplină, organizată din 10 iulie 2008  la nivelul CJ,  a propus trei sancţiuni disciplinare la cele patru sesizări primite.

Dintre acestea, una a fost clasată; celelalte însă i-au venit de hac directoarei. Preşedintele Chebac a explicat că nu se putea lua o astfel de decizie mai devreme, deşi a dorit acest lucru încă din octombrie anul trecut, deoarece era nevoie de probe.

Oricum, Marinela Dobrea dăduse în judecată Consiliul, iar preşedintele CJ vorbea ieri şi de „represiuni” ale directoarei împotriva personalului Direcţiei… Mai departe, urmează alte anchete.

„Noi nu suntem nici judecători, nici anchetatori. Aştept răspunsul organelor abilitate, fiind vorba de recuperarea unor sume destul de importante”, a precizat Chebac. 

Consilierul PD-L David Craiu a declarat însă că măsura nu s-ar fi luat fără campania de presă.

„Doamna Dobrea mai are doi susţinători în rândul nostru” a spus, chipurile în glumă, preşedintele Chebac, la deschiderea urnei, căci votul demiterii a fost secret. Bănuiala multora era că votaseră împotriva demiterii cei doi consilieri judeţeni ai PD-L, la un moment dat cineva aruncând chiar ideea că avocatul Marinelei Dobrea ar fi unul dintre membrii acestui partid.

Preşedintele Chebac a pus însă cele două voturi pe seama „neatenţiei” unor consilieri. Ar fi fost un paradox ca aceşti doi consilieri PD-L, David Craiu şi Iulian Aramă, care depuseseră sesizări împotriva Direcţiei, la CJ, încă din 2006, în timpul preşedinţiei lui Eugen Durbacă, să se opună acum. Deşi la începutul şedinţei de ieri, consilierul Craiu propusese amânarea votului pentru o şedinţă, special pentru asta, luni.

Craiu cerea, în continuare, anchetarea şi stabilirea pagubelor şi verificarea schemei de personal a Direcţiei. „Toată analiza economico-financiară, de la personal, cheltuieli de personal, cheltuieli personale, este în atenţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Haideţi s-o lăsăm să-şi facă treaba!” – a spus însă Chebac.

Mai circula o supoziţie: votul celor doi necunoscuţi să fi venit indiferent de culoarea politică, sau poate chiar stabilit înainte, din prevedere: cele două voturi împotrivă fac votul cu adevărat secret, altfel, orice consilier risca să fie dat în judecată de fosta directoare, pentru că ar fi fost sigur că a votat demiterea ei, fiind vorba de unanimitate.

Frica de riposta în Justiţie şi complicaţiile cu chichiţe avocăţeşti ale fostei directoare este, se vede, încă puternică la CJ!

Preşedintele Chebac a respectat evident alianţa PSD plus PC, evitând orice aluzie la răspunderea faţă de Direcţie în mandatul preşedintelui CJ Eugen Durbacă. Chebac chiar a precizat ieri că este interesat de viitor, nu de… „trecut”.  

Cum au fost trei sancţiuni aplicabile fostei directoare, din care a fost aplicată cea mai grea - destituirea, i-am cerut amănunte preşedintelui Chebac, care a precizat că, pentru ultima sesizare,  din 27 octombroie 2008, comisia s-a întrunit în opt şedinţe, propunând în unanimitate demiterea.

Care  s-a dat pentru… „incompatibilitate, ea deţinând în acelaşi timp funcţia de director general al Direcţiei şi de cenzor la Fundaţia Danubiana Speranţa – no comment mai departe”, adică dacă au existat şi relaţii  comerciale între cele două entităţi.

„Pentru sesizarea depusă de Comisia Socială a Ministerului Muncii, s-a dispus retrogradarea din funcţia de director şi trecerea în funcţia de inspector principal nr. 1 şi diminuarea, pentru trei luni, a  indemnizaţiei de cinci la sută”, a adăugat preşedintele. Fiind funcţionar public, demiterea din funcţie o scoate pe fosta directoare şi din calitatea de angajat al Direcţiei, a mai precizat Chebac.

Preşedintele CJ a vorbit ieri despre economii făcute deja de conducerea interimară la Direcţie, unde diferenţele între preţurile de achiziţie a scăzut acum de până la şapte ori. Bugetul Direcţiei pe 2009 este deja estimat la maxim 35 de milioane de lei, faţă de 50 în anul trecut!

Urmează un concurs pentru ocuparea postului de director general al Direcţiei, interimatul fiind deţinut de Manon Cristoloveanu, care are misiunea să facă economie.

Citit 1911 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.