Grădinarii, mai importanţi decât pompierii de la ISU: Primăria cumpără o automacara pentru Gospodărire Urbană
Foto: Foto-montaj: Monica Zanet

Grădinarii, mai importanţi decât pompierii de la ISU: Primăria cumpără o automacara pentru Gospodărire Urbană
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pompierii nu au automacara cu scară de salvare * „Spaţii verzi” îşi doreşte o automacara cu aer condiţionat * Aproape 20.000 de gălăţeni vor scăpa cu viaţă tot coborând pe scări * Automacaraua pentru copaci, amortizată în zece vieţi de... maşină


Achiziţia e în derulare - ofertele sunt aşteptate la Primărie până pe 27 decembrie. Când toată lumea e ocupată cu Sărbătorile, aceasta e, în mod curios, singura licitaţie a municipalităţii la care se mai depun şi deschid oferte.

Cum în anunţul de participare nu apare decât „automacara 18 t” şi preţul estimat de 1.048.000 de lei, am insistat la purtătorul de cuvânt al Primăriei, Mihai Costache, să aflăm destinaţia utilajului. După zile de aşteptare, răspunsul ni s-a livrat cu vădită satisfacţie.

Primăria, grijulie până la etajul 10

„Da, e vorba de o automacara cu scară de salvare, nacelă şi furtun de apă sau spumă, ce va fi folosită de pompierii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. În Galaţi sunt peste 300 de blocuri cu 10 etaje şi autospeciala cu scară actuală greu ajunge până la etajul 5”, ne-a informat Mihai Costache.

Tot de la el am aflat că e vorba de cel puţin 17.000 de cetăţeni, locatari la etaje superioare, care ar fi mult mai în siguranţă la un preţ ce nu depăşeşte 65 de lei de persoană vizată. Altfel spus, cât impozitul pe proprietate pe un an pentru fiecare din cele aproximativ 6.200 de apartamente situate de la etajul 6 în sus.

Purtătorul de cuvânt ne-a mai precizat şi că iniţiativa este una comună, a Primăriei şi a ISU Galaţi, măsură de protecţie a cetăţenilor până când Ministerul Administraţiei şi Internelor va găsi fonduri proprii. Practic, municipalitatea va deţine, iar pompierii vor opera autospeciala, pentru binele public. Aşa se întâmplă în multe localităţi din ţară unde s-au accesat fonduri europene, autorităţile locale cumpărând cele necesare pentru siguranţa locuitorilor.

Vis cu spume, căzut de la înălţime

Pus la curent de cei de la Primărie, Eugen Chiriţă, şeful ISU Galaţi, savura deja vestea bună. Autoscara din dotarea curentă, mai veche de 25 de ani, le-a făcut o surpriză neplăcută chiar şi la ultima demonstraţie, cu presa de faţă. „E al treilea an când se încearcă această achiziţie, dar cred că vom avea noroc de data asta. A fost mărită suma şi sperăm să vină şi o ofertă. Nu avem capacitate de intervenţie peste etajul 6, iar ajutorul pe care ni-l dă municipalitatea este binevenit. Din păcate, în regiunea noastră, nu s-au accesat programe europene de finanţare în domeniu, în timp ce alţii, mult mai săraci, cum e Vasluiul, au ajuns la al doilea rând de astfel de achiziţii. Ne bucurăm că municipalitatea înţelege că e direct răspunzătoare de siguranţa populaţiei.”

Bucuria i s-a curmat brusc când i-am atras însă atenţia şefului ISU că în specificaţia tehnică, întocmită de cei de la Gospodărire Urbană, nu scrie nimic de nacelă de salvare, furtun cu apă sau spumă şi alte dotări specifice. Mai mult, braţul complet telescopat are doar 20 în loc de 33 de metri, cât ar fi nevoie pentru un bloc de 10 etaje.

Am căzut de acord că cineva a greşit specificaţia, punând una de automacara obişnuită. Dumnealui, ca specialist, va interveni la cei răspunzători pentru modificări „din mers”, ca să nu întârzie procesul de achiziţie.

Nu-i cu furtun, e pentru furtuni

Purtătorul de cuvânt al Primăriei era în continuare convins că-i automacaraua cu scară după care le arde buza pompierilor de ani de zile. Ceruse şi confirmare suplimentară de la vârful instituţiei edilului-şef, dar i-am dat specificaţia tehnică publicată în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice.

Curând am avut confirmarea bănuielii: „S-a făcut o confuzie, e vorba de o automacara pentru cei de la Gospodărire Urbană. Am avut probleme la furtunile de astă-vară, au fost mulţi copaci căzuţi şi ne-au ajutat cei de la Brăila cu o automacara”, ne-a precizat Mihai Costache. „Da, dar la preţ de un milion de lei, adică un sfert de milion de euro? Nu se poate închiria una?” am întrebat. „Alta e să ai utilajul tău. Când ne trebuie urgent, de unde să închiriem?” a venit promptă contra-întrebarea.

...Poate de la mulţimea de constructori ce dau năvală şi se contestă la fiecare lucrare scoasă la licitaţie de Primărie, nu?

Prea săraci să ne dotăm pompierii?

Am făcut un mic studiu de piaţă şi am aflat că oferta curentă nu trece de 150 de lei pe oră, cu macaragiu, motorină şi TVA incluse. Hai, 200 de lei pe oră! Ca de la naşii mari ai unei municipalităţi înstărite ce vor un contract-cadru anual de servicii cu servire preferenţială. La patru furtuni pe an cu 24 de ore intervenţie continuă ulterioară, rezultă sub 20.000 de lei anual cheltuială de închiriere a macaralei. Astfel, valoarea estimată (şi care, din experienţa licitaţiilor de până acum, va fi apropiată de cea de achiziţie) se va recupera în... 50 de ani.

Or caietul de sarcini precizează că durata medie de funcţionare a utilajului trebuie să fie de cinci ani. Deci zece vieţi-maşină ca să-şi justifice preţul. Başca taxele, asigurările, întreţinerea, reparaţiile, consumabilele şi carburantul!

Şi asta în timp ce vieţile a aproape 20.000 de concetăţeni, în caz de incendiu la etajele superioare, depind de abilitatea lor de a se salva coborând pe scară. Dar nu pe una telescopică, cu nacelă şi perdea de apă, a pompierilor. Ci pe întunecoasa şi plină de fum scară a blocului!

Citit 2736 ori Ultima modificare Duminică, 25 Noiembrie 2012 22:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.