Legi mai dure în urbanism

Legi mai dure în urbanism
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Nu se mai fac „intrări în legalitate” până la anul * De la 1 ianuarie 2012, ori se repară greşeala, ori se demolează clădirile * Beneficiază şi clădirile de patrimoniu! *

Pentru că mulţi proprietari, din neputinţă sau rea-voinţă, au distrus pur şi simplu imobile de patrimoniu, iar alţii au ridicat noi construcţii fără să respecte planurile, ne bucurăm să-i informăm pe cititori cum stă situaţia prin prisma ultimelor modificări legislative.

„Legea 350, a urbanismului, s-a modificat, printr-o ordonanţă a Guvernului, emisă în luna februarie”, ne-a răspuns arhitectul-şef al oraşului, Teodora Voicilă (FOTO 2).

Modificarea prevede „un lucru important: planurile urbanistice zonale care erau solicitate acum pentru intrarea în legalitate nu mai pot fi acceptate! Deci pentru intrarea în legalitate a clădirilor care au fost făcute fără autorizaţie sau nu au respectat autorizaţia nu se mai pot face documentaţii de urbanism”.

„Până acum, pentru orice clădire care era făcută aşa cum a vrut beneficiarul, şi nu cum spune autorizaţia sau legea, se întocmeau hârtii, iar situaţia rămânea aşa cum era, doar «se reglementa» în dosărel. Acum nu se mai poate face lucrul acesta!. „Intrarea în legalitate se poate face fie prin demolare, fie prin emiterea unei autorizaţii –  doar dacă investiţia respectivă respectă legea”.

Au fost în ţară şi cazuri, am adăuga, de case construite fără autorizaţie în albii seci, dar inundabile, de râu, iar „intrarea în legalitate” n-a însemnat strămutarea construcţiei pe deal ci… amendarea şi emiterea unei autorizaţii legale!

Vechiul HCL nu se băga şi peste proprietari

Până la 1 ianuarie 2012, când legislaţia intră în vigoare, nu se vor mai face intrări în legalitate, a completat viceprimarul Nicuşor Ciumacenco, preşedinte al comisiei de urbanism a Consiliului Local. 

„Noi aveam pe plan local un astfel de HCL (Hotărâre a Consiliului Local, n.red.), dar care funcţiona strict pe domeniul public sau privat al municipalităţii. Este vorba despre HCL 448 care, după 31 decembrie 2009, nu mai putea să realizeze intrarea în legalitate decât dacă avea omul un certificat de urbanism valabil la 31 decembrie 2009. Dar Ordonanţa de Guvern 1 din februarie 2011 este mult mai radicală şi spune: chiar dacă [construcţia] este pe terenul privat al unui cetăţean, intrarea în legalitate nu mai este posibilă”. 

Viceprimarul vorbeşte chiar de o continuitate a unor astfel de măsuri: „Cred că în viitorii ani este nevoie de măsuri ferme, de măsuri poate uneori dure, dar care trebuie luate tocmai pentru a încerca să reparăm ceea ce s-a greşit foarte mulţi ani în Galaţi!”

Citit 1816 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.