Dezbatere VL: Poliţiştii locali - pe stradă după hoţi, nu în control la firme!

Dezbatere VL: Poliţiştii locali - pe stradă după hoţi, nu în control la firme!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Mediul de afaceri, „sufocat” de avalanşa de controale * „Asta este legea, asta trebuie să facem!” – explică Poliţia Locală


Menită să facă din Poliţia Locală unul dintre pilonii comunităţii în ceea ce priveşte „apărarea drepturilor şi libertăţilor persoanei, a proprietăţii private şi publice”, Legea 155/2010 şi-a arătat, inclusiv la Galaţi, limitele. Realitatea a dovedit că această lege generează mai degrabă un statut incert atât în ceea ce priveşte statutul în societate al poliţiştilor locali, cât şi în ceea ce priveşte rolul şi strategia unei astfel de instituţii în raport cu cetăţenii şi celelalte instituţii care, într-un domeniu sau altul, veghează la respectarea legilor în vigoare.

Mai multe controale

Dacă pe partea de siguranţă şi ordine publică înfiinţarea Poliţiei Locale a părut, în anumite limite, drept un pas firesc pe linia perfecţionării activităţilor desfăşurate înainte de Poliţia Comunitară şi, respectiv, Corpul Gardienilor Publici, nu acelaşi lucru s-a întâmplat cu extinderea atribuţiilor noii instituţii în domenii precum comerţul, disciplina în construcţii, protecţia mediului etc. Şi înainte, şi după adoptarea Legii 155/2010, cele mai puternice semnale în acest sens au venit din partea mediului economic, patronatele avertizând asupra riscurilor pe care le generează suprapunerea atribuţiilor Poliţiei Locale cu cele ale altor instituţii de control. „În loc să scăpăm de birocraţie, de controale, mai rău le înmulţim şi le suprapunem. Dacă avem Gardă de Mediu, Gardă Financiară, Poliţie economică – oameni specializaţi, de ce să mai punem şi alţi oameni să se ocupe de asta? Mediul de afaceri este „sufocat” de controale!”, a declarat Marian Filomon, preşedintele Patronatului IMM-urilor Galaţi. La rândul său, în calitate de reprezentat al Camerei de Comerţ şi Industrie Alimentară, Marius Brânză a declarat: „Poliţia Locală ar trebui să se axeze mai puţin pe mediul economic şi mai mult pe ordine publică şi aici să colaboreze mai mult cu Poliţia Naţională. Resursele sunt limitate, acţionând împreună, pe o direcţie clară, pot face mai mult decât dacă acţionează separat”.

Lege strâmbă, dar lege

Pe de altă parte, „legea este lege”, a declarat viceprimarul Radu Cosca, căruia i s-au delegat competenţe pe linia Poliţie Locale chiar în ziua organizării dezbaterii V.L.. „Dacă legea specifică nişte atribuţii, acestea trebuie urmate pentru că altfel vin alte organe de control şi la examinarea activităţii vor spune că nu ţi-ai făcut datoria”, a arătat viceprimarul. Cât priveşte „sufocarea” agenţilor economici, aceasta nu se poate datora Poliţiei Locale, susţine directorul interimar al instituţiei, Ştefan Mărculescu: „Grosul efectivelor noastre este pe ordine publică. În rest, în compartimentul comercial, de exemplu, nu avem decât 14 poliţişti locali. Nu cred că aceştia pot „sufoca” mediul de afaceri.” Asta nu schimbă însă cu nimic percepţia în general negativă a mediului de afaceri faţă de Poliţia Locală. De exemplu, potrivit unui sondaj de opinie al CNIPMMR, 85 la sută dintre întreprinzători consideră că „poliţia locală nu este un sprijin real în slujba cetăţeanului”.


 

Participanţii la dezbatere

La dezbaterea organizată de „Viaţa liberă” a participat din partea Poliţiei Locale directorul interimar Ştefan Mărculescu, din partea municipalităţii fiind prezent viceprimarul Radu Cosca. Instituţiile specializate cu atribuţii de control au fost reprezentate de inspectorul şef comisar Dănuţ Lefter (IPJ Galaţi), prim-comisar Mărioara Gătej (Garda de Mediu), şef Divizie Cătălin Găinaru (Garda Financiară) şi inspectorul şef Ionel Petrea (ITM Galaţi). Mediul de afaceri a fost reprezentat de Marian Filimon, preşedintele Patronatului IMM-urilor şi de Marius Brânză, project manager în cadrul CCIA Galaţi.


 

Amenzi de peste două milioane de lei în 2012

La ora actuală, organigrama Poliţiei Locale Galaţi cuprinde 284 de angajaţi, dintre care 20 sunt personal TESA. Agenţii operativi au constatat, anul trecut, 159 de infracţiuni, dintre care cele mai multe au fost furturi. Pe linie contravenţională, poliţiştii locali de la ordine publică, rutieră, mediu, comerţ şi disciplina în construcţii au aplicat 15.931 de sancţiuni, dintre care doar 4.496 au fost avertismente. Amenzile aplicate se ridică la valoarea totală de 2.336.000 lei.


 

Citit 4312 ori Ultima modificare Luni, 18 Martie 2013 17:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.