Dezbatere VL: Poliţiştii locali - pe stradă după hoţi, nu în control la firme!

Dezbatere VL: Poliţiştii locali - pe stradă după hoţi, nu în control la firme!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Mediul de afaceri, „sufocat” de avalanşa de controale * „Asta este legea, asta trebuie să facem!” – explică Poliţia Locală


Menită să facă din Poliţia Locală unul dintre pilonii comunităţii în ceea ce priveşte „apărarea drepturilor şi libertăţilor persoanei, a proprietăţii private şi publice”, Legea 155/2010 şi-a arătat, inclusiv la Galaţi, limitele. Realitatea a dovedit că această lege generează mai degrabă un statut incert atât în ceea ce priveşte statutul în societate al poliţiştilor locali, cât şi în ceea ce priveşte rolul şi strategia unei astfel de instituţii în raport cu cetăţenii şi celelalte instituţii care, într-un domeniu sau altul, veghează la respectarea legilor în vigoare.

Mai multe controale

Dacă pe partea de siguranţă şi ordine publică înfiinţarea Poliţiei Locale a părut, în anumite limite, drept un pas firesc pe linia perfecţionării activităţilor desfăşurate înainte de Poliţia Comunitară şi, respectiv, Corpul Gardienilor Publici, nu acelaşi lucru s-a întâmplat cu extinderea atribuţiilor noii instituţii în domenii precum comerţul, disciplina în construcţii, protecţia mediului etc. Şi înainte, şi după adoptarea Legii 155/2010, cele mai puternice semnale în acest sens au venit din partea mediului economic, patronatele avertizând asupra riscurilor pe care le generează suprapunerea atribuţiilor Poliţiei Locale cu cele ale altor instituţii de control. „În loc să scăpăm de birocraţie, de controale, mai rău le înmulţim şi le suprapunem. Dacă avem Gardă de Mediu, Gardă Financiară, Poliţie economică – oameni specializaţi, de ce să mai punem şi alţi oameni să se ocupe de asta? Mediul de afaceri este „sufocat” de controale!”, a declarat Marian Filomon, preşedintele Patronatului IMM-urilor Galaţi. La rândul său, în calitate de reprezentat al Camerei de Comerţ şi Industrie Alimentară, Marius Brânză a declarat: „Poliţia Locală ar trebui să se axeze mai puţin pe mediul economic şi mai mult pe ordine publică şi aici să colaboreze mai mult cu Poliţia Naţională. Resursele sunt limitate, acţionând împreună, pe o direcţie clară, pot face mai mult decât dacă acţionează separat”.

Lege strâmbă, dar lege

Pe de altă parte, „legea este lege”, a declarat viceprimarul Radu Cosca, căruia i s-au delegat competenţe pe linia Poliţie Locale chiar în ziua organizării dezbaterii V.L.. „Dacă legea specifică nişte atribuţii, acestea trebuie urmate pentru că altfel vin alte organe de control şi la examinarea activităţii vor spune că nu ţi-ai făcut datoria”, a arătat viceprimarul. Cât priveşte „sufocarea” agenţilor economici, aceasta nu se poate datora Poliţiei Locale, susţine directorul interimar al instituţiei, Ştefan Mărculescu: „Grosul efectivelor noastre este pe ordine publică. În rest, în compartimentul comercial, de exemplu, nu avem decât 14 poliţişti locali. Nu cred că aceştia pot „sufoca” mediul de afaceri.” Asta nu schimbă însă cu nimic percepţia în general negativă a mediului de afaceri faţă de Poliţia Locală. De exemplu, potrivit unui sondaj de opinie al CNIPMMR, 85 la sută dintre întreprinzători consideră că „poliţia locală nu este un sprijin real în slujba cetăţeanului”.


 

Participanţii la dezbatere

La dezbaterea organizată de „Viaţa liberă” a participat din partea Poliţiei Locale directorul interimar Ştefan Mărculescu, din partea municipalităţii fiind prezent viceprimarul Radu Cosca. Instituţiile specializate cu atribuţii de control au fost reprezentate de inspectorul şef comisar Dănuţ Lefter (IPJ Galaţi), prim-comisar Mărioara Gătej (Garda de Mediu), şef Divizie Cătălin Găinaru (Garda Financiară) şi inspectorul şef Ionel Petrea (ITM Galaţi). Mediul de afaceri a fost reprezentat de Marian Filimon, preşedintele Patronatului IMM-urilor şi de Marius Brânză, project manager în cadrul CCIA Galaţi.


 

Amenzi de peste două milioane de lei în 2012

La ora actuală, organigrama Poliţiei Locale Galaţi cuprinde 284 de angajaţi, dintre care 20 sunt personal TESA. Agenţii operativi au constatat, anul trecut, 159 de infracţiuni, dintre care cele mai multe au fost furturi. Pe linie contravenţională, poliţiştii locali de la ordine publică, rutieră, mediu, comerţ şi disciplina în construcţii au aplicat 15.931 de sancţiuni, dintre care doar 4.496 au fost avertismente. Amenzile aplicate se ridică la valoarea totală de 2.336.000 lei.


 

Citit 4102 ori Ultima modificare Luni, 18 Martie 2013 17:34

17 comentarii

 • postat de ionut
  Luni, 25 Martie 2013 12:43
  ma scuzati trebuie sa spun NEGRII ca nu am voie altfe acum de aceea suntem batjocoriti in afara tarii ca negrii fac numai infractiuni pe acolo
  0
  0
  Raportează
 • postat de Fantoma lui Dumitru Nicolae
  Miercuri, 20 Martie 2013 15:27
  Din punctul meu de vedere, unele din competentele legale ale "politistilor" locali nu sunt deloc puse in practica, probabil din cauza ca sunt sub demnitatea agentilor masteranzi ai politiei locale galati.
  Este vorba despre unele din indatoririle fundamentale a unei municipalitati (nu si a "noii municipalitati"), si anume IMPUNEREA SI CONTROLUL PASTRARII CURATENIEI IN ORAS!
  Revin cu subiectul: PUNETI NAIBII PUTUROSII AIA DE AGENTI, CARE MOTAIE PRIN PARCARI SAU BANTUIE CA PROSTII PRIN ORAS, SA PATRULEZE PRIN ORAS, MACAR PE STRAZILE PRINCIPALE, SI SA-I "ARDA" CU MAXIMUL AMENZII PE MARLANII CARE ARUNCA GUNOAIE PE STRADA, LA FEL SI PE COCALARII CARE NU ADUNA RAHATUL DEVERSAT DE JAVRELE PE CARE LE PLIMBA PRIN TOT LOCUL!
  Exista in "noul galati" parcuri si locuri de joaca neamenajate PLINE-PLINE-PLINE DE RAHAT DE CAINE! De asemenea, pe trotuarele orasului "gospodarit" de "noul guraliv" trebuie sa circuli doar cu privirea in jos, daca nu vrei sa duci astfel de mizerii in casa!
  Mai mult, daca tot va arogati atributii de control, dragi politisti locali, controlati naibii panaramele alea de maxi-taxi, supraincarcate si evazioniste! Sau nu va permit sefii de la CL?
  Edili ai "noului galati", GALATIUL ESTE CEL MAI IMPUTIT ORAS DIN TARA! Chiar nu realizati asta? Faceti dracului ceva in sensul asta! Puneti putorile la treaba, pentru a nu ajunge galatenii sa creada ca voi insiva sunteti niste PUTUROSI SI IMPUTITI!
  Multumesc!
  0
  0
  Raportează
 • postat de ionut
  Marți, 19 Martie 2013 19:59
  saraci batrani de ex.in piata centrala sunt urmariti de tigani pana ii ingramadeste si le fura portofelele sau ce pot ,pe acest sector nu mai exista politie locala ca nu au angajati dar pentru agentii economici sunt zi de zi prezenti de parca sunt niste infractori periculosi si acesti agenti sunt plini de bani cu vile si masini straine de ultima generatie nu abia isi castiga painea de pe azi pe maine.Eu cand am anuntat odata o femeie ca o urmaresc au venit tiganii si au spus ca ma taie pe fata.
  0
  0
  Raportează
 • postat de lexus
  Marți, 19 Martie 2013 16:25
  intrati in legalitate fratilor si nu ve.ti avea probleme cu nici o institutie. ACEL domn de la imm se vaita de vre 3 ani peste tot ca una ca alta, sa intre in legalitate si e totul bine. si apropo in toate tarile civilizate se dau amenzi ,de ce romanul are imunitate??????????????
  0
  0
  Raportează
 • postat de Fost militian comunitar
  Marți, 19 Martie 2013 15:59
  Imi este rusine de ce s-a ales de aceasta institutie dat fiind faptul ca am muncit si eu candva pentru aceasta organizatie dar pe atunci cat de cat se facea treaba . Parerea mea este ca Politia Locala ar trebui sa se axeze strict pe Liniste si Ordine Publica si nimic mai mult si sa colaboreze cu Politia Nationala , patrule mixte pe strada etc. Totusi nu pot sa nu ma intreb de ce toata lumea ii acuza doar pe cei de la Politia Locala si nimeni nu se intreaba unde este POLITIA NATIONALA eu unul nu am mai vazut un MILITIAN pe strada de ani de zile oare sa fie din cauza crizei ?!! Sper ca domnul primar sau guvernantii vor reglementa indatoririle politistilor locali incat acestea sa fie in favoarea cetatenilor si nu in detrimentul lor cum se intampla la momentul actual ..va multumesc ...

  Aaaa si inca ceva va-ti saturat de traiul din romania sfatul meu e sa emigrati cat mai departe fara sa va mai uitati inapoi asa cum am facut si eu .
  0
  1
  Raportează
 • postat de Galati
  Marți, 19 Martie 2013 15:42
  O masa rotunda si o mare pierdere de vreme. Cititi legea si nu va mai umflati in pene stimabililor ziaristi. Nu poti, local, sa reorganizezi o institutie publica ce functioneaza dupa legi votate in Parlament. Toata Politia Locala din tara asta functioneaza dupa o lege. Daca nu va convine ceva, initiati o dezbatere publica la nivel national, semnati petitii pentru modificarea legislatiei, interpelati senatorii si deputatii de Galati, pentru ca toate aceste disfunctionalitati sa aiba un ecou mult mai mare, iar cei ce dorm, pardon, voteaza prin Parlament sa i-a din nou legea la rumegat.
  Cel ce mai deunazi calca apa, acum e putin suspendat, se apropie sfarsitul interimatului si odata cu el, probabil si culoarea scaunului ! De aceea cred ca e atat de mare aplecarea la problemele oamenilor, ca de altfel Politia Locala functioneaza bine mersi de prin 2010, iar articole, mese rotunde si alte asemenea intruniri nu prea s-au facut.
  0
  0
  Raportează
 • postat de cir
  Marți, 19 Martie 2013 15:36
  La piata rusilor am vazut alimente necorespunzatoare (neconforme), prezentate in conditii de igiena precara, se vand si tigari de contrabanda. Mierea "de albine" era falsificata. Untul avea alte componente, margarina probabil. Perpetuarea unor asemenea situatii aduce grave prejudicii companiilor romanesti si permite finantarea nestingherite a unor grupari care se ocupa cu contrabanda. Acolo e treaba politiei locale ! Sau legea e dura doar pentru romanii platitori de taxe si ii ignora pe contrabandisti ???
  0
  0
  Raportează
 • postat de gabitza
  Marți, 19 Martie 2013 15:27
  cu dedicatie,, pt de prin galati''--baietel vezi ca la magnus este statie de taxi-uri de cand tu nu erai in viata si poti tu desfiinta statia de taxiuri si in legatura cu fetele si pestii sa stii ca sunt amendati regulat dar nu exista lege care sa-i forteze sa plateasca...asa ca... rusine tie ca esti PROST informat,bineanteles...o zi buna tuturor
  0
  0
  Raportează
 • postat de Crisan
  Marți, 19 Martie 2013 14:43
  Parlamentarii astia de la putere poate fac si ei o initiativa legislativa si le atribuie acestor ,, Comunitari " niste competente mai pe potriva lor si nu de experti contabili sau de comisari de garda financiara. Avem nevoie de paznici cu duiumul in scoli si institutii publice! Si nu a plati firme private pe bani multi!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Claudiu
  Marți, 19 Martie 2013 14:09
  Hai ca sunteti simpatici, ( r'a-ti ai dreacu' ) cu masa voastra rotunda cu tot. Ma mir ca nu s-a facut si o comisie interdisciplinara, asa, sa se poata ingropa totul mai temeinic :-))
  Nu sunt bani, nu sunt protocoale semnate, nu exista fonduri de scolarizare. Adica, s-a rezolvat, nu se poate. Asa ca, neicushorule, sa continuam in a amenda si pe mai departe ambulantele SMURD pentru lipsa de rovinieta si ca sa dovedim cat suntem de scrofulosi la datorie, sa-l rupem pe contribuabil cu controalele si sa nu precupetim nici un efort in a sta ascunsi pe dupa copaci, asezati comod in masina statului si-a institutiei, ca sa-l ardem pe taran si sa facem norma la procese verbale. In intersectii la ore de varf, ca sa mai descurcam si fluidizam stand cu fluierul in gura si in pozitie bipeda e greu. Ba e vant, ba e prea cald, ba mai ploua...
  Cat despre alte activitati specifice, usor cu pianul pe scari ca ,deh, cum sa mai castige firmele de paza contracte de 90.000 de euro pentru pazit de parcuri. Mai bine ne facem vant si ne batem de musca cu cascheta
  Ca tot veni vorba :-)
  Oare daca-mi fac un PFA cu Danut Lungu (il stiti, feciorul ala fain care il iubeste saptamanal pe Adelu' in V.L. si le vorbeste mobilizator fanilor pe stadion cand joaca Otelul ) ne da si noua ne'a primarul un contract ? Ceva, acolo, sa modernizam, sa construim, sa ne jucam cu galetusha in nisip; nu conteaza. Bani si o asociere cu primaria sa iasa !
  Nu de alta dar, ma gandesc, pe Danut Lungu imposibil sa nu-l stie si onor primarul Stan. Si asa poate scapam de controale, bre
  0
  0
  Raportează
 • postat de de prin galati
  Marți, 19 Martie 2013 13:50
  poate ca in acesta viata politia comunitara, ajunge si in centrul orasului.Sa vad si eu unde o sa parcheze masina...daca pot sa se strecoare printre taximetristii de la magnus... si sa fie cu mare bagare de seama sa nu vina noaptea, nu care cumva sa le deranjeze pe fetele care sprijina sediul omniasig impreuna cu pestii lor. RUSINE POLITIA COMUNITARA, NU A-TI DOVEDIT DECAT CA SUNTETI MARI CONSUMATORI DE RESURSE...DEGEABA!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de de prin galati
  Marți, 19 Martie 2013 13:49
  poate ca in acesta viata politia comunitara, ajunge si in centrul orasului.Sa vad si eu unde o sa parcheze masina...daca pot sa se strecoare printre taximetristii de la magnus... si sa fie cu mare bagare de seama sa nu vina noaptea, nu care cumva sa le deranjeze pe fetele care sprijina sediul omniasig impreuna cu pestii lor. RUSINE POLITIA COMUNITARA, NU A-TI DOVEDIT DECAT CA SUNTETI MARI CONSUMATORI DE RESURSE...DEGEABA!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Politistul neloial
  Marți, 19 Martie 2013 11:48
  In piata basarabiei toata lumea vede moldoveni care-ti ofera tigari spre vanzare numai "politia" locala nu-i vede.Langa benzinaria de langa piata este o firma de dezmembrari auto care-si tine parcate masinile de interventie chiar sub indicatorul "oprirea interzisa" ....dar cine sa-i vada ? Politistii locali ?
  Nici vorba Iar masinile trebuie sa depaseasca pe linia de tramvai unde sunt numai gropi
  Mai degraba cred ca vor scoate semnul respectiv de oprire decat sa deranjeze respectiva firma unde toata ziua vezi cate un politist discutand amical cu personalul firmei
  0
  0
  Raportează
 • postat de norda
  Marți, 19 Martie 2013 11:17
  dupa ce seara coboara lin peste oras politistul local nu prea mai este vazut prin cartier
  0
  0
  Raportează
 • postat de Kasanova
  Marți, 19 Martie 2013 08:26
  Iotiti ce pretentii pi cetateni!Vor acu ca politienistii sa-i apere de hoti! Bre da gura lor nu trebuie sa manance ceva? Ca salariile e mici, famelia e mare si tre sa mai imparti si cu sefu. Adica nu e mai simplu sa negociezi cat iei sa scoti o caracatita de la roata fara chitanta decat sa te bagi peste rafuielile interlopilor? Sa-ti cada protocolu de la buticari decat sa alergi dupa hotii de buzunare? Sa tragi un pui de somnic in masina dimineata decat sa supraveghezi centrele de fier vechi sa afli cate capace de canalizare au disparut peste noapte?Ca vorba aia daca nu cade,pica!Iar cel mai misto e sa te recomanzi:sunt domnu Gainaru de la Garda Financiara si am vinit cu comisaru Lefter sa va facem un control!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Cristian
  Marți, 19 Martie 2013 06:30
  Politia Locala in Tiglina II viziteaza magazinele alegandu-si ce vor de prin produse, fara sa plateasca nimic, Sunt satul si scarbit de privilegiile pe care le au politistii in general,pentru ca lumii ii e frica de ei.
  Ei ar trebui sa ne apere, si nu e normal sa-mi fie frica de politist! Sau ar trebui sa-i numim militieni?!
  0
  0
  Raportează
 • postat de IC
  Marți, 19 Martie 2013 04:03
  Abia acum am reusit sa aflu de ce fugaresc politistii locali babele cu patrunjel din jurul pietei din Micro 19 si nu numai , latura economica din dumnealor apara drepturile economice ale intermediarilor din piata . Eu intelesesem ca politia locala sunt gardienii publici ,numiti mai altfel ,dar vaz ca sunt oameni cu greutate si cunostinte economice . Mai acum un an ,neatent fiind ,mi s-a ciugulit portmoneul cu acte ,card,bani . Fug imediat unde stiam ca sunt cei de la politia locala , erau doi ,povestesc ce si cum ,imi spun ca nu este de competenta lor si ma indruma la sectia de politie politie.
  Cum era trecut de ora 16 ,acolo mi s-a spus sa vin a doua zi . Nu am mai fost ,a doua zi, inainte de ora 8,00 ,m-a sunat la interfon un cetatean si m-a intrebat daca am pierdut portmoneul si daca dau ceva daca mi-l da. Evident am zis da , am coborat ,am dat si am recuperat ,numai cei vreo 100 lei lipseau ,in rest totul ok .Nici in ziua de azi nu am aflat daca ala era hotul si a vrut sa rotunjeasca suma ,dar nu am aflat nici rostul politistilor locali din piata .
  Apropo ,cine este competent sa faca sa nu mai intre si sa parcheze autovehicole de transport marfa pe aleele si trotuarele pietonale ,ex Alee Comertului din Micro 19 ? Cine este competent sa stranga cersetorii din aceiasi zona ?
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.