A început operaţiunea de izolare termică a blocurilor Galaţiului

A început operaţiunea de izolare termică a blocurilor Galaţiului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* S-a lansat programul de anvelopare a blocurilor! * Apartamente „învelite”, instalaţii reparate! * Primăria primeşte dosare de la asociaţii! * Locatarii vor plăti numai 20 la sută din cheltuieli * Balcoanele, faţadele şi intrarea în bloc, incluse în program * Firmele de specialitate sunt sceptice *

Guvernul a lansat programul de izolare termică a blocurilor! Astfel, în 4 martie - zi istorică, amintind de cutremurul catastrofal din 1977! -  Executivul a adoptat o ordonanţa de urgenţă privind „creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe”. Deja, mulţi dintre gălăţeni au primit în cutiile poştale ofertele unor firme de construcţii, care se grăbesc să fie primele.

La Primărie s-au primit şi până acum dosare din partea cetăţenilor. „Noi suntem pregătiţi” – spun cei de la Direcţia Tehnică a Primăriei, pe la care au trecut şi în ultimii doi ani câteva zeci de dosare complete, care au luat drumul Guvernului, aşteptând un răspuns pe vechiul program.

Noul program suportă însă mare parte din cheltuieli, asociaţiile de proprietari btrebuind să găsească o modalitate de plată sau de creditare  pentru doar 20 la sută din preţul lucrărilor.  Ce este deja un câştig „în mână” pentru cetăţean, dar încă o sarcină pentru bugetele locale, cheltuielile de proiectare vor fi suportate din bugetul municipiului. Şi poate că nu ar fi rău un parteneriat local pentru obţinerea unor lucrări de proiectare decontabile între bugetele Consiliului Local şi cel judeţean, dacă proiectantul ar putea fi CONSPROIECT S.A., societate a Consiliului Judeţului.

Ce putem izola termic

Ce lucrări de izolare termică se vor putea face, potrivit noii ordonanţe, am aflat oficial de la Primăria Galaţi, de la şefa Serviciului de  Reparaţii Clădiri, ing. Daniela Buruiană.

Aceste lucrări sunt: izolarea pereţilor exteriori; înlocuirea ferestrelor şi uşilor exterioare, inclusiv a tâmplăriei aferente accesului în blocul de locuinţe, cu tâmplãrie performantã energetic; termo - hidroizolarea terasei/ termoizolarea planşeului peste ultimul nivel în cazul existenţei şarpantei; izolarea termică a planşeului peste subsol, în cazul în care prin proiectarea blocului sunt prevăzute apartamente la parter;  lucrări de demontare a instalaţiilor şi echipamentelor montate  pe faţadele/terasa blocului de locuinţe, precum şi remontarea acestora după efectuarea lucrărilor de izolare termică; lucrări de refacere a finisajelor anvelopei.

Se poate repara şi instalaţia termică comună

Dar odată cu efectuarea acestor lucrări de izolare termică pot fi realizate şi altele adiacente, justificate din punct de vedere tehnic în expertiza tehnică şi/sau prin auditul energetic, cum ar fi lucrări de reparaţii la elementele de construcţie care prezintă potenţial pericol de desprindere şi/sau afectează funcţionalitatea blocului de locuinţe, inclusiv de refacere în zonele de intervenţie.

Dar, important pentru blocurile unde instalaţia de transport a agentului termic a tot pus la cheltuială pe locatari, acum se vor putea face, cu ajutor de la stat, şi lucrări de intervenţie la instalaţia de distribuţie a agentului termic, aferentă părţilor comune ale blocului de locuinţe.

Cine şi cât plăteşte?

Vom preciza, din această sursă sigură, şi care va fi modul de plată al lucrărilor. Astfel, lucrările de proiectare, deloc ieftine (expertizarea, auditul, studiul de fezabilitate, proiectarea şi autorizarea lucrărilor) vor fi plătite din bugetul local al municipiului Galaţi.

Lucrările propriu-zis vor fi achitate astfel: jumătate din valoarea acestora va fi suportată de la bugetul de stat (există şi un… dar: «în limita fondurilor aprobate anual cu această destinaţie în bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Locuinţei»), 30 la sută din fonduri vor fi aprobate anual din bugetul Consiliului Local  şi/sau din alte surse legal constituite (de pildă, împrumuturi făcute de municipiu în acest scop), iar  20 la sută va fi plătit din fondul de reparaţii al asociaţiei de proprietari şi/sau din alte surse legal constituite.

Sunt  55 de dosare; se primesc solicitări

La nivelul municipiului Galaţi, s-au primit până acum un număr de 55 de dosare complete, înaintate de la asociaţiile de proprietari, care conţin deci documentele prevăzute prin lege pentru înscrierea în program.

Pentru demararea programului, după aprobarea bugetului pe anul 2009 (dar în funcţie de fondurile alocate în respectivul buget) , se va organiza licitarea lucrărilor de expertizare, audit şi studiu de fezabilitate, pentru un numar de cinci tipuri de bloc, alese conform criteriilor legale: vechimea blocului, suprafaţa desfăşurată, numărul de apartamente, etc.

Deci nu vechimea depunerii dosarului primează, ci urgenţa efectuării lucrărilor, funcţie de starea blocului.Se primesc în continuare solicitări de înscriere în program, am mai aflat de la Primăria Galaţi.

Patronii nu au încredere în banii de la stat!

Am stat de vorbă cu managerul unei cunoscute firme de construcţii specializată în lucrări de izolaţie termică a faţadelor, care a executat chiar de la începutul „modei” astfel de izolaţii la Galaţi. Patronul a fost interesat şi la lansarea vechiului proiect, din 2006, în care fiecare dintre părţi – Guvernul, Primăria, asociaţia de proprietari de bloc – suportau câte 33 la sută din cheltuieli; faţă de actualul program, cu 50 – 30 – 20 la sută.  Atunci s-au putut izola cu banii statului doar câteva blocuri din ţară, iar managerii firmelor de profil sunt sceptici şi în privinţa viitorului acestui nou proiect, benefic ca intenţie.

La nivelul asociaţiei naţionale a acestor firme, se discută că ar putea fi interesantă participarea la program doar ca subcontractor la o firmă serioasă, care să le plătească munca şi materialele. Altfel, banii de la beneficiar vor veni, desigur, foarte greu, pentru că trebuie să aibă bani şi Guvernul, şi Primăria, şi locatarii, pentru o reuşită deplină.

Or, firmele nu îşi permit să aştepte la nesfârşit decontarea. Mulţi patroni de firmă, cu care a vorbit gălăţeanul nostru, spun că preferă un contract cu proprietarul de apartament, care este ceva sigur, şi că nu au încredere în stat!

De altfel,  există precedente: şi alte programe trâmbiţate de guvernările de până acum, cum ar fi introducerea panourilor solare, nu s-au mişcat, iar plăţile către agricultori se reduc. Nici măcar proiectarea pe banii primăriilor nu li se pare sigură, în momentul în care legea spune că aceasta „poate fi” plătită de primării, iar primari ca acela al Constanţei refuză să cheltuiască banii pe aşa ceva, ne mai spune gălăţeanul.

Câţi bani trebuie să ai/împrumuţi?

Pentru programul guvernamental din 2006, se calculase un preţ de circa 1.000 euro pentru izolarea unui apartament de două camere, inclusiv termopanele, din care partea plătită de cetăţean ar fi fost de vreo 300 euro.

Acum, cu preţuri de bun-simţ (deci trecând peste meşterii foarte scumpi,  care încearcă la factură chiar dacă pun materiale proaste şi nu respectă tehnologia etc.), se ajunge la o valoare medie de 85–90 lei/mp, dacă se foloseşte un polistiren gros de 5 cm. Dar grosimea acestuia variază de la constructor la constructor: poate fi şi de 19 cm.

Contează la diferenţa de preţ şi etajul: până la etajul IV fiind folosite schele, iar pentru înălţimi mai mari, alpinişti. În acelaşi timp, pentru execuţia unei faţade întregi şi nu pe bucăţele, sunt mai rentabile schelele.

La un bloc turn preţul urcă la peste 100 lei/mp.  Suprafaţa medie de izolat a unui apartament pleacă de la 35 mp şi poate ajunge la 90 mp.

Un calcul maximal duce deci la 9.000 lei pentru izolarea unui apartament, pentru care cetăţeanul ar trebui să scoată din buzunar aproape 2.000 de lei partea lui. Plus şampania, desigur…

Proprietarii se vor lăsa greu

Chiar dacă Guvernul şi Primăria vor plăti fără probleme,  banii de la proprietarii de apartamente sunt foarte greu de strâns şi programul ar da rezultate doar dacă fondurile respective ar fi plătite integral de cei care vor să mansardeze, să instaleze sisteme gen antenă pe acoperiş etc. Patronul îşi aminteşte de un caz concret, unde numai pentru a plăti zugrăveala, puţin peste o sută de lei de familie, nu au contribuit decât  vreo opt familii din bloc…

Explicaţie foto: Unii gălăţeni au început lucrările de vreo doi ani, pe cont propriu, iar blocurile au ajuns să semene cu o sorcovă, mai mult sau mai puţin veselă! Gospodarii cu bani la ciorap, cei care au făcut credite sau cei mai cu dare de mână sunt astfel vizibili şi din stradă...

Citit 2734 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.