Află cine sunt gălăţenii care cotizează din greu la partide şi ce sume au scos ei din buzunare
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Află cine sunt gălăţenii care cotizează din greu la partide şi ce sume au scos ei din buzunare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Peste 100.000 de lei a donat Constantin Dumitriu pentru bunăstarea PDL *   Deputatul PNL George Scarlat a oferit partidului şi USL peste 80.000 de lei * Eurodeputata PSD Adriana Ţicău şi senatorul PSD Daniel Butunoi au pus la bătaie, în acelaşi scop, peste 50.000 de lei * Pe "altarul" PP-DD, fostul senator Marius Necula şi patronul RTV, Aurel Stancu, au pus câte o ofrandă de 30.000 de lei


Anul 2012 a fost unul profitabil din punct de vedere financiar pentru partide. Alegerile locale, referendumul pentru demiterea preşedintelui şi scrutinul parlamentar au umplut vistieriile politice. Unii au dat bani cu nemiluita ca să prindă un loc eligibil pe lista de candidaţi şi au rămas de căruţă şi cu banii daţi, precum fostul senator PDL/PP-DD Marius Necula sau fostul europarlamentar PDL Constantin Dumitriu. Alţii, precum tânărul deputat PNL George Scarlat, nu s-a uitat la bani când a fost vorba de propriul partid, dar au contribuit din plin şi la bunăstarea alianţei pentru care candidau. La polul opus sunt politicienii precum deputatul PC Bogdan Ciucă, deputata PSD Lucreţia Roşca, sau liberalul Laurenţiu Ichim care au „neglijat” propriul partid, fiind mai preocupaţi de binele alianţei care avea să-i menţină la putere. Şi, în fine, vin în forţă politicienii care au vârât bani la partid pe ultima sută de metri – cum a făcut senatorul PP-DD Eugen Chebac -  dar s-au ales cu mandatul asigurat. Interesantă situaţia şi la PSD unde liderul suprem Dan Nica şi preşedintele municipalei Florin Popa lipsesc de pe lista celor mai generoşi donatori şi contributori, în schimb, găsim o listă lungă de directori de societăţi şi instituţii de interes local. Cum s-ar zice, şefia la stat cu cheltuială la partid se ţine! De unde ştim toate astea?

Listele au fost făcute publice!

Potrivit legii 334, partidele politice au obligaţia de a publica în Monitorul Oficial veniturilor totale obţinute într-un an, lista membrilor care au plătit într-un an cotizaţii a căror valoare însumată depăşeşte zece salarii minime brute pe ţară şi lista persoanelor fizice şi a persoanelor juridice care au făcut într-un an fiscal donaţii a căror valoare cumulată depăşeşte 10 salarii de bază minime brute pe ţară. Lungile liste, care se întind pe zeci de pagini şi cuprind nume de persoane, de firme şi sume de bani, tocmai au fost publicate. Precizăm că sursele de finanţare a activităţii unui partid politic sunt: cotizaţiile membrilor, donaţii, legate şi alte liberalităţi, venituri provenite din activităţi proprii şi subvenţii de la bugetul de stat.


Citiţi în cele ce urmează ce bani au declarat partidele că au primit în 2012.

PDL, fără număr - Democrat-liberalii şi-au spart puşculiţa

Culmea ironiei, sediul PDL a fost spart de hoţi de două ori, dar este sponsorizat de o firmă specializată în sisteme de securitate…

De orice se poate plânge PDL, dar de lipsa banilor, nu! Democrat-liberalii au tras cu bani în partid. Campion la donaţii este Constantin Dumitriu, care, sperând la un mandat de deputat, a investit în partid nu mai puţin de 109.450 de lei, „defalcaţi” în 14 rate. Următorul în top este deputatul Mircea Toader, cu aproape jumătate din cât a donat mai tânărul său coleg – 40.750 de lei, urmat de liderul partidului, Doruleţ Resmeriţă – 25.700 de lei. Ion Ştefan a dat 20.000 de lei, dar a meritat – e consilier judeţean. De pe tuşa administraţiei, fostul viceprimar Nicuşor Ciumacenco a donat noului său partid 19.500 de lei. Candidaţi fără noroc la parlamentare, Emil Dragomir a oferit partidului 19.100 de lei, Constantin Petrea - 17.700 de lei, iar fost consilier local, Viorel Trif - 18.800 de lei. Vine din urmă fosta directoare a AJOFM, Carmen Hanţaţuc cu o donaţie de 15.000 de lei. Carmen Axenie n-a mai intrat în Parlament, dar nici n-a risipit bugetul familiei, ofranda ei fiind de 7.650 de lei, mai puţin decât Aurel Zamfir – 9.000 de lei. Dat afară din PDL, Cătălin Cristache ar avea motive să regrete donaţia de 10.000 de lei.
PDL a primit donaţii şi de la firme. Cea mai mare sumă, 40.000 de lei, i-a fost dată de SC Fullsys SRL - autorizată în sisteme de securitate antiefracţie. SC Anghel NG, cunoscut pentru comercializarea de produse petroliere şi deşeuri de fier, care îl are asociat unic pe Gheorghe Anghel, a sponsorizat PDL şi anul acesta cu 30.000 de lei. Câte 20.000 de lei a primit PDL de la Elem Consulting, Pub Promedia SRL, SmaHost SRL şi Gold Refining. Printre susţinători se află şi Smarald Gold IFN, firma de familie a lui Gheorghe Ivanov – bijutierul lui Ceauşescu – firmă care a donat 20.000 de lei, pe lângă cei 14.000 de lei oferiţi de fiul bijutierului, Paul Ivanov.


PNL - Liberalii, chivernisiţi la pungă

Ca de fiecare dată, liberalii gălăţeni s-au dovedit chivernisiţi la pungă. Pe lista celor 115 membri de partid care au plătit în 2012 cotizaţii a căror valoare însumată depăşeşte zece salarii minime brute pe ţară îi regăsim, după un an de absenţă, pe liderul PNL Galaţi, deputatul Victor Paul Dobre, cu 12.500 de lei cotizaţie, dar şi pe senatorul Paul Ichim - cu 8.900 de lei. Deputatul Dobre apare şi pe lista donatorilor, cu suma de 37.500 de lei, la fel şi Ichim - 17.500. Dintr-o eroare probabil, în dreptul senatorului figurează, în ambele cazuri, codul numeric personal al mai tânărului coleg de Parlament, George Scarlat. Că tot veni vorba de tânărul deputat Scarlat, aflaţi că acesta a făcut o donaţie de 37.500 de lei către PNL. Ceva mai modest, consilierul local Mihai Manoliu apare cu o donaţie de 15.000 de lei.
Pe lista celor 24 de firme care au făcut donaţii mai mari de zece salarii minime brute pe ţară se găseşte o singură societate gălăţeană – SC Criomec SA, cu 40.000 de lei. Criomec, o societate de succes, îi are ca asociaţi pe Gheorghe Dârlău, Iustin Garcev, Alexandru Şerban, Ionel Adam, administrator unic fiind Alexandru Şerban.


PSD - Şefia se plăteşte!

Social-democraţii gălăţeni nu prea aruncă în partid cu bani. Cea mai mare cotizaţie din filială a fost plătită, şi în acest an, de eurodeputata Adriana Ţicău - 26.588,35 de lei, la care a adăugat donaţia (singura din Galaţi) de 10.000 de lei. Urmează în top senatorul Gheorghe Saghian - 17.300 de lei cotizaţie şi Sandu Viorica, directoarea economică a Pieţelor şi preşedinta Comisiei de Buget-Finanţe a Consiliului Judeţului, cu 14.900 de lei. Mult mai modestă este cotizaţia şefului ei, Eugen Zaharia –7.300 de lei. Consiliera judeţeană Tinca Podaru, directoare economică la Gospodărire Urbană, a cotizat cu 11.500 de lei, consilierul judeţean Dorin Butunoiu - 11.400 de lei, iar colegul Groza Ciprian cu 10.300 de lei. Directorul Bibliotecii „V.A. Urechia”, Zanfir Ilie, consilier local, a dat la partid 9.800 de lei. Au urmat în top: fostul consilier Vasile Neagu - 9.450 de lei, consilierul Dan Gogoncea - 8.000 de lei, şi senatorul Daniel Butunoi şi fostul viceprimar Marin Axente cu câte 7.250 de lei.


USL - Voiculescu şi Becali, în top

Liderii PC Galaţi, senatorul Eugen Durbacă şi deputatul Bogdan Ciucă nu există pe lista cotizanţilor sau a donatorilor cu dare de mână de pe listele conservatorilor, dar au sărit cu banii pentru USL. Senatorul a donat 43.393 de lei, iar deputatul 44.286 de lei. Senatorul PSD Daniel Butunoi i-a întrecut pe amândoi – 45.000, în vreme ce deputatul PNL George Scarlat a contribuit cu 43.900. Deputata PSD Lucreţia Roşca figurează pe lista celor peste 700 de donatori naţionali cu 24.000 de lei, eurodeputata Ţicău cu 20.000, la fel cât a dat consilierul local PNL Cristian Dima. Laurenţiu Ichim, directorul Casei Corpului Didactic, a donat 7.700 de lei, iar liberalul Cătălin Paraschiv 7.000. Evident, incomparabil cu cât au donat, personal, Dan Voiculescu – 225.646 sau Gigi Becali – 214.000 de lei.


La umbra "Sălcioarei" SRL de pe Eroilor - Donatori pentru Partidul Poporului - Dan Diaconescu

Surprinzător sau nu, Domnu’ Dan, proprietar de avioane, iahturi, limuzine şi televiziuni nu figurează pe lista celor care întreţin cu bani Partidul Poporului – Dan Diaconescu. În schimb, pe lista donatorilor care au depăşit în generozitate baremul de zece salarii minime brute pe ţară am descoperit numeroşi gălăţeni. Unii dintre ai au toate motivele să-şi muşte… portofelul de ciudă că au risipit banii pe iluzii.
Primul pe listă este fostul senator PDL/independent/PP-DD Marius Necula, care a scos din buzunar 35.000 de lei şi a ratat mandatul dorit. Următorii în topul donatorilor sunt patronul RTV Aurel Stancu şi avocatul Romeo Cosma cu câte 30.000 de lei, rămaşi şi ei pe tuşa parlamentului. Nicolae Marin, fostul primar al comunei Pechea, actualmente senator PP-DD, ştie măcar de ce a dat 27.161 de lei! Următorul generos de partid este consilierul judeţean Marian Vicleanu – 20.000 de lei. Şeful municipalei PP-DD, Picu Apostol Roman, a pus la bătaie 17.450 de lei, dar cât nu dă politicianul pentru a reveni în „pole position” după ce s-a trezit pe tuşa administraţiei! Şi Liviu Creţu, care ar fi trebuit să fie consilier judeţean PP-DD, dar i s-a retras sprijinul politic, are motive să-i pară rău după cei 15.000 de lei.

Are motive să regrete generozitatea donaţiei de 10.000 de lei şi fostul preşedinte al PP-DD Galaţi, Constantin Ene, care, după ce a pus bazele formaţiunii politice în Galaţi, s-a trezit subminat şi alungat din partid de noii lideri – Eugen Chebac şi Roman. Chebac este chiar ultimul pe lista donatorilor PP-DD cu o sumă de 10.000 de lei, modică, dacă avem în vedere mandatul de parlamentar obţinut la redistribuire. Consilierii Alexandru Marian, Marian Avramescu şi Victor Malinovici au donat câte 10.000 de lei. Pe lista firmelor care au sponsorizat cu mai mult de zece salarii minime brute pe ţară PP-DD se găseşte o singură societate din Galaţi – SC Sălcioara SRL, cu sediul pe strada Eroilor nr. 32 - 8.000 de lei donaţie. Este o firmă de reciclare a materialelor la care director economic este Daniela Hapeci, consilieră judeţeană care a visat la un fotoliu de deputat. Degeaba!


Citit 9275 ori Ultima modificare Miercuri, 10 Aprilie 2013 21:44

21 comentarii

 • postat de jeje
  Joi, 11 Aprilie 2013 13:37
  la ce se pricep romanii cel mai mult??? nu stiti?? la POLITICA..dovada postarile de mai jos.ce cotei..
  0
  0
  Raportează
 • postat de alin
  Joi, 11 Aprilie 2013 13:31
  CE FRAIERI. EUGEN CHEBAC SENATOR? STIAM CA E DEPUTAT. SI MARIUS NECULA A CANDIDAT IN BRAILA NU IN GALATI.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Laurette
  Joi, 11 Aprilie 2013 13:11
  Banii asa zis donati, nu provin din salarii sau mosteniri ci din mici (care se vor face mari), inginerii financiare ale directorilor de la societatile locale. Daca acea curte de conturi si-ar face datoria corect sa efectueze verificari incrucisate (cum face uneori Garda/Politia in cazul anumitor firme private) la furnizorii de servicii ar descoperi de unde sunt cotizatiile. Sa fie verificati furnizorii de servicii de la Apaterm (Cubasa s-a dat la fund sa cheltuie banii el cu fiul si cei apropiati lor prin strainataturi ca nu sunt fraieri sa lasa banii in tara, apropos citeam undeva ca nevastasa pensionara de drept mai lucra si la piata pe vreo 30-40 de milioane vechi plus prime lunare), Piata (una din marile gauri negre adminsitrate de grupul Zaharia-Sandu-Parlog), Electrocentrale, Directiile Agricole, Ecosal (si privata RWE) etc., pentru a vedea daca chitantele facturate au acoperire in incasarile /operatiunile bancare. Nimeni nu aduce bani de acasa, doar imparte jecmaneala din fondurile societatilor administrate ani in sir, bagand o parte din bani in propriile buzunare iar o parte mai mica e directionata spre partid de unde se intoarce apoi de 50 de ori mai mult. Ziaristii ridica doar mingea la fileu in anumite situatii pentru a facilita modificarile vizate de Satan la anumite societati, dar nimic de genul unor anchete de eveniment de aceea VL va ramane un simplu editorial de partid/interese.
  0
  0
  Raportează
 • postat de stelica
  Joi, 11 Aprilie 2013 12:26
  listele publicate nu arata adevarul nici cit partea vizibila a unui ice-berg. cu adevarat sintem cea mai corupta natie din europa.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Silla
  Joi, 11 Aprilie 2013 11:31
  Multe sunt "nicolete" de companie...marinareasca care, datorita calitatii lor de "putes de femmes" au si ele un job destul de bine retribuit. Cite deplasari erau nevoite sa faca in timpul programului de lucru pentru "indeplinirea sarcinilor de servici" bine-nteles sub acoperirea unor bilete de voie, caci altfel cum sa-si poata pastra locul caldut? Un alt atuu care se cere musai, este acela de a convinge turma ca esti o familista cu principii sanatoase de viata, chiar daca realitatea este alta. Prostia, preacurvia si tupeul sa fie oare aptitudini ale unor viitoare carieriste??
  0
  0
  Raportează
 • postat de Casyanus
  Joi, 11 Aprilie 2013 11:03
  Crede si nu cerceta. ! Restul...e pristidigitatie.
  0
  0
  Raportează
 • postat de un mic cunoscator al realitatii
  Joi, 11 Aprilie 2013 09:46
  Erata: 2000 Ron, nu 20000 ROn.
  0
  0
  Raportează
 • postat de un mic cunăscător al realității
  Joi, 11 Aprilie 2013 09:29
  Sumele reale sunt cel putin de 4 ori mai mari, diferentele provenind din bani negri. Altfel, de unde ar fi platiti toti acei care formeaza hoarde de activisti, pacalind lumea cu un pix, o bricheta... ? Fiecare primeste in jur de 20000 Ron in cazul tagmei invingatorlor. Cei din tagma invinsilor - cam pe jumatate. Sunt bani inmanati doar pe baza unei evidente de carnetel.
  Fiecare hot este interesat a finanta un partid, in speranta ca noua putere ii va asigura protectie pentru faradelegile savarsite. Toti banii sunt din furt economic efectuat in perioada dintre alegeri. Si jaful continua pentru banii necesari viitoarelor alegeri. Surse: evaziunea fiscala, plata simbolica a angajatilor firmelor, salariile umflate pentru sefii si consilierii (analfabeti in domeniu) din sectorul bugetar, lumea interlopa, firmele contractante cand e vorba de banul public...
  0
  0
  Raportează
 • postat de lili
  Joi, 11 Aprilie 2013 09:27
  si cati or mai fi care cotizeaza pt acestia....... din spate.... persoane si firme............
  0
  0
  Raportează
 • postat de adi
  Joi, 11 Aprilie 2013 09:19
  Lista oricum nu este reala . Cotizatiile au fost mult mai mari iar banii au fost dati, ca sa citez un clasic in viata "parandarat". Atata timp cat "cotizatia" pentru un post de consilier judetean pe pozitie eligibila la PP-DD a fost intre 70000 si 100000 de ron si eu stiu cel putin 2 persoane care pentru ca nu au cotizat integral ,dar au cotizat partial si nu se regasesc pe lista sponsorilor oficiali, au fost eliminati pe drum,aceste liste publicate sunt pura intoxicare la adresa fraierilor care au timp sa creada aceste minciuni.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Rușinos, cu banii ăștia mai bine făceau asistență socială la cantina săracilor. Risipă de bani pentru a lor protecție plătită.
  Joi, 11 Aprilie 2013 09:17
  Păi minciuna și ineficiența cu bani mulți se susține, pentru a lor bunăstare, că doar au limba și burta de cinci stele. Avem bătrânii și copiii străzi ce cerșesc sau umblu fantomatici pe străzi, pancarte vii ai reclamei în a ce sărăcie ne zbatem. Ăștia plătesc un fel de taxă mascată pentru a lor protecție, cam așa vine.
  0
  0
  Raportează
 • postat de slujbas
  Joi, 11 Aprilie 2013 08:44
  Domnisoara Melinte, va rog sa ma faceti sa inteleg urmatoarea afirmatie facuta de dv. in text: "cotizaţiile membrilor, donaţii, legate şi alte liberalităţi, ". Ce inseamna donatii, legate?
  Am citit si m-am minunat. Dl. Laurentiu Ichim inteleg ca este profesor. De unde si-a permis sa doneze 7700 de lei aliantei?As fi curios sa aflu cat o fi donat batranilor de la Centrul de asistenta " Sfantul Spiridon" sau vreunei case de copii.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Restul e tacere
  Joi, 11 Aprilie 2013 08:26
  Pentru COLLEONE

  CUBASA nu mai este director nicaieri de doi ani si nici functie publica aleasa nu mai are din 2006 , mai boule.
  Ce naiba ai cu el ?
  0
  0
  Raportează
 • postat de marian
  Joi, 11 Aprilie 2013 08:06
  DAR DE LISTA CU DIRECTORII INSTITUTIILOR PUBLICE DE CE NU O AFISATI ... CAT A DAT ONICA DE LA FINANTELE GALATENE , CAT A DAT CEL DE LA GARDA FINANCIARA SAU DE LA VAMA , DE LA MEDIU , PROTECTIA CONSUMATORULUI????..EI CHIAR NU AU DAT??? PROSTI MAI SUNTEM
  0
  0
  Raportează
 • postat de Totuşi, nimic nu s-a schimbat la ISJ în afară de profitori (şi de donatori)
  Joi, 11 Aprilie 2013 07:15
  Cine crede că D. Resmeriţă a dat la partid 25.700 de leidin salariu. El a avut salariu (pe bune!) de profesor debutant cu îndemnizaţie de conducere, adică vreo 1200 lei lunar.Dar el a avut programe europene de pus camere de supraveghere în şcoli şi de pus cadrele didactice să întocmească tot felul de proiecte,, situaţii, statistici etc. prin devierea activităţii acestora de la activitatea la clasă la activitatea de completat tabele, fişe de proiect, fişe de evaluare etc.Pe aşa ceva a luat şeful de la ISJ bani.. D.Resmeriţă nici nu l-a deranjat pe şeful său, ministrul Daniel Funerariu, cu procese pentru a i se face salariul conform legii. Abia în noiembrie 2012, când nu mai era şef la ISJ, a dat în judecată ministerul(cu ajutorul doamnei preşedinte de la F.S.E.- S.H.) pentru a-şi obţine salariul la nivelul maxim din grilă, profesor I, gradul I cu peste 40 de ani vechime în învăţământ, adică încă de vreo 3,5 ori mai mult decât a luat în mână.
  0
  0
  Raportează
 • postat de şi-au PŞĂTIT scaunul NU cotizaţie la partid!!!...ne credeţi PROŞTI o viaţă
  Joi, 11 Aprilie 2013 06:49
  Isi scot banii din influente....toti se plang des alarii mici DAR se vor sefi...nu conteaza unde SEFI sa fie....oare de ce???
  0
  0
  Raportează
 • postat de IC
  Joi, 11 Aprilie 2013 04:51
  Majoritatea donatorilor sunt bugetari ,daca au avut cum sa stranga banii si cu salarile taiate 25% ,rezulta ca taierea a fost prea mica ,sau ca si-au tras salarii babane din cu care o parte sa cotizeze ,dar sa le ramana si lor pentru imbuibare (se cunoaste si se practica de catre toate partidele ,cand impart ciolanele bugetului)
  0
  0
  Raportează
 • postat de Radu de Galati
  Joi, 11 Aprilie 2013 02:36
  Ceea ce domnisoara Melinte nu a mentionat este ca unii dintre asa numitii "Membri" nu au donat banii lor ci asa cum a mentionat si anti PSD, banii vin de la subalterni ce urmau sa suga sau chiar sug contra donatiei facute.
  Am sa va atrag atentia ca lista nu este cea reala. Daca cineva crede ca MARIUS STAN a ajuns primar fara nici o donatie atunci va inselati, oare nici Buculbasa sa nu fi donat ? dar Florin Pasla zis cordaciul Pintea PSD.
  Ma intreb si eu pe mine: oare cine nu are ce face in Galati cu 10-20 de mii de lei si-i doneaza la partid doar de dragul idealurilor luminate ? Fara doar si poate ca sunt si donatii anonime care poate ca nici nu sunt mentionate, mai ales la PDL din partea unor gestionari de autoserviri..
  Oare cum isi vor recupera politicienii nostri filantropi eforturile financiare facute pentru partidul iubit din care ar demisiona oricand pentru un loc mai bun in esalonul valorilor. Dar institutiile statului nu se intereseaza cum a putut un pensionar sa doneze 10 mii de lei ? sau este suma prea mica si pentru ei?
  0
  0
  Raportează
 • postat de mimi
  Joi, 11 Aprilie 2013 01:52
  si care dintre cotizantii usl are fabrica de borduri????
  0
  0
  Raportează
 • postat de anti tradatorii psd
  Joi, 11 Aprilie 2013 01:24
  iti zic eu de unde are! da limbutze in funduletz, da tzepe, cere bani de la cei mai jos, va fi un fel de dan nica.... sa il vedeti ce umil e cand e nica prin preajma.... si ce zmeu se da la restul..... a tradat totul, pentru liderul de partid, pentru USL, pentru functia lui.... e unul dintre cei care calca pe cadavre..... un *************** ....... cand zic ca a tradat pe toti, ma refer la tinerii care au plecat din partid datorita si lui.... sa il fi auzit acu un an cum zicea prin sediu: nica are dreptate, galatiu are nevoie de o schimbare (adica, da-o dracu de punctie de primar-psd, mai dam si la usl-pnl caci asa zice dan nica.... eu tre sa pap...) mai are bani si din spagile primite.... cu unul ca asta care a primit al 2-lea mandat de la CJ ..... sigur murim ca judet.....
  0
  0
  Raportează
 • postat de anti psd
  Joi, 11 Aprilie 2013 00:38
  de unde mortii masi are gunoiul dorin butunoiu bani? pe buen acum e ales consilier proaspat si brusc are bani? se destrama USL si cu jeguri din astea o sa va duceti la fund stimabililor
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.