Practica ne omoară: Manualul situaţiilor de urgenţă, ignorat de primari

Practica ne omoară: Manualul situaţiilor de urgenţă, ignorat de primari
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ieri, la ora 12,00, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii, a avut loc o întrunire a primarilor din judeţul Galaţi şi a membrilor Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă într-o şedinţă de dezbatere a Manualului primarului pentru managementul situaţiilor de urgenţă în caz de inundaţii şi secetă. Manualul a fost prezentat punctual, atât pe ce înseamnă prevenirea calamităţilor produse de inundaţii şi secetă, cât şi pe măsurile de reabilitare, de către directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Galaţi, Ionel Ardean.

Nu se asigură rezerve de materiale pentru intervenţii

Dincolo de lansarea şi prezentarea manualului, care, în esenţă, nu are prea multe modificări faţă de cel anterior decât câteva noi reglementări legale, întâlnirea a scos la iveală faptul că primăriile cam ignoră prevenirea. Şeful de Serviciu în cadrul Prefecturii, Vasile Pârlog, a arătat că Fârţăneştiul nu a alocat niciun ban de la buget pentru astfel de situaţii, iar multe alte comune nu au alocat decât sume foarte mici, de 500 de lei. Acelaşi lucru l-a punctat şi şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, colonelul Vasile Balaban, potrivit căruia nu se asigură din vreme materiale pentru managementul situaţiilor, dar nici măcar rigolele de scurgere a apelor pluviale nu sunt curăţate. „Sunt Primării care nu au alocat nici un leu pentru situaţii de urgenţă şi după aceea ne plângem că avem o inundaţie şi trebuie să cumpărăm saci, lopeţi, pelerine, cizme şi nu avem cu ce. Trebuie să se creeze o bază materială din timp”, a spus colonelul Vasile Balaban.

Una peste alta, potrivit lui Balaban, Primăriile nici măcar nu îşi asigură continuitatea. „Suni la Primărie şi nu răspunde nimeni, nu avem cu cine vorbi. Când este cod galben, portocaliu sau roşu, obligaţia este să se asigure continuitatea la Primărie”, a mai explicat şeful ISU.

Agricultorii dau foc, ISU stinge

Şeful ISU a atras atenţia primarilor să nu mai lase agricultorii să dea foc resturilor vegetale de pe câmp pentru pregătirea unei noi recolte. „Mare parte din agricultori folosesc practica de pe vremea lui Ştefan cel Mare de pârjolire a pământului – dau foc la vegetaţia uscată pentru a pregăti o nouă recoltă. Anul trecut am avut peste 100 de incendii datorate focului deschis la vegetaţia uscată. Avem maşini vechi, ajungem greu. Ceea ce fac colegii de la ISU pot face şi cetăţenii - să dea cu lopata pentru stingerea incendiilor. Trebuie să vină şi cetăţenii să ne sprijine”, a zis Balaban.

Citit 1542 ori Ultima modificare Miercuri, 17 Aprilie 2013 17:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.