Centrul Galaţiului, îngropat în gunoaie/ Luni, zeci de puncte de colectare dădeau pe afară (GALERIE FOTO)
Foto: Foto: Nicoleta Onofrei

Centrul Galaţiului, îngropat în gunoaie/ Luni, zeci de puncte de colectare dădeau pe afară (GALERIE FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Ecosal face apel la cetăţeni să îşi mute maşinile din drumul de acces către punctele de colectare


În Mazepa 1, nu numai că pubelele erau pline ochi, ieri, ci mormane întregi de deşeuri şi de pungi de gunoi erau înşirate pe lângă pubele, semn că Serviciul Public Ecosal nu a mai intrat în cartier să ridice gunoiul de la prima cădere de zăpadă din an. Punctele de colectare a gunoiului cuprinse între Trei Star, Complex Ancora şi Potcoava de Aur erau înconjurate de mizerii strânse de o săptămână şi ceva. Pungile de gunoi de pe jos erau atât de multe, în anumite puncte, încât oamenii care se duceau să-şi arunce gunoiul nu aveau altă soluţie decât să-l lase la câţiva metri distanţă de pubele, tot pe jos. Începând cu punctul de colectare de la Complex Ancora şi continuând cu cele de pe străzile Roşiori, Alexandru Lăpuşneanu, Petru Rareş, Melodiei, toate erau arhipline. Gunoiul din pubele era acoperit de un strat mare de zăpadă, iar pe jos - urgie.

De altfel, au existat numeroase sesizări că în Mazepa gunoiul a acoperit zăpada, care şi aceasta este cât gardul. Potrivit locatarilor din acest cartier aproape central, mormanele de gunoi s-au transformat în munţi. „Pe lângă faptul că pe trotuarele din Mazepa nu se poate merge deloc vreodată, gunoiul a ajuns în stradă, iar pe la Ancora, Şcoala 28 - intrarea elevilor, Al. Lăpuşneanu până în Roşiori este dezastru. Mormanele de zăpadă de 2,5 m stau în mijlocul drumului /parcării. Este un coşmar care nu se mai termină”, ne-a spus Elena Istrate. Astfel, cu tot apelul de vineri al primarului municipiului Galaţi ca Ecosalul să facă lună oraşul până sâmbătă, serviciul cu pricina nu-şi îndeplinise sarcina nici până luni. Şi, deşi potrivit unui comunicat al Biroului de presă al Primăriei Galaţi, cartierele Ţiglina 1 şi Mazepa erau în mare parte curăţate de vineri, luni, la faţa locului, situaţia nu arăta deloc aşa ceva, după cum se poate observa şi din fotografii.

Autogunoierele nu au avut acces la pubele

Luni dimineaţă, dintr-un număr total de 356 de puncte de colectare a gunoiului, 42 de puncte erau problematice, dintre care numai în Mazepa erau opt. Potrivit directorului Serviciului Public Ecosal, Ionuţ Pucheanu, autogunoierele nu au putut intra pentru a colecta gunoiul în multe puncte ale oraşului din cauza maşinilor parcate de către proprietari în apropierea pubelelor. „Din peste 350 de puncte de colectare au rămas 42 de puncte unde nu am reuşit să intervenim. Chiar voiam să facem un apel la cetăţeni prin intermediul presei să îşi mute maşinile din zona pubelelor, pentru că nu putem intra noi cu utilajele. Pentru colectarea gunoiului s-a intervenit până acum cu wola, compactorul şi cu autogunoiera. Sunt zone foarte aglomerate, în care nu am putut intra la pubele, pentru că riscam să producem daune automobilelor parcate în drumul spre acestea ”, ne-a declarat directorul Ionuţ Pucheanu. Potrivit acestuia, până la sfârşitul zilei de ieri urma să se ridice gunoiul de la toate punctele, fiind repartizate în acest sens către serviciul de salubrizare 13 autogunoiere şi 52 de persoane.

În contextul în care gunoiul nu a mai fost colectat în anumite zone de mai bine de o săptămână, iar multe dintre autogunoierele Ecosal au fost repartizate, săptămâna trecută, pentru a ajuta la deszăpezire, este foarte clar că aceste două sarcini, pe timp de iarnă, sunt  prea mult pentru Serviciul de salubrizare. Şi, în contextul în care pentru ridicarea gunoiului plătim, iar deszăpezirea se face din banii noştri, poate nu ar fi rău ca şi Primăria să găsească, cel puţin pentru iarna următoare, o altă variantă. Ori, în cazul în care vrea ca tot Ecosal să le facă pe amândouă, să îl doteze de aşa natură cu utilaje, încât deszăpezirea şi ridicarea gunoiului să nu se mai excludă reciproc.

 

Citit 2385 ori Ultima modificare Luni, 03 Februarie 2014 17:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.