Maidanezii Galaţiului NU vor fi eutanasiaţi/ Municipalitatea ar putea prelua modelul de la Oradea

Maidanezii Galaţiului NU vor fi eutanasiaţi/ Municipalitatea ar putea prelua modelul de la Oradea
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Oraşul nostru ar putea prelua modelul de la Oradea, care prevede că, dacă există fonduri în bugetul local şi locuri de cazare în adăpost, câinii pot sta în padocuri mai mult de 14 zile * Autorităţile mai multor municipii au hotărât amendarea drastică a celor care adoptă un câine maidanez şi apoi îl lasă înapoi pe stradă


Cum consilierii locali gălăţeni nu au luat încă nicio hotărâre cu privire la modul de aplicare a legii programului de gestionare a câinilor fără stăpân, ne-am gândit să aruncăm o privire la cum au încercat să soluţioneze problema alte oraşe. Astfel, printre deciziile pe care le-au luat colegii noştri de suferinţă, au fost stabilirea unor amenzi destul de mari pentru cei care adoptă un câine şi apoi îl lasă tot pe stradă, mărirea numărului de locuri din padocuri, implementarea adopţiei la distanţă, precum şi darea spre adopţie a maidanezilor, prin intermediul unor asociaţii, către iubitorii de animale din alte ţări.

"Iubeşte şi lasă" aduce amenzi

Primăria Sectorului 1 Bucureşti a stabilit valoarea amenzii pentru cei care iau spre adopţie un câine comunitar şi apoi îl abandonează la 2.500 de lei. Bucureştenii din Sectorul 1 au înfiinţat, însă, Poliţia animalelor încă din 2008, iar în cinci ani de funcţionare au reuşit să strângă mai bine de 6.000 de câini, dintr-o populaţie canină de circa 12.000 de exemplare.

Bucureştenii nu au fost singurii care au apelat la metoda amenzii celor care adoptă şi părăsesc, acelaşi lucru făcându-l şi primăria din Râmnicu Vâlcea.

Dacă avem prea mulţi, îi dăm celor care nu au

Dacă oraşele din România nu fac faţă numărului mare de câini de pe străzi, se pare că autorităţile unora dintre acestea au hotărât să trimită caninele acolo unde conceptul de „comunitar” nu prea există, iar caninele de rasă sunt foarte scumpe. Astfel, mulţi maidanezi, atât din Târgu Mureş, dar şi din Suceava, au luat calea Germaniei. Până în ianuarie 2014, 30 de câini au plecat în Germania prin intermediul unei fundaţii nemţeşti, iar în luna februarie se preconiza să mai plece încă atâţia. La Suceava, în 2013, peste 300 de câini, poate chiar 500, cifrele făcute publice diferă, au primit „paşaport” de Germania.

Sancţiuni şi la Galaţi

Potrivit directorului Ecosal, Ionuţ Pucheanu, astăzi urmează să aibă loc alte discuţii cu primarul municipiului Galaţi, Marius Stan, pe marginea proiectului de hotărâre care vizează gestionarea câinilor fără stăpân. Acesta nu este încă definitivat şi din acest motiv nu a putut intra pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local de luna trecută.

După cum se ştie, proiectul de hotărâre viza, până acum, adopţia la distanţă, scutirea de la anumite taxe a celor care adoptă şi stabilirea întreţinerii unui anumit număr de câini de către Consiliul Local, dacă există buget. În urma unei noi discuţii cu şeful Ecosal, am aflat că este posibil ca şi municipalitatea gălăţeană să introducă o amendă pentru cei care adoptă şi abandonează câinii, însă valoarea acesteia nu s-a stabilit.

De asemenea, potrivit lui Pucheanu, Primăria municipiului Galaţi vrea ca gestionarea câinilor să fie făcută după modelul de la Oradea.

Târguri de adopţie şi site-uri de promovare

Ce atrage atenţia la modelul orădean e că serviciul pentru gestionarea câinilor fără stăpân din municipiu "poate prelungi cazarea peste perioada de 14 zile lucrătoare, pentru câinii care nu au fost revendicaţi, adoptaţi sau adoptaţi la distanţă, dacă există spaţii suficiente de cazare şi resurse financiare pentru întreţinerea lor". Astfel, sunt mari şanse ca municipalitatea să nu eutanasieze nici măcar un câine.

Potrivit Regulamentului privind organizarea şi funcţionarea serviciului pentru gestionarea câinilor fără stăpân din municipiul Oradea, adopţia se face gratuit, iar serviciul are datoria de a organiza periodic târguri de adopţie a câinilor fără stăpân, dar şi să creeze website-uri pentru accesul publicului la informaţiile cu privire la adresa adăpostului, programul de vizitare, data şi locul capturării fiecărui lot de câini, număr de câini etc.

Cel mai probabil, proiectul privind gestionarea câinilor fără stăpân la Galaţi va fi supus votului în şedinţa de Consiliu Local din februarie.

Citit 3913 ori Ultima modificare Miercuri, 05 Februarie 2014 19:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.