Interviu cu directorul Serviciului Judeţean de Administrare a Domeniului Public: „Mi-aş dori un camping în Pădurea Gârboavele” (FOTO)

Interviu cu directorul Serviciului Judeţean de Administrare a Domeniului Public: „Mi-aş dori un camping în Pădurea Gârboavele” (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Serviciul Public Judeţean de Administrare a Domeniului Public şi Privat Galaţi funcţionează ca instituţie publică aflată în subordinea Consiliului Judeţului Galaţi, având ca obiect de activitate administrarea Pădurii Gârboavele, zonei Zătun, Vlădeşti, dar şi a unor spaţii verzi ce ţin de centrele de plasament, Muzeul Satului şi Biblioteca V.A.Urechia.

- Administraţi două zone de agrement, respectiv Zătun şi Pădurea Gârboavele. Ce oferă acestea, la momentul de faţă, gălăţenilor?

- Orice gălăţean poate veni la pescuit sportiv la balta Zătun, plăteşte o taxă de 100 de lei pe zi, iar ceilalţi, care nu vin la pescuit, pot veni la locul de agrement, care este dotat cu foişoare, căsuţe, grătare, toalete ecologice. În momentul acesta nu avem curent electric, apă potabilă, canalizare. Avem undeva la 10 grătare duble, unde pot face peste 50 de oameni grătar.

Pădurea Gârboavele are 400 de hectare, dintre care 230 de hectare e arie protejată, iar o suprafaţă 170 de hectare este destinată picnicului şi agrementului. În prima şi a doua zi de Paşti am avut peste 5.000 de persoane. La intrare avem o taxă de un leu, taxa de ecologizare, fiecare gălăţean primeşte şi câte un sac menajer, pentru depunerea deşeurilor, şi o taxă de cinci lei pentru maşină. Zona de picnic este împărţită în două, una sălbatică, fără a fi special amenajată pentru grătar, unde oamenii pot veni cu pătura şi cu grătarul propriu, iar cealaltă este special amenajată, cu peste 100 de grătare, peste 100 mese, peste 300 de bănci, pubele ecologice, coşuri, sunt două terenuri de fotbal, spaţii de joacă pentru copii. Anul trecut aveam doar 75 de grătare. În această primăvară le-am suplimentat. Toţi angajaţii instituţiei au stat la pădure timp de cinci zile, pentru a recondiţiona. Pădurea Gârboavele deţine mai multe locaţii, atât private, cât şi de stat. Astfel, când vii în Pădurea Gârboavele, poţi vizita Grădina Zoologică sau Muzeul Satului, dar poţi să mergi şi la picnic, să mergi la Herghelia Tuluceşti sau să te relaxezi la o terasă.

- Aţi câştigat finanţare europeană pentru două proiecte la Zătun, care este valoarea lor şi cu ce se vor alege gălăţenii de pe urma lor?

-Da, este vorba de ,,Amenajare bază de agrement cu specific pescăresc la balta Zătun’’, în valoare de 500.000 de euro, şi ,,Restabilirea potenţialului bălţii Zătun pentru specii piscicole de interes comercial’’, în valoare de 100.000 de euro. Am semnat finanţarea şi urmează implementarea lor. Proiectele se completează reciproc. Primul proiect vizează crearea unui camping, infrastructură, căi de acces, tragem apă, pentru că acolo nu avem apă, curent electric, toalete, împrejmuim toată balta, iar prin cel de-al doilea curăţăm balta de stufăriş, o aerisim, consolidăm digurile.

- Veţi popula balta cu peşte?

-Balta are peşte, dar, înainte de aplicarea proiectului, vrem să facem şi un pescuit de control, să ştim exact ce peşti avem în baltă. O vom decolmata, pentru a-i mai da un pic de adâncime, ca să ne dea posibilitatea să avem tot felul de specii în baltă, pentru pescuit.

- Ce înseamnă camping, propriu-zis, vor putea oamenii sta şi peste noapte?

-Vor fi nişte căsuţe, le vom dota pentru două persoane, patru persoane. Vor fi grătare, bănci, leagăne.

- Când ar putea avea beneficia de ele, când se va finaliza proiectul?

-Începem cu promovarea şi deschiderea proiectului şi după aceea începem cu dosarul de achiziţii, licitaţiile. Noi avem durată de implementare un an de zile, cu o posibilitate de prelungire de câteva luni, dacă este nevoie, dacă vremea nu ne ajută, dacă nu putem termina lucrările. Dar sperăm că, într-un an de zile, gălăţenii vor avea cea mai frumoasă bază de agrement pe domeniul piscicol.

- Revenind la Pădurea Gârbaovele, pentru gălăţenii care nu au maşină proprie este foarte greu să ajungă acolo. V-aţi gândit la o soluţie în acest sens?

-Chiar am vorbit cu domnul preşedinte Bacalbaşa, iar dânsul a fost de acord, anul acesta vom face tot posibilul să punem la dispoziţie un mijloc de transport în comun, o rută Galaţi-Gârboavele. În normalitatea lucrurilor, cel mai bine ar fi ca societatea Transurb din subordinea Consiliului Local să ne ajute sâmbăta şi duminica să existe o rută.

- Ca administrator, chiar dacă investiţiile le face Consiliul Judeţului, v-aţi mai gândit la vreun proiect?

- În primul rând, trebuie o conştientizare a ceea ce înseamnă Pădurea Gârboavele, pentru că este cea mai mare pădure din vecinătatea Galaţiului. Mi-aş dori să găsesc nişte proiecte europene de implementat pentru o zonă de agrement de 170 de hectare, pentru a crea nişte terenuri de sport moderne, pe care să le închiriem chiar, ca să ne autofinanţăm. Mi-aş dori un camping. Proiectele de la Zătun sunt puse în aplicare de către instituţie, noi suntem managerii proiectelor, noi am lucrat la ele, noi le-am câştigat, noi le punem în aplicare sub oblăduirea CJ.

- Pădurea Gârboavele este arie protejată pe 230 de hectare. Care este situaţia ei, ce specii de animale sunt acolo?

- Consiliul Judeţean este custodele, noi doar administrăm, avem doar acţiuni organizate şi cu avizul custodelui şi cel al Agenţiei de Mediu. Avem un plan de amenajament, iar pe an undeva la 3 hectare – 4 hectare este indicat să facem împădurire. Avem plan de măsuri. În săptămâna „Şcoala altfel” am avut o acţiune de împădurire cu stejar, pe o suprafaţă de două hectare, cu 400 de elevi de la Colegiul Mihail Kogălniceanu. Cred că, în trei ani, în aria protejată s-au împădurit undeva la 12 – 13 hectare. În ceea ce priveşte fauna, nu ştim exact, pentru că suntem doar administratori, dar ştiu că sunt mistreţi, căprioare, vulpi, fazani.

Vali Viorel Sandu

Vali Viorel Sandu are este născut pe 17 iunie 1983, a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos”, fiind licenţiat în drept administrativ. Înainte de a prelua conducerea Serviciului Public Judeţean de Administrare a Domeniului Public şi Privat Galaţi, în septembrie 2012, acesta a mai ocupat timp de trei ani funcţia de director administrativ al Centrului Cultural „Dunărea de Jos” Galaţi. Până să obţină o funcţie într-o instituţie publică, a lucrat în domeniul privat.

Citit 4314 ori Ultima modificare Marți, 29 Aprilie 2014 00:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.